dimarts, 22 de febrer del 2022

Butlletí 455 - Gemma Arrom (Set Fonts Energia): “Serà complicat fer canvis cap a la transició energètica si els governs no ens hi ajuden”

 

 

Butlletí 455 - Gemma Arrom (Set Fonts Energia): “Serà complicat fer canvis cap a la transició energètica si els governs no ens hi ajuden”

 
 08-02-2022 al 21-02-2022 
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Gemma Arrom (Set Fonts Energia): “Serà complicat fer canvis cap a la transició energètica si els governs no ens hi ajuden”

20/02/2022
La cooperativa Set Fonts Energia, constituïda aquest mes de gener, donarà servei als ciutadans de Sant Julià de Vilatorta (Osona)

 
 

Un dels paratges més singulars del municipi de Sant Julià de Vilatorta – a Osona – és el Parc de les Set Fonts. Antigament, aquest parc havia estat un punt de trobada on les dones del poble hi anaven a buscar aigua i rentar roba en els safareigs que encara avui estan dempeus. Des de l’11 de gener del 2022, ara les set fonts del parc també donen nom a la comunitat energètica local: una cooperativa impulsada per un grup de ciutadans amb el suport tècnic de l’Ajuntament i l’Agència Local de l’Energia d’Osona. D’entre els participants, la Gemma Arrom, veïna de Sant Julià des de fa nou anys, és qui ha participat de manera més activa en el projecte.

 
 

Opinions

 
 

Com ens costa això de la transició energètica

21/02/2022
Antoni París

El Govern de Catalunya ha dissenyat una prospectiva energètica a l’horitzó 2050, que té com un dels eixos vertebradors la sobirania energètica amb energies renovables, a més d’assolir la neutralitat climàtica, entre d’altres. El repte, molt ambiciós, és reduir la dependència energètica del 94,2% actual al 6,7%, cosa que ens permetria estar més al marge dels conflictes geopolítics recurrents.

Decadència olímpica
 

12/02/2022
Manel Cunill i Llenas

L’autoestima d’un país també passa per la seva capacitat de superar l’atzucac ecològic i compartir els reptes i mesures per adaptar-nos a nous escenaris ambientals. Per això és rellevant preguntar-nos, des de les planes del litoral o les muntanyes del Pirineu: ¿Quin missatge donarem a la comunitat internacional empenyent uns jocs olímpics d’hivern del tot inviables, innecessaris i poc explicables en un país de la conca mediterrània com el nostre?

 
Notícies
 

Front comú de les administracions locals del Bages davant la judicialització de la gestió pública de l'aigua

17/02/2022

 
 

El Museu de la Tècnica de Manresa ha acollit aquest migdia una trobada de les administracions locals de l’àmbit d’Aigües de Manresa per denunciar el que asseguren és una judicialització de la gestió pública de l’aigua. Els municipis de l’àmbit d’Aigües de Manresa denuncien l’ofensiva d’AGBAR i la Cámara de Concesionarios de Infraestructuras, Equipamientos y Servicios Públicos (CCIES) en contra del servei d’abastament d’aigua públic.

 
 

El Govern defineix l'escenari energètic de Catalunya per culminar la transició energètica l'any 2050

12/02/2022

 
 

La consellera Jordà presenta la Prospectiva Energètica de Catalunya 2050, un dels seus eixos vertebradors és la sobirania energètica basada en les energies renovables. La dependència energètica exterior passarà del 94,2% actual al 6,7% l’any 2050. L’anàlisi calcula que caldrà instal·lar 12.000 MW renovables addicionals l’any 2030 i fins a gairebé 62.000 MW l’any 2050 per assolir un sistema elèctric totalment descarbonitzat, xifra que requerirà l’ocupació del 2,5% del territori per a usos energètics.

 
 

En marxa el novè park & ride de la metròpolis, a Viladecans

20/02/2022

Ubicat al costat de l'estació de Rodalies, disposa de 155 places preferents i gratuïtes per als usuaris del transport públic i funciona amb l'app AMB P+R . El proper P+R es farà a Sant Boi de Llobregat i l'AMB continuarà expandint aquest servei en col·laboració amb els ajuntaments, seguint el PMMU 2019-2024 .

10 reptes per al desenvolupament sostenible de Catalunya

20/02/2022

El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible ha identificat una desena de reptes prioritaris per a la sostenibilitat del nostre país, en una anàlisi que es repetirà anualment i que incorporarà propostes estratègiques d’actuació per fer-hi front

 
 

Collserola esdevé un laboratori per adaptar els boscos als reptes climàtics
 

16/02/2022

El projecte LIFE CLIMARK promou una gestió forestal específica per mitigar el canvi climàtic, lligada a la prevenció d'incendis, la creació de mosaic agroforestal i la conservació de la biodiversitat i els recursos hídrics. El programa entrarà en els circuits del finançament ambiental mitjançant els anomenats "crèdits climàtics".

