dimecres, 4 de maig del 2022

Butlletí 462 - Anabel Sánchez: "Els projectes de ciència ciutadana han d'estar oberts a les preguntes i inquietuds de la ciutadania"

 

 

Butlletí 462 - Anabel Sánchez: "Els projectes de ciència ciutadana han d'estar oberts a les preguntes i inquietuds de la ciutadania"

 
 05-04-2022 al 02-05-2022 
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

YouTube Anabel Sánchez: "Els projectes de ciència ciutadana han d'estar oberts a les preguntes i inquietuds de la ciutadania"

02/05/2022

 
 

Anabel Sánchez és biòloga, màster en gestió sostenible de l'aigua i doctora en medi ambient i societat. Porta 25 anys treballant en projectes de recerca al CREAF, i ara és responsable d'impacte social de la recerca en el centre.
 

En aquesta entrevista Anabel Sánchez ens explica la importància de la ciència ciutadana en l’àmbit de l’educació ambiental.
 

 
 

Opinions

 
 

L’arbre de carrer
 

01/05/2022
Josep Gordi Serrat

Ildefons Cerdà va ser el primer urbanista que va presentar una proposta d’ordenació urbana en la qual establia que tots els nous carrers havien de tenir arbres plantats i també els incorporava als interiors de les illes urbanes

Disset terres rares per un futur estrany

01/05/2022
Eva van den Berg

La transició ecològica i la revolució digital que ens han venut potser no requereixen de combustibles fòssils, però sí d’ una quantitat descomunal de matèries primeres que, òbviament, són finites. Necessitem en molta abundància els anomenats minerals crítics entre els que destaquen disset elements químics: les terres rares. La Xina controla més del 60% de la seva producció i fins el 95% del seu processament.

 
Notícies
 

Josep Maria Querol, II Premi Acusticat

27/04/2022

 
 

Josep Maria Querol és un incombustible mestre acústic apassionat dels sonòmetres. Doctor en Enginyeria Tèxtil i Industrial, amb més de 40 anys al món de l’acústica, el soroll i les vibracions, des de l’estudi de la sordesa professional al disseny i aïllament acústic d’habitatges i recintes d’activitat i la docència universitària. Gran arxiver i historiador de sonòmetres.
 

Ha estat reconegut per la seva trajectòria al IV Congrés Català d'Acústica, ACUSTICAT 2022.

 
 

La salut pública en risc pel soroll

27/04/2022

 
 

La contaminació acústica té un important impacte per a la salut, a Barcelona més de 210.000 persones pateixen afectació emocional, psicològica i social per soroll, més de 60.000 tenen trastorn de la son i causa uns 300 casos nous de cardiopatia isquèmica del cor i el 3% de les morts per aquesta causa, cada any. El 57% de la ciutadania dela ciutat està sotmesa durant tot el dia a valors de soroll superiors als que recomana l’OMS. 

 
 

L'ONU escull les Terres de l'Ebre com a primer territori al món on avaluar la resiliència urbana davant els reptes globals

02/05/2022

Permetrà disposar d’una diagnosi de les fortaleses i debilitats de les Terres de l’Ebre i augmentar la seva resiliència davant transformacions i reptes globals com el canvi climàtic, o els canvis provocats per la digitalització, per exemple en el desenvolupament de la nova economia i la transformació del model productiu actual.

Dos finalistes catalans al XIII Premi Europeu de Prevenció de Residus

 

02/05/2022

Les accions “D’oli a la pica, ni mica!”, de l’Ajuntament de Badalona, i “Compromís Verd”, de Mútua de Terrassa, han estat seleccionades per competir amb 14 altres accions europees. Els premis es lliuraran el 9 de juny a Brussel·les, on finalment es coneixeran els guanyadors.

 
 

L'AMB assumeix la gestió de les platges i les dunes protegides del delta del Llobregat

28/04/2022

L'ampliació de l'àmbit d'actuació consolida l'aposta metropolitana per la infraestructura verda.

El primer bus d’hidrogen ja circula per Barcelona
 

28/04/2022

Els usuaris de la línia X1 es desplaçaran amb aquest innovador vehicle de zero emissions, que es carrega a la planta d’hidrogen verd.

