dissabte, 9 d’agost del 2008

75 anys aixecant el teló : 1996 J.M. Cabré “«Els Pastorets de Mataró son els que es representen mes vegades»”


75 anys aixecant el teló: 16 abril de 1933 – 16 abril 2008

www.elpunt.cat
15 de desembre de 1996


Josep María Cabré ¡ Masjuan es, des de 1991, el president de la Sala Cabañes, la secció teatral del Centre Catòlic de Mataró. Des de petit va viure l'ambient fascinant dels Pastorets de la ma dels seus pares i, des d'aleshores, hi ha representat tota mena de papers. Ara realitza funcions directives.

J.M. CABRÉ. President de la Sala Cabañes.
Foto Eduard López
MANUEL CUSACHS

• Des de quan està integrat realitzant funcions directives, en la Sala Cabañes?

—«Des de l'any 1980. Aquell any m'hi vaig integrar com a vocal de la junta directiva. En aquells temps el president de la Sala Cabañes era en Joan Abril.»

—I des de quan porta les regnes d'aquesta entitat, secció teatral del Centre Catòlic de Mataró?

—Jo ja havia estat president de 1'entitat anteriorment però, de fet, en sóc president d'una manera continuada des de fa sis anys, des de 1991.»

—Quins son els altres components de la junta directiva actual de la Sala Cabañes?

—«L'Antoni Blanch es el vicepresident, l'Imma Llorens es la secretaria, la Margarida López es la tresorera i en Josep María Clariana, en Josep Llauder. l'Isídre Vernet, en Joaquim Tudela i en Josep A. Plaza actuen en funció de vocals.»

—Com s'organitza la temporada teatral de la Sala Cabañes?

—«El pal de paller principal de la nostra activitat, son, evidentment, els Pastorets, un espectacle que esta unit indissolublement a la ciutat. El muntatge requereix dos mesos de preparació i dos mesos mes d'execució. La resta de la temporada, un període que va de setembre a novembre i de març a juny sol incloure , aproximadament d’entre quatre i sis muntatges de característiques prou diferenciades. En vista a aquesta any , els projectes que tenim per desprès de la realització dels Pastorets són un càsting a càrrec de Pep Llauder , el mes de març i un Taller de fantasia, de Josep Maria Benet i Jornet, dirigit per Joan Peran, al mes d'abril.

També farem, pel mes de maig, durant la Fira de Mataró una Rapsòdia Catalana (amb poemes i cançons), dirigida per Josep Maria Cusachs.»

—Quanta gent intervé en total en la realització dels Pastorets de Sala Cabañes ?

En total unes 300 persones. Em refereixo , naturalment a gent que fa les funcions més diverses: d’actors , tramoies i escenògrafs a encarregats de vestuari , so , música i maquillatge. Aquest any , per exemple, tenim a set infants per fer de nen Jesús. Aixó està molt be però cal tenir en compte que fa pocs anys vam ha ver de sortir al carrer per trobar-ne un ja que, en aquell moment , no en teníem cap de disponible.»

—Aquest any se celebra el vuitantè aniversari dels Pastorets de Mataró. Hi haurà alguna novetat destacable per aquest motiu?

—«De fet, cada any es renova una mica el material del muntatge: vestits, decorats etc. També tenim una taula compotaritzada dels llums. Aquest any pensem fer un drac nou i el canvi de corrent elèctric a 380 volts. Però com que es respecta l’estètica tradicional dels Pastorets externament mai no sembla que hi hagi gaires novetats. També tenim previst millorar l’amfiteatre amb comoditat i visibilitat.»

—Com funcionen, per dins els Pastorets de Mataró?

—«Ara tenim un nou organigrama de funcionament a través del qual es defineixen les funcions de cada area. La comissió executiva dels Pastorets de Mataró esta formada per sis persones que son les responsables de les tasques de direcció artística , producció , secretaria , imatge externa , de la part tècnica i de l’artística.

Com s’escull la direcció de l’espectacle i qui serà la persona que el dirigirà aquest any ?


La direcció dels Pastorets de Mataró es renova cada tres anys. Es renova a través d'un sistema cíclic, semblant al de la direcció de la missa de les Santes. Aquest any el dirigirà Josep María de Ramón i el proper cicle anirà a càrrec de l'Antoni Grané.»

—Pel que fa a altres muntatges escènics, quins han estat i son els directors?

—«En les darreres temporades han dirigit en Josep María Cusachs, en Josep Maria Rabassa, en Carles Maicas, en Josep Maria Clariana, en Josep Maria de Ramón, l'Antoni Blanch, en Jesús Segura, l’Encarna Hernández, en Joan Peran i en Josep Llauder.»

—La Sala Cabañes ha estat un veritable planter d'actors, alguns del qual han assolit un merescut renom.

—"Doncs sí. Per exemple l'Amadeu Casanovas, en Xavier Ubach, en Joan Pera, en Jordi Bosch, en Boris Ruiz, en Quim Alis i en Pere Anglas, entre d'altres.»

—Al marge dels Pastorets, quin ha estat el muntatge que ha atret mes públic en els darrers temps?

—«La Blancaneus i els set nanets, un muntatge de caràcter infantil que es va representar set vegades durant la primavera passada.»

—La Sala Cabañes també té uns Tallers de Teatre?

—»Sí. Son un aprenentatge de la formació teatral. Actualment hi ha tres grups de diferents edats: de 10 a 12 anys, un altre de 12 a 14 i un tercer de 14 a 16 anys. I cadascun d'ells el formen entre 20 i 25 persones.

• En Pep Llauder i en Josep A. Plaza en son els responsables. Cal assenyalar que de vegades fins i tot tenim problemes d'espai degut al gran nombre d'activitats que es duen a terme.»

—El públic dels Pastorets es molt divers, Al marge dels mataronins, d'on prové la gent que ve de fora de la ciutat?

—«Molts espectadors dels que venen son de la comarca. A mes, cada any ve gent de Girona, de Sabadell i de Navarcles. En les ultimes representacions acostuma a venir gent que ha fet els Pastorets al seu poble. Es normal. Com que els Pastorets de Mataró son els que es fan mes vegades doncs, és clar, poden venir a veure'ls tranquil·lament un cop han passat les festes de Nadal. I es que en el gènere dels Pastorets no hi ha la rivalitat que pot haver, per exemple, entre Olesa i Esparreguera per La Passió. Els Pastorets son tota una altre cosa.»

—Tota la gent que intervé en la secció teatral del Centre Catòlic manté algun tipus de relació al marge dels escenaris?

—«I tant. Al cap de l'any, per exemple, hi ha diverses trobades entre ells: balls de disfresses, excursions, la festa dels Joseps, sopars, competicions esportives, un concurs de dibuixos de nadales i alguna lectura dramatitzada.
En fi, que hi ha una companyonia molt bona entre tota la gent de la Sala Cabañes.»