dimarts, 5 d’abril del 2022

[Sostenible] Butlletí 459 - Adrià Arenas : “La falta de mesurament de l’ús dels carrils bici infravalora la bicicleta i la deixa fora de les decisions"

 

 

Butlletí 459 - Adrià Arenas : “La falta de mesurament de l’ús dels carrils bici infravalora la bicicleta i la deixa fora de les decisions"

 
 22-03-2022 al 04-04-2022 
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Adrià Arenas : “La falta de mesurament de l’ús dels carrils bici infravalora la bicicleta i la deixa fora de les decisions sobre mobilitat”

03/04/2022

 
 

Adrià Arenas ha treballat com a llibreter i, entre les seves aficions, destaca planejar rutes amb bicicleta arreu del territori. Actualment es dedica a la recerca de ciutats més sostenibles i creu fermament en la bicicleta com l’eix vertebrador de tots els canvis que avui necessiten els espais urbans. En aquesta conversa amb Sostenible explica els punts més importants de l’estudi Análisis de uso de los carriles bici de Barcelona, recuento según perfiles del qual n’és coautor.

 
 

Opinions

 
 

Estratègies sostenibles front l’escassetat o hipocresia de l’autosuficiència
 

03/04/2022
Joana Diaz

Podem topar amb les lògiques ecofeixistes que molts veuen com una derivada última del neoliberalisme en temps de canvi climàtic. En aquest escenari es justificarien estats d’excepció per protegir la nació i garantir-li els recursos necessaris a costa de polítiques excloents o directament racistes i d’increment de les desigualtats; o amb elits que controlarien economies intervingudes per estats que tanquen files i fronteres per protegir els recursos naturals que garanteixen el seu benestar.

La Zona de Baixes Emissions (ZBE) és una mesura necessària per reduir la contaminació de l'aire i protegir la nostra salut

03/04/2022
ISGlobal

Els diversos estudis que hem anat publicant des de fa més d’una dècada ens han permès estimar la magnitud de l’impacte de la contaminació atmosfèrica sobre la salut: a Barcelona es produeixen cada any més de 500 morts prematures, més de 2.000 casos de malaltia severa i més de 1.000 casos d’asma infantil. No es tracta d’una simple millora: es tracta d’una emergència de salut humana.

 
Notícies
 

Es constitueix la Taula de la Qualitat de l’Aire de Catalunya compromesa a seguir aplicant el model de les Zones de Baixes Emissions

30/03/2022

 
 

Aquest 28 de març s’ha constituït a Barcelona la Taula de la Qualitat de l’Aire de Catalunya,  organisme subscrit pel Govern, alcaldes i alcaldesses de municipis de més de 20.000 habitants, les diputacions, entitats municipalistes, gestors d’infraestructures i els principals agents socials i econòmics del país. La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha presidit aquesta primera reunió, que ha finalitzat amb la “Declaració en defensa del dret a la salut i a una transició justa”, consensuada per tots els assistents.

 
 

Ajuntament de Manresa i Consell Comarcal del Bages presenten la Borsa de Subproductes de Catalunya per fomentar l’aprofitament dels residus al sector industrial

04/04/2022

La sessió, celebrada al Palau Firal de Manresa, ha comptat amb l’assistència de prop de 40 persones entre professionals tècnics municipals i representants d’empreses.

Foodback, el centre d’aprofitament alimentari de Mercabarna


 

04/04/2022

Foodback, amb 900 metres quadrats de superfície, pretén multiplicar per 2,5 l’aprofitament alimentari a Mercabarna en 5 anys.

 
 

La Fiscalia de Barcelona denuncia la incineradora de Sant Adrià per un presumpte delicte ecològic

04/04/2022

El ministeri públic acusa el regidor de l'Ajuntament de Barcelona i president de TERSA, Eloi Badia, i el cap d'explotació de la companyia

La 4a edició del #wasteinprogress es fixarà en els models d’èxit de recollida de residus orgànics

03/04/2022

Tindrà lloc del 18 al 20 de maig al Palau de Fires de Girona i comptarà amb la presència d’assistents locals i internacionals de llocs com Bèlgica, Holanda, Gal·les, Itàlia o Dinamarca

 
 

La Metròpolis de Barcelona, nomenada ciutat europea del bosc 2022
 

31/03/2022

Amb aquest reconeixement, l'European Forest Institute avala la gestió de la ciutat i la metròpolis en les activitats que afavoreixen la conservació, la protecció i el desenvolupament de les àrees forestals, així com la investigació d'un nou model urbà que promogui solucions basades en la natura.