L'Agència de Residus de Catalunya presenta cinc candidatures al XIII Premi Europeu de la Prevenció de Residus

10/02/2022

Les propostes de l’Ajuntament de Badalona, la Plataforma Educativa, l’Escola Sant Ròc de Bossòst, la Mútua de Terrassa i el Col·legi Sant Josep de Navàs, escollides per representar Catalunya entre les activitats organitzades durant la tretzena Setmana Europea de la Prevenció de Residus, celebrada entre el 20 i el 28 de novembre de 2021

 
 

Neix la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible

08/02/2022

 
 

La proposta és el resultat de la fusió de diverses propostes firals vigatanes entorn de la sostenibilitat. Es va celebrar del 17 al 19 de febrer al Recinte Firal El Sucre i va reunir els sectors de l’autoconsum elèctric, la bioenergia i la bioconstrucció.

 
 

Més Notícies

 
 

Aigua

 
 

L’Ajuntament de Martorelles vol municipalitzar el servei de l’aigua

 
 

Canvi climàtic

 
 

El Port Vell de Barcelona estrena set illes climàtiques per resguardar-se de la calor

 
 

Contaminació

 
 

La contaminació de Barcelona, al TJUE: la CE denuncia que s'apliquen el 50% de mesures

L’Eixample ja ha superat els nivells de contaminació prepandèmia

 
 

Energia

 
 

Comencen les visites escolars a la Casa de l’Energia del Prat

Comença la VII Marató RE-M DE L’ENERGIA

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

14 quilos de plàstic per quilòmetre quadrat al litoral barceloní

L’Ajuntament de Rubí implanta el nou sistema de recollida de residus comercials porta a porta a l’illa de vianants

 
 

Bons resultats en el primer any de recollida selectiva de residus Porta a Porta a Barberà del Vallès

Tarragona assoleix els objectius d'Europa per al 2025 als tres barris on s'han implantat els contenidors tancats

 
 

La Mancomunitat Penedès-Garraf continua impulsant la millora de la recollida selectiva

 
 

Renovables

 
 

Comença la renovació de l'enllumenat públic dels polígons industrials de Sant Celoni amb tecnologia LED

Els Arenys i Les Vinyes, a Castellbisbal, ja compten amb instal·lacions fotovoltaiques que generen electricitat per a l’autoconsum

 
 

L’Ajuntament de Santa Perpétua projecta noves instal·lacions fotovoltaiques i comunitats d’energies renovables

Badalona amplia les seves instal·lacions fotovoltaiques amb una planta de 640 m² situada sobre el dipòsit municipal de vehicles

 
 

S’instal·len plaques fotovoltaiques a la deixalleria municipal a Vacarisses

 
Recursos
 

Informe: Electromobilitat

 

Aquest informe explora la situació actual de la mobilitat elèctrica i els beneficis potencials que pot produir. També detalla els canvis que ha provocat en el mercat i en l'entorn diari quotidià, així com les tendències i reptes que se'n deriven.

Geo-SIV, una eina per avaluar la possibilitat d’implementar sistemes d’energia geotèrmica

L’Ajuntament de Girona i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya posen a disposició de la ciutadania una eina per avaluar la possibilitat d’implementar sistemes d’energia geotèrmica. L’acció es basa en una prova pilot d’abast europeu per impulsar aquest tipus d’energies renovables al territori.

 
 

Prospectiva i planificació energètica (PROENCAT 2050)
 

La Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 és l'informe que analitza les possibles evolucions del sistema energètic català i defineix les estratègies necessàries per materialitzar la transició energètica. És un exercici prospectiu i una eina indispensable per a definir alguns aspectes clau del nou sistema energètic català a llarg termini.
 

 

Neix RESET, un projecte europeu per facilitar la creació de negocis verds i sostenibles al Mediterrani

RESET vol analitzar les pràctiques amb més èxit en la creació de negocis verds per a la seva optimització a escala local, nacional i regional a la Mediterrània. El projecte tindrà 24 mesos de durada, durant els quals es perseguirà oferir suport als ecosistemes empresarials i iniciatives de promoció de l’emprenedoria sostenible i circular, a través d’accions d’acompanyament, formació i assistència tècnica.

 
 

Més Recursos

 
 

Manual de participació de col·lectius en situació de vulnerabilitat en instal·lacions renovables: el cas del projecte Energia Solar per tothom a Osona

Tarifa social del cànon de l’aigua

 
Bones Pràctiques
 

Manresa impulsa a la zona de Can Poc Oli un projecte de renaturalització pioner al país per a la recuperació de biodiversitat

 
 

El rewilding (renaturalització) fonamenta la seva acció en ajudar la natura perquè pugui fer el seu curs, permetent que els ecosistemes evolucionin amb el mínim d’intervenció humana. L’objectiu no és només revertir la pèrdua de biodiversitat, sinó fer que aquesta biodiversitat sigui més rica. El projecte es durà a terme en una finca municipal de 6 hectàrees, a la confluència de la riera de Rajadell i el riu Cardener.

