dilluns, 7 de febrer del 2022

Butlletí de l'Agència de Suport i Serveis a les Entitats, 4 de febrer de 2022

 

El Centre de Documentació Històrica de Cerdanyola presenta els primers materials recopilats en una exposició

El divendres 4 de febrer, a les 19 h, l’Espai Gatassa obre les seves portes a una exposició per mostrar els primers treballs del material recopilat per el Centre de Documentació Històrica de Cerdanyola de la seva història, que restarà oberta fins el dia 18 de febrer.

Amb motiu de la inauguració de l'exposició, la Cap de l'Arxiu Municipal de Mataró, Montserrat Clavell, oferirà una xerrada sobra la importància de tenir un arxiu.

El Centre de Documentació Històrica de Cerdanyola és un projecte col·laboratiu entre l’Associació Veïnal de Cerdanyola, l’Associació Cultural de Cerdanyola i l’Ajuntament de Mataró, que va néixer al setembre de l’any 2017, amb l’objectiu de recopilar la història, les vivències i la vida associativa del barri, per a esdevenir un espai de memòria col·lectiva que reflecteixi els canvis i les transformacions viscudes en el barri al llarg del temps.

Així, des del Centre de Documentació Històrica de Cerdanyola, amb el suport de l’Ajuntament, amb aquesta primera exposició, es fa una crida perquè particulars i entitats que puguin tenir documentació susceptible de formar part del centre, l’aportin amb la garantia que serà ben custodiada ja que l’Ajuntament se’n fa càrrec, serà valorada i que, si s’escau, podrà ser retornada.

La creació del Centre de Documentació Històrica de Cerdanyola promou i potencia l’activitat cultural de les persones grans i la conservació del patrimoni de la memòria històrica, una de les prioritats recollides a l’acord de govern i al Consell Territorial de Cerdanyola.

Per assolir el seu objectiu des dels seus inicis s’ha treballat per difondre la seva existència a fi de poder recopilar el màxim d’informació amb les aportacions que puguin fer els veïns/es, malgrat la situació de pandèmia ha sigut un obstacle important. Tot i aquestes dificultats, les persones de les entitats impulsores han estat treballant amb els objectius de reunir, gestionar la documentació que els està sent lliurada a través de transferència, donació o cessió. Els material es poden portar presencialment els dimecres de 10 a 12 h al passeig de Ramon Berenguer III, 82 o fer el contacte a través del correu CDHCerdanyola@gmail.com.

Es mostren les millors imatges del projecte Cuinem La Vida

El projecte "Cuinem la Vida" s'ha dut a terme durant els mesos de setembre, octubre, novembre i desembre del 2021 a l'Espai Gatassa (Cerdanyola) i a l'Institut Escola Àngela Bransuela (Rocafonda), amb sessions de cuina del Marroc, Senegal, República Dominicana, Xina, Argentina, Gàmbia, Andalusia i Catalunya.

 

Les millors imatges del projecte es poden veure a l’exposició instal·lada a la Biblioteca Antoni Comas fins al 22 de febrer. A partir del 25 de febrer i fins al 4 de març es podrà veure a l’Espai Gatassa. En els dos territoris es realitzarà un acte on es convidarà tots els participants del projecte i se’ls farà lliurament d’un exemplar en paper d’aquest receptari que també es pot consultar online

 

"Cuinem La Vida" neix amb l'objectiu d’oferir als participants un espai de trobada a partir de la cuina, per donar a conèixer aspectes culturals, socials, trajectòria, històries de vida, etc. de les persones de Mataró vingudes d’altres punts d'arreu del món i que ara comparteixen veïnatge. S'ha dut a terme amb la col·laboració de la Fundació Mescladís, entitat que promou la integració social de persones nouvingudes en tots els àmbits de la vida, i els dona eines per evitar el risc d’exclusió social.

 

Projectes com aquest es desenvolupen en el marc dels Plans d'Actuació Integral de Cerdanyola i de Rocafonda, El Palau, l'Escorxador i ha comptat amb una subvenció de la Diputació de Barcelona.

L’equip del Síndic de Greuges farà atenció telemàtica a Mataró el 16 de febrer

El proper dimecres 16 de febrer, l’equip del Síndic de Greuges de Catalunya farà atenció telemàtica a Mataró. Les visites s’atendran per videotrucada o telefònicament i cal demanar cita trucant al telèfon gratuït 900 124 124 o enviant un correu a sindic@sindic.cat

L’objectiu és atendre persones que vulguin fer consultes o presentar queixes sobre alguna actuació de les administracions públiques i també sobre empreses que presten serveis d’interès general com són el subministrament d’aigua, llum, gas, etc.

Elegit pel vot majoritari del Parlament de Catalunya, el Síndic és políticament independent. No depèn de cap govern i actua amb objectivitat, llibertat de criteri i independència. A banda de les peticions rebudes per la ciutadania, el Síndic de Greuges també pot actuar d’ofici segons les seves funcions i criteris.

La ciutat acull les campanyes de donació de plasma als Centres Cívics

L’Ajuntament de Mataró ha posat a disposició del Banc de Sang els centres cívics dels diferents barris de la ciutat perquè es puguin dur a terme les campanyes de donació. D’aquesta manera es pretén apropar i facilitar la donació de plasma als mataronins.

 

Els propers 8 i 22 de febrer, el Centre Cívic Molins, situat al carrer de Nicolau Guañabens 23, acollirà la jornada de donació de plasma. Les persones interessades es poden inscriure per demanar cita prèvia en el següent enllaç. L’horari de donació és de 9 a 14 h i de 16 a 21 h. 

 

El plasma és un component de la sang que és essencial per produir medicaments per al tractament de diverses malalties on hi ha  dèficit d’unes proteïnes plasmàtiques, les quals són vitals per processos tan importants com defensar l’organisme de les infeccions i la coagulació de la sang. Hi ha persones que tenen malalties per dèficit d’aquestes proteïnes plasmàtiques, com per exemple diferents immunodeficiències, l’hemofília, l’emfisema hereditari, el mieloma múltiple, etc. L’única manera d’obtenir el tractament per a aquests malalts és a partir de la donació de plasma i per això és tant important sensibilitzar a la població d’aquest tipus de donació.

 

La donació de plasma consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies mitjançant un separador cel·lular, retenir el plasma i retornar aquestes cèl·lules. Com que el plasma és majoritàriament aigua, la recuperació del donant és molt ràpida i les donacions es poden fer cada 15 dies.

Calendari fiscal de les entitats pel 2022

Cada inici d’any és pertinent que les organitzacions del tercer sector es marquin els terminis per a la presentació de les declaracions fiscals. D’aquesta manera podran fer una previsió del volum de feina per a les persones de l’àrea econòmica o de la documentació que hauran de passar a la persona encarregada, si tenen aquesta qüestió externalitzada.

 

Cal tenir present la freqüència de presentació de la documentació, perquè pot ser mensual, trimestral o anual, per exemple. També és necessari tenir present el mètode per tramitar els models, sigui telemàtica o presencialment, o si hi ha domiciliació.

 

Xarxanet ens ofereix aquest calendari fiscal del 2022 on es presenten els principals models que ha de declarar una entitat sense ànim de lucre durant l’any: