divendres, 9 de març del 2001

75 anys aixecant el teló : “2001: Enric Torra fill adoptiu de la ciutat”


75 anys aixecant el teló: 16 abril de 1933 – 16 abril 2008

www.capgros.com
9 de març de 2001

El ple de l'Ajuntament de Mataró va aprovar dimecres el nomenament del mestre Enric Torra com a fill adoptiu de la ciutat. La proposta de nomenar Torra fill adoptiu havia sorgit d'una trentena d'entitats de la ciutat capitanejades per la Sala Cabañes, un espai on Torra ha gastat bona part de les seves energies: hi va dirigir durant quaranta anys
Els Pastorets i va compondre la música tant d'aquest espectacle com de La Passió. Torra també havia dirigit l'Orfeó Mataroní quan aquesta formació era un annex de la Sala Cabañes.
Nascut el març de 1910 a Fornells de la Selva, va estudiar a l'Acadèmia Marshall -on va entrar quan només tenia catorze anys- i més tard en va ser professor. La guerra civil va truncar les possibilitats que tenia de convertir-se en un famós concertista i a Mataró, a part de donar classes particulars al seu domicili del carrer de Sant Agustí, Torra va ser professor de música a les escoles Josep Montserrat i Jaume Recoder. Va destacar-se també per impulsar, junt amb Jordi Arenas, la revitalització de la Missa de les Santes, en declivi a finals dels seixanta. En els darrers temps, Torra, que es manté en bona salut, continua component però es dedica sobretot a interpretar i a enregistrar música d'altres autors. De moment ha editat set volums, entre els quals destaca la suite Costa Brava, Eivissa, Rapsòdia catalana, la suite Ibèria d’Albéniz i les Goyescas de Granados. J. S.