 
 

Un pla d’acció contra el soroll i la salut ambiental

26/04/2022

El Teatre Auditori de Granollers ha acollit la primera jornada del IV Congrés Català d’Acústica amb una concorreguda Fira expositiva d’empreses professionals del sector i participació.

Sant Cugat mantindrà la ZBE perquè 'no és com la de Barcelona'

22/04/2022

El govern reitera el seu compromís amb la qualitat de l'aire i no es farà enrere fins que no hi hagi un dictamen judicial.

 
 

Rubí dedicarà la celebració del Dia de la Terra a la flora i la fauna del municipi

20/04/2022

Enguany, el programa d’activitats s’estendrà del 22 al 30 d’abril i inclourà una trentena de propostes organitzades per entitats, comerços, pagesos, persones a títol individual i diversos serveis municipals.

El projecte contra el malbaratament alimentari de Sant Boi s'estén a les tres escoles bressol municipals

06/04/2022

Les tres escoles bressol de Sant Boi participen en un projecte contra el malbaratament alimentari. Els excedents del servei de cuina es destinen a persones i famílies vulnerables ateses a la botiga Aliments Solidaris.

 
 

La Diputació de Barcelona aprova 50 milions d'euros per finançar inversions municipals per lluitar contra el canvi climàtic

05/04/2022

 
 

El Ple de la Diputació de Barcelona a aprovat el programa Renovables 2030, que impulsa actuacions de caràcter emblemàtic, de gran escala i amb un impacte significatiu en la reducció de les emissions locals de gasos d’efecte d'hivernacle i en la reducció dels costos energètics locals.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

A concurs set solars per fomentar el verd i la biodiversitat a Barcelona

S'adjudiquen 25 parcel·les d'horts urbans de la Closa Rasa, a Figueres

 
 

Biodiversitat

 
 

Santa Coloma s'afegeix com a punt d'estudi de l’Observatori Metropolità de Papallones

 
 

Canvi climàtic

 
 

Un escape room itinerant visitarà els municipis de la demarcació de Tarragona per fomentar la conscienciació sobre l’emergència climàtica

 
 

Educació ambiental

 
 

Sant Sadurní d'Anoia constitueix el Consell Juvenil per la Sostenibilitat

 
 

Energia

 
 

El Prat destina 7,3 milions d’euros de romanents de 2021 principalment a millores de l’espai públic i dels equipaments i a la transició energètica

Sant Adrià del Besós engega l'Oficina d'Atenció a la pobresa energètica i a la promoció de l'eficiència energètica

 
 

Nous projectes d'enllumenat públic més eficient a Mataró

L'Ajuntament de Tarragona inicia la renovació d'un centenar de llumeneres amb tecnologia LED

 
 

Mobilitat

 
 

Barcelona posa en marxa una campanya de sensibilització pel soroll dels ciclomotors i motocicletes

 
 

El Bicibox metropolità suma 92 places a Badalona amb un gran aparcament de bicicletes

Cornellà de Llobregat recupera espais per a l'ús de les persones i per incrementar el verd urbà

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

La platja de Castelldefels comptarà amb noves guinguetes més sostenibles i respectuoses amb l'entorn

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Nou sistema de sensors ultrasònics als contenidors de vidre a Mataró

 
Recursos
 

Vols dir STOP SOROLL?

 
 

Descobreix amb aquest interactiu com ajudar a la Mutis, la superheroina de la Setmana Sense Soroll, a dir STOP al SOROLL.

 
 

Climatubers a Granollers

Aquest és el tercer vídeo participatiu que neix fruit dels tallers organitzats per l'Ajuntament de Granollers soci de Climatubers. El projecte CLIMATUBERS – INFLUENCERS FOR CHANGE, reuneix organitzacions que treballaran per vincular les tecnologies digitals amb l'acció social, i poder jugar un paper en l’activació del debat públic i en la creació de solucions.

Adéu soroll

L’exposició Adéu, soroll!  mostra els diferents ambients sonors, la percepció del so, les principals característiques del so i quina és la diferència entre so i soroll, què és la contaminació acústica i quines mesures existeixen per lluitar-hi.