El trànsit a les ciutats europees exposa 60 milions de persones a nivells de soroll perjudicials per la salut

28/03/2022

Un estudi amb dades de 749 ciutats estima que complir amb les recomanacions de l’OMS permetria evitar més de 3.600 morts per cardiopatia isquèmica cada any

 
 

Els 67 municipis de més de 20.000 habitants hauran de tenir ZBE el 2025: consulta'n la llista
 

24/03/2022

Tots els municipis de més de 20.000 habitants de Catalunya hauran de tenir zones de baixes emissions, ZBE, abans que acabi el 2025.

Ajuntament de Barcelona i Generalitat anuncien una cadena de recursos per mantenir la ZBE a Barcelona

23/03/2022

El consistori i el govern català mouen fitxa després que el TSJC anul·lés la zona de baixes emissions (ZBE) a Barcelona, si bé continua vigent.

 
 

L’Ajuntament de Barcelona avisa que la zona de baixes emissions (ZBE) continua vigent

23/03/2022

El regidor Eloi Badia expressa "sorpresa i perplexitat" per la sentència del TSJC que anul·la la ZBE i recorda que encara s'hi pot presentar un recurs en contra

El TSJC anul·la la zona de baixes emissions de Barcelona (ZBE) per “manca d’informes”

23/03/2022

El tribunal també considera que hi ha "excés de l'àmbit geogràfic d'implantació" de la ZBE de Barcelona i "excessiva restricció del tipus de vehicles afectats"

 
 

Govern, ens locals, organitzacions i agents socials i econòmics subscriuen l'Acord per a la millora de la qualitat de l'aire a Catalunya

23/03/2022

 
 

El pacte conformarà el full de ruta per reduir la contaminació atmosfèrica al país i s’incorporarà com a principi rector del nou Pla de Millora de Qualitat de l’Aire de Catalunya. Entre altres mesures, s’ampliaran les Zones de Baixes Emissions (ZBE) a tots els municipis de més de 20.000 habitants abans d’acabar l’any 2025.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

L'Ajuntament de Terrassa lliura els horts urbans de la finca municipal de Can Casanovas a les quatre entitats que els gestionaran

L'Escola la Sardana, de Badia del Vallès, guanya el primer premi nacional d'Horts Escolars Ecològics

 
 

Aigua

 
 

El Vendrell vol impulsar la renaturalització de la Riera i dos torrents del municipi amb els Fons Next Generation

Onaigua, l'empresa pública de l'aigua del Consell Comarcal d'Osona, inicia la distribució de l'aigua a 11.400 punts de consum de sis municipis

 
 

Canvi climàtic

 
 

Terrassa tindrà un Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima per lluitar contra el canvi climàtic

 
 

Compra verda/Consum

 
 

13 comerços de Canet de Mar reben el distintiu de "Comerç Verd"

 
 

Energia

 
 

Les escoles de Palau-solità i Plegamans aconsegueixen reduir un 14% les emissions de CO2

Els veïnats de Sant Berger, la Vinya i la Molassa, de Teia, tindran lluminàries de tecnologia LED

 
 

Mobilitat

 
 

Mataró Bus incorpora tres nous autobusos híbrids per renovar la seva flota

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

El Pont de Vilomara i Rocafort implantarà el sistema de recollida d’escombraries amb contenidors tancats a mitjans de maig

L’Ajuntament d’Igualada formalitza un pacte de ciutat que permetrà incrementar la recollida selectiva i millorar la neteja

 
 

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell aposta pel plàstic reciclat en les bosses de recollida d’excrements canins

El director de l’Agència de Residus de Catalunya visita la Mancomunitat Penedès-Garraf