 
 

30 famílies en situació de vulnerabilitat s'apoderen mitjançant l'energia solar a Osona

El projecte Energia Solar per Tothom educa i apodera famílies en situació d'exclusió social en l'autogestió del consum elèctric. Després d'implementar-se amb èxit a la comarca d'Osona, el projecte vol ara expandir-se per tota Catalunya.

Barclelona impulsa una distribució de mercaderies més eficient, sostenible i segura

La nova estratègia per a la distribució urbana de mercaderies 2030 (EDUM 2030) s’orienta a potenciar el comerç i reduir l’impacte en el medi ambient, l’ocupació de l’espai públic i la sinistralitat. Es treballa per adaptar-la a la transformació urbanística de la ciutat i al canvi d’hàbits de consum de la ciutadania.

 
 

L’Ajuntament de Rubí obre una consulta pública prèvia a l’elaboració de l’Ordenança reguladora del soroll i les vibracions

L’Ajuntament vol impulsar una ordenança que reguli el soroll i les vibracions. El document tindrà per objecte concretar els instruments jurídics i tècnics necessaris perquè es pugui donar una resposta adequada a les inquietuds de la ciutadania vers la contaminació acústica, amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida. Les persones que vulguin fer les seves aportacions ho poden fer fins al 7 de març a través de la plataforma Participa Rubí.

L'Ajuntament de Parets del Vallès és un dels 16 consistoris de tot Catalunya participants a la VII Marató de l'Energia

La Marató RE-M de l’Energia és una campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l’ús i el consum eficient d’energia, que té la voluntat afegida de destinar l’estalvi econòmic aconseguit a actuacions per lluitar contra la pobresa energètica i l’emergència climàtica. En el camí d’una transició energètica que demana la implicació dels ciutadans, la Marató ens permet visualitzar, de forma lúdica, com podem intervenir ens els consums i les emissions modificant els nostres hàbits.

 
 

Vuit centres educatius de L'H participen en la VII Marató RE-M de l'Energia

Vuit centres educatius de la ciutat participen aquest any en la VII Marató RE-M de l’Energia. Es tracta d’una campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l’ús i consum eficient de l’energia en un context d’emergència climàtica. Estarà en marxa fins el 4 de març.

Quatre equipaments de Granollers participen en la VII Marató de l'Energia

'estalvi econòmic aconseguit del 4 de febrer al 4 de març es destinarà a actuacions per lluitar contra la pobresa energètica i l’emergència climàtica

 
 

Mou-te pel residu zero a Manlleu

 
 


‘Mou-te pel Zero’ és la nova campanya per reduir residus i impulsar el comerç local a Manlleu

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Manlleu crea la Taula ciutadana “Fem porta a porta”

 
Especials
 

AUTOCONSUM COMPARTIT

 
 

L’autoconsum elèctric ha experimentat un fort creixement durant el 2020 i és ja imparable a Catalunya, però... Què està passant amb l’autoconsum compartit, peça clau en la transició energètica?
Recollim en aquest especial diferents veus que descriuen la situació, aborden casos reals, analitzen els principals obstacles amb els que es troba aquesta opció, fonamentalment la manca d’agilitat de distribuïdores i comercialitzadores, i ens expliquen on cal implementar millores per facilitar al màxim les iniciatives de la ciutadania i de les empreses per autoproduir i compartir la seva pròpia energia i esdevenir actors de canvi del model energètic.
També disponible en format Butlletí
 

 
Agenda
 

Fins el 31 de març

Exposició "L'Espai marí Costes del Garraf"

23/02/2022

Presentació de Let’s Clean Up Europe! 2022 per a ens locals i entitats

 
 

24 i 25 de febrer

La gestió del litoral davant del canvi climàtic

27/02/2022

DIA INTERNACIONAL DE L'OS POLAR

 
 

03/03/2022

DIA MUNDIAL DE LA VIDA SILVESTRE

05/03/2022

DIA MUNDIAL DE L'EFICIÈNCIA ENERGÈTICA

 
 

06/03/2022

AvanCEM per una platja neta!

21/03/2022

DIA INTERNACIONAL DELS BOSCOS

 
 

22/03/2022

DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

23/03/2022

DIA MUNDIAL DE LA METEOROLOGIA

 
 

26/03/2022

L'Hora del Planeta

07/04/2022

DIA MUNDIAL DE LA SALUT

 
 

22/04/2022

DIA DE LA TERRA: Invertim en el nostre planeta

25 i 26 d'abril 

4t Congrés d'Acústica de Catalunya, Acusticat 2022

 
 

27/04/2022

DIA INTERNACIONAL SENSE SOROLL

 
 
 


 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
   

Twitter Facebook YouTube