 
 

Més Recursos

 
 

Beques d’estiu: el CREAF inspira el teu recorregut científic per l’ecologia

El paper de l'hidrogen en la transició energètica

 
 

Torna la Festa Verda i de la Biodiversitat de Mollet

Barcelona celebra la Setmana Sense Soroll amb tot tipus d'activitats

 
 

Eapp Ecoviu

 
Bones Pràctiques
 

Terrassa tindrà un nou Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire amb l'horitzó de l'any 2025

Els objectius del nou PMQA, centrats en l'horitzó de l'any 2025, es basen a reduir les emissions en un 15%, respecte a les registrades l'any 2019, complint així amb l'acord derivat de la tercera Cimera de l'Aire de Catalunya, i inclou els valors guia de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), actualitzats el 2021.

Dos reptes per innovar en la xarxa de recàrrega de vehicles elèctrics, a Barcelona

En sintonia amb la transformació de la ciutat perquè sigui més verda i sostenible i d’acord també amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, que prioritza el gir cap al vehicle elèctric, es plantegen dos nous reptes d’innovació aplicada a la xarxa de punts de recàrrega elèctrica dels aparcaments públics gestionats per BSM. S’hi poden presentar projectes fins al 27 de maig.

 
 

Sant Cugat instal·la 7 sensors per mesurar la qualitat de l’aire i avançar cap a una ciutat més saludable

L’objectiu és mapejar la contaminació al municipi, avaluar-ne l’evolució i reforçar amb dades objectives l’estratègia de l’Ajuntament per reduir la pol·lució.

Un ramat a Collserola per a la prevenció d’incendis

 

L’experiència es durà a terme entre aquest mes d’abril i fins a finals de juny al vessant barceloní del Parc Natural de Collserola com a mesura de prevenció d’incendis i de foment de la conservació de la biodiversitat de la zona. Permetrà fer una gestió forestal i de la neteja del sotabosc ecològica i sostenible.

 
 

Europa premia la comunitat energètica de Cerdanyola a Mataró
 

Les plaques fotovoltaiques que s’instal·laran a la coberta de la pista poliesportiva Remigio Herrero serviran energia a famílies necessitades que es constitueixin en comunitat.

L'Hospitalet de Llobregat celebra el Dia Mundial de l'Aigua amb activitats al riu Llobregat

Més de 600 alumnes de 12 centres educatius de la ciutat han visitat el riu Llobregat en el marc de la celebració del Dia de l’Aigua. L’activitat s’emmarca en les accions que desenvolupen les escoles i instituts que formen part de la xarxa L’H Escoles Sostenible i el Padrins del Riu.

 
 

El Gremi d’Instal·ladors del Vallès Oriental i l’Ajuntament de Granollers signen un conveni de col·laboració

 
 

L’acord permet que es puguin fer cursos de formació professional de les especialitats del Gremi en els espais del Centre Vallès

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Guia de cocreació amb els infants i la comunitat educativa per la millora del pati de l’escola

Neix Barcelona+B, un projecte per millorar la sostenibilitat de la ciutat

 
 

Vilawatt: el servei vehicle elèctric de Viladecans

 
 

La Dada

 
 

Els punts de recàrrega municipal de vehicles elèctrics incrementen el seu ús un 40% durant el 2021, a Mollet

El punt de recàrrega de vehicles elèctrics de l’Avinguda Burgos de Mollet del Vallès ha passat de 406 recàrregues el 2020 a 1.075 l’any passat. El nombre d’usuaris també s’ha incrementat passant de 79 al 179 durant el mateix període. El punt de recàrrega de l’Av. Jaume I també mostra un augment significatiu.

Més de 630 accions de neteja a Catalunya amb motiu de la Let’s Clean Up Europe 2022
 

Per a l’edició de 2022 de la Let’s Clean Up Europe, a Catalunya, s’organitzaran més de 630 activitats de neteja al medi natural, situades a 40 comarques repartides per tot el territori català. Aquestes accions estaran organitzades per 529 entitats que tenen l’objectiu d’aconseguir que el major nombre possible de persones s’hi impliqui de manera voluntària.

 
Especials
 

JOVES I ACTIVISME PEL MEDI AMBIENT

Al 2019 una onada de manifestacions liderades per gent jove va recorrer les places europees per exigir una acció ferma contra el canvi climàtic. El fenòmen no era nou però va agafar una embranzida sense precedents. Fridays Future, Extinction Rebellion i altres iniciatives liderades per gent jove han pres un lideratge per exigir als governs mesures reals i ràpides per protegir el clima i la biosfera. Aquestes accions han aconseguit mobilitzar la població i rebre el reconeixement de la comunitat científica. A Sostenible ens preguntem quin ha estat el grau d'incidència d'aquest moviment a les administracions i en especials a les locals, i en quin estat de salut es troba aquest moviment després de la crisi de la COVID-19.

També disponible en format butlletí.
 

AUTOCONSUM COMPARTIT

L’autoconsum elèctric ha experimentat un fort creixement durant el 2020 i és ja imparable a Catalunya, però... Què està passant amb l’autoconsum compartit, peça clau en la transició energètica?
Recollim en aquest especial diferents veus que descriuen la situació, aborden casos reals, analitzen els principals obstacles amb els que es troba aquesta opció, fonamentalment la manca d’agilitat de distribuïdores i comercialitzadores, i ens expliquen on cal implementar millores per facilitar al màxim les iniciatives de la ciutadania i de les empreses per autoproduir i compartir la seva pròpia energia i esdevenir actors de canvi del model energètic.

També disponible en format butlletí
 

 
 

CONGRÉS NACIONAL D'EDUCACIÓ AMBIENTAL

El Congrés Nacional d’Educació Ambiental (CNEA) és l’espai de trobada de l’educació ambiental a Catalunya, un entorn de treball per actuar davant dels reptes que ens planteja un món canviant i complex i a concebre solucions per a una societat més sostenible, corresponsable i justa.

Dediquem aquest especial a repassar alguns aspectes claus de la segona edició que ha tingut per lema "De l’acció individual a la transformació col·lectiva".


També disponible en format butlletí.

APROFITAMENT ALIMENTARI
 

El malbaratament alimentari és responsable d’entre el 8 i el 10% de les emissions globals amb efecte d’hivernacle, es produeix en tots els processos de la cadena alimentària, des de l’agricultura fins al consum, per la qual cosa totes hi estem implicades. Segons l’Agència de Residus de Catalunya, cada persona genera 35 quilos de residus alimentaris per any: a Catalunya el 58% del malbaratament alimentari té lloc a les llars.
En aquest especial monogràfic de Sostenible.cat n'analitzem les causes, donem veu als agents socials que intenten aturar el malbaratament i promoure l'aprofitament alimentari i posem de relleu els canvis necessaris per redreçar aquesta situació. 

També disponible en format butlletí.

Dedicat a la memòria de Paco Muñoz
 

 
Agenda
 

Fins el 21 de maig

Exposició "Climatubers: acció climàtica ciutadana"

Fins el 7 de maig

SETMANA DEL COMPOST 2022

 
 

Del 5 al 7 de maig

22è Congrés de l'APEVC: Pobles i ciutats en transformació de la infraestructura verda a la resiliència

Del 6 al 8 de maig

Let's Clean Up Europe!

 
 

08/05/2022

AvanCEM per una platja neta. Let's Clean Up Sitges

14/05/2022

DIA MUNDIAL DE LES AUS MIGRATÒRIES

 
 

Fins l'11 de juny

"Gamificació a l’educació ambiental: dissenya i prova la teva activitat d'educació ambiental gamificada" - Societat Catalana d'Educació Ambiental

Del 18 al 20 de maig

Congrés # WasteInProgress

 
 

20/05/2022

DIA MUNDIAL DE LES ABELLES

Del 22 de maig al 5 de juny

SETMANA DE LA NATURA

 
 

24/05/2022

Compostatge comunitari al Raval

02/06/2022

Mostra d'Audiovisuals i Acció Climàtica de Granollers

 
 

03/06/2022

DIA MUNDIAL DE LA BICICLETA

05/06/2022

DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT 2022: Una sola terra

 
 

05/06/2022

AvanCEM per una platja neta!

08/06/2022

DIA MUNDIAL DELS OCEANS

 
 

17/06/2022

DIA MUNDIAL DE LA LLUITA CONTRA LA DESERTITZACIÓ I LA SEQUERA

 
 
 


 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
   

Twitter Facebook YouTube