 
 

Arrenca el porta a porta a la Garriga

Nou èxit del Porta a Porta! Ullastrell se situa al 89% de recollida selectiva

 
Recursos
 

Estudi dels boscos urbans dels parcs metropolitans
 

L'AMB, amb la col·laboració del CREAF, l'IERMB i el LET, ha iniciat un estudi dels boscos urbans dels parcs metropolitans. El projecte pretén contribuir al coneixement de l'estat ecològic i la provisió de serveis ecosistèmics dels boscos urbans dels parcs metropolitans, per tal de proposar mesures de gestió que permetin la seva resiliència i que promoguin la conservació de la biodiversitat.

Els arts de pesca perduts. Anàlisi dels impactes i la seva gestió a Catalunya

 
A través del projecte Evitem la pesca fantasma s’han dut a terme al litoral català un total de 123 extraccions d’arts de pesca perduts als fons marins des del 2009, moment en què va fer la primera retirada d’estris abandonats al Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter, sota l’assessorament científic d’experts de la Facultat de Biologia i l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) de la UB.

 
 

L’EXOCAT presenta dos nous manuals per a la gestió de la fauna i flora invasora

Per analitzar el risc que una planta o animal exòtic es converteixi en invasora i per valorar les actuacions que cal fer un cop ho és, la iniciativa EXOCAT ha publicat dos manuals específics.

L’Atles de Mamífers de Catalunya es farà amb ciència ciutadana
 

L’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat engega una campanya de ciència ciutadana per elaborar l’Atles de Mamífers de Catalunya.

 
 

“30 Dies en Bici" La bicicleta com a motor social
 

La proposta del 30DEB és: Pedala cada dia del mes l’abril i comparteix-ho a les xarxes socials animant a les teves amistats i seguidors a pujar a la bici.

Presentació de l'informe: Riscos i impactes de la mercantilització de l’aigua sobre el DHAS

Va participar Pedro Arrojo, com a Relator Especial sobre el Dret Humà a l’aigua i al sanejament de l’ONU, i també es van poder escoltar les propostes des del Moviment de l'Aigua i reflexions des dels municipis i operadors públics.

 
 

Climatubers a Granollers: 4 del reciclatge

 
 

Aquest és el segon vídeo participatiu que neix fruit dels tallers organitzats per l'Ajuntament de Granollers soci de Climatubers. El projecte CLIMATUBERS – INFLUENCERS FOR CHANGE, reuneix organitzacions que treballaran per vincular les tecnologies digitals amb l'acció social, i poder jugar un paper en l’activació del debat públic i en la creació de solucions.

 
Bones Pràctiques
 

Reus avança en el planejament estratègic de les zones verdes com a xarxa ambiental que integri ciutat i entorns rural i natural

L'Ajuntament de Reus disposa ja de l’Avanç del Pla estratègic de zones verdes de Reus, el document amb el qual avança en l’objectiu del Govern de Reus d'avançar en la transformació sostenible de la ciutat i fer front als reptes de l’emergència climàtica.

Santa Coloma de Gramenet vol Residus Zero

 

La gespa del camp de futbol Nou Municipal de Santa Coloma es va omplir el passat diumenge 27 de març de tallers participatius i jocs infantils en el marc de la festa familiar de prevenció i reciclatge de residus, i cura del medi ambient "Santa Coloma vol Residus Zero!".

 
 

L'informe final sobre el Repte dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a Manresa identifica 175 fites per al 2030

L’Ajuntament de Manresa ha publicat l’informe final sobre “El Repte dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a Manresa”, que conté 175 fites locals per al 2030, repartides en cadascun dels ODS.

Es constitueix una associació publicoprivada per impulsar amb fons Next Generation la comunitat energètica del polígon Agro-Reus

La comunitat aprofitarà les cobertes d’edificis públics i privats per a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques que podran subministrar energia als edificis municipals i a les empreses instal·lades al polígon.

 
 

L’Ajuntament de Parets presenta el projecte de restauració del riu Tenes

 

Les actuacions contemplen la preservació natural de l’ecosistema amb la supervisió dels tècnics municipals, Martí i Franch redactor del projecte, el Consorci del Besòs i l’ACA.

Un projecte de descarbonització de l’aigua impulsat per l’Ajuntament de Sabadell i Aigües Sabadell, Premi de l’Aigua 2022

Biotop és el projecte integral que pretén descarbonitzar l’activitat del cicle integral de l'aigua i fomentar la transició ecològica, digital i justa a la ciutat.

 
 

Es presenta el Pla Estratègic de la Bicicleta de les Franqueses del Vallèsa la ciutadania

 
 

Les Franqueses ha presentat el Pla Estratègic de la Bicicleta, un projecte que pretén fomentar l'ús quotidià d'aquest mitjà de transport i encaminar el municipi cap a una mobilitat més sostenible, en un acte obert a la ciutadania per poder explicar de primera mà el projecte i recollir els dubtes i aportacions dels veïns i de les veïnes del municipi.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

L'Ajuntament de Sant Feliu presenta 'El carrer no és un traster', la nova campanya de recollida de mobles i trastos vells

Sant Cugat és la tercera ciutat d'Espanya amb més arbres per persona

 
 

La Dada

 
 

La setena Marató de l'Energia a Granollers ha permès un estalvi de més del 41 % en gas i més del 5 % en electricitat

 
 

Els quatre equipaments municipals que han participat en la Marató durant un mes han aconseguit un estalvi d’emissions de 7.808 kgCO2eq

 
Especials
 

AUTOCONSUM COMPARTIT

 
 

L’autoconsum elèctric ha experimentat un fort creixement durant el 2020 i és ja imparable a Catalunya, però... Què està passant amb l’autoconsum compartit, peça clau en la transició energètica?
Recollim en aquest especial diferents veus que descriuen la situació, aborden casos reals, analitzen els principals obstacles.
També disponible en format Butlletí
 

 
Agenda
 

Fins l'11 d'abril

Exposició: "La vida de l’aigua" a Sant Esteve Sesrovires

Fins el 8 d'abril

Exposició “Reduïm Residus” a Vallgorguina

 
 

Fins el 18 d'abril

Exposició "Actuem amb Energia" a Taradell

08/05/2022

AvanCEM per una platja neta!

 
 

06/04/2022

Visita a La Fàbrica del Sol

07/04/2022

DIA MUNDIAL DE LA SALUT

 
 

14/04/2022

Visita a La Fàbrica del Sol

18 al 29 d'abril

Exposició "La vida de l’aigua" a Cànoves i Samalús

 
 

21/04/2022

Celebrem Festes Sostenibles

22/04/2022

DIA DE LA TERRA: Invertim en el nostre planeta

 
 

22/04/2022

Un oceà de vida a les parets de la ciutat

24/04/2022

Maleta del soroll 

 
 

24/04/2022

Escoltem la Natura

25 i 26 d'abril

4t Congrés d'Acústica de Catalunya, Acusticat 2022

 
 

25 d'abril a l'1 de maig

Setmana Sense Soroll - #SSSoroll2022

27/04/2022

DIA INTERNACIONAL SENSE SOROLL

 
 

27/04/2022

Tocant a sometent

27/04/2022

La contaminació acústica a Barcelona

 
 

29/04/2022

Groove: Balla en silenci

30/04/2022

Vermut sonor

 
 

5 al 7 de maig

22è Congrés de l'APEVC: Pobles i ciutats en transformació de la infraestructura verda a la resiliència

6 al 8 de maig

Let's Clean Up Europe!

 
 

14/05/2022

DIA MUNDIAL DE LES AUS MIGRATÒRIES

18 al 20 de maig

#WasteInProgress

 
 

20/05/2022

DIA MUNDIAL DE LES ABELLES

Del 22 de maig al 5 de juny

SETMANA DE LA NATURA

 
 

24/05/2022

Compostatge comunitari al Raval

03/06/2022

DIA MUNDIAL DE LA BICICLETA

 
 

05/06/2022

DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT 2022: Una sola terra

08/06/2022

DIA MUNDIAL DELS OCEANS

 
 
 

Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona