dijous, 4 de novembre del 2021

Pep Canadell: “La transició energètica només s’aconseguirà si la gent entén que és més barata, neta i justa"

 

 

Butlletí 446 - Pep Canadell: “La transició energètica només s’aconseguirà si la gent entén que és més barata, neta i justa"

 
 19-10-2021 al 02-11-2021 
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Pep Canadell: “La transició energètica no s’aconseguirà perquè la gent es faci ambientalista, sinó perquè és més barata, neta i justa”

02/11/2021

 
 

Ens hem quedat sense temps per a propostes davant la crisi climàtica, necessitem passar a l'acció de forma immediata. Lo que passi a aquesta Cimera del Clima de Glasgow (COP26) marcarà el nostre futur. Per Pep Canadell, director del Global Carbon Projet, els compromisos han de fixar-se per al 2030, perquè el 2050 està massa lluny i “la meitat dels polítics que diuen que els van a complir estaran morts”.

 
 

Opinions

 
 

La Cimera del Clima de Glasgow servirà, però no resoldrà

02/11/2021
Fernando Valladares

El que podem assegurar és que la COP26 elevarà una vegada més les pressions sobre els nostres polítics per actuar amb valentia, anteposant l’evidència científica sobre el canvi climàtic i la salut de les persones als interessos econòmics i partidistes. Veurem si les pressions per uns i altres bàndols tenen l'efecte tan desitjat com necessari en els acords i podem celebrar que Glasgow 2021 no passa al calaix de la irrellevància.

El canvi obligat
 

02/11/2021
Jaume Terradas

Ara que alguns mitjans comencen a parlar del final de la pandèmia, sembla que la majoria de la gent està desitjant tornar al model de vida anterior. Però això és incompatible amb la nostra pròpia supervivència, segons el darrer informe de l’IPCC. No hem après res?

 
Notícies
 

Què podem esperar de la conferència del clima de Glasgow?

31/10/2021

 
 

Aquest diumenge comença la COP26, la Conferència de l'ONU sobre Canvi Climàtic, a Glasgow, a Escòcia. Durant dues setmanes, fins al dia 12, potser el 13 o el 14, els governs de tot el món negociaran com reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle. La COP26 és la tornada dels Estats Units a la governança del clima i es fa quan informes nous detallen, encara més, el risc existencial de l'emergència climàtica.

 
 

Reduir les emissions de CO₂ i impulsar la solidaritat financera: les claus per a entendre la COP26

31/10/2021

 
 

Aquest diumenge 31 d’octubre s’inaugura la vint-i-sisena Cimera del Clima, una trobada crucial per a arribar a acords internacionals per tal de reduir les emissions de CO₂.

 
 

Aprovat el decret d'energies renovables: consulta al mapa les comarques amb més projectes

29/10/2021

 
 

El nou decret d'energies renovables dona veu al territori i obliga els promotors a informar i donar l'opció de participar fins a un 20% del negoci.

 
 

Catalunya celebra la Setmana Europea de l'Energia Sostenible amb l'objectiu d'implicar la ciutadania en la transició energètica

02/11/2021

Sota el lema “Sobren motius, Fem-ho!”, la campanya recorda que hi ha molts motius per a canviar la relació de la societat amb l’energia, i posen a disposició de la ciutadania recursos i eines per a fer-ho
 

El sistema de recollida “porta a porta” s’iniciarà a Manlleu al primer trimestre del 2022
 

01/11/2021

El sistema de recollida “porta a porta” s’iniciarà a Manlleu al primer trimestre del 2022 i estarà plenament actiu a mitjans del pròxim any. 

 
 

Les entitats municipalistes valoren positivament les modificacions introduïdes en la proposta del nou Decret-llei d’energies renovables

29/10/2021

Representants de l’FMC, l’ACM i Micropobles es van reunir divendres amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per debatre la nova proposta de decret.

Barcelona avança en l’electrificació de la xarxa de bus amb l’equipament de dues línies més d’alta demanda

28/10/2021

TMB contracta a Endesa X - Dominion la construcció dels carregadors utraràpids de l’H12 i la V15 i el manteniment de la infraestructura durant cinc anys per 4,6 milions d’euros

 
 

La ZBE arribarà a sis municipis més de l'àrea de Barcelona abans del 2023
 

25/10/2021

L'Àrea Metropolitana de Barcelona preveu destinar part dels fons europeus Next Generation a ampliar la zona de baixes emissions i a fomentar l'ús de la bicicleta.

La modificació del decret d’energies renovables serà la primera mesura del full de ruta del Govern per a la transició energètica a Catalunya

21/10/2021

El pla del Govern preveu la creació d’una xarxa d’oficines tècniques per donar suport als municipis, l’aprovació del Pla territorial i de la Llei de transició energètica, la creació d’una energètica pública i l’impuls de l’aprofitament de la biomassa i el biogàs.

 
 

Els informes d’eficiència energètica de Barcelona Energia permeten estalviar fins a un 10 % de la factura dels seus usuaris

21/10/2021

Barcelona Energia, la comercialitzadora pública d’energia 100% renovable de l’Ajuntament de Barcelona i l’AMB, en motiu del Dia Mundial d’Estalvi d’Energia, ha fet balanç dels últims dos informes d’eficiència energètica enviats als seus usuaris, detectant un possible estalvi econòmic de 72.653,60 € entre els consumidors de la companyia.

Sabadell porta a aprovació el pla d’acció per reduir la contaminació acústica fins al 2025
 

20/10/2021

Del total de vint accions dirigides destaquen aquelles destinades a la reducció de la mobilitat motoritzada, com ara la promoció de la mobilitat sostenible, eficient i segura; l’Impuls de la bicicleta, la renovació de la flota d’autobusos de transport públic urbà per vehicles menys sorollosos o el foment de la utilització del vehicle elèctric d’ús privat.

 
 

El Govern assumeix el servei de Rodalies de Lleida, que operarà FGC

19/10/2021

 
 

Renfe deixarà de ser l’operador, Ferrocarrils n’assumirà la gestió i ha anunciat que millorarà la freqüència, puntualitat i comoditat. Aquest traspàs ha de ser l’avantsala del traspàs total i efectiu del servei de Rodalies a Catalunya.

 
 

Més Notícies

 
 

Aigua

 
 

Santa Perpètua de la Mogoda aprova el Pla d'emergència en situació de sequera

 
 

Educació ambiental

 
 

L’Escola de la Natura de Parets estrena la programació d’activitats per aquesta tardor

 
 

Energia

 
 

Granollers s'adhereix a la Setmana de l’Energia Sostenible

 
 

Mobilitat

 
 

Vilassar de Mar disposa del seu Pla director de la Bicicleta

Així seran els cotxes que controlaran els vehicles que entrin a la ZBE de Sant Cugat del Vallès

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Més de 500 persones estrenen un nou tram del Camí del Riu, a Lleida

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Contenidors intel·ligents: un nou sistema de recollida de residus a Montmeló

Cuidem Barcelona, el nou pla de reforç de la neteja i el manteniment de l’espai públic

 
Recursos
 

Arriba la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2021

 
 

Del 25 al 29 d'octubre del 2021 se celebra la Setmana de l’Energia 2021, coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, una campanya de conscienciació que pretén sensibilitzar la societat en relació a l’estalvi i l’eficiència energètica. 

 
 

Sea Level Rise Room

Ara en català i castellà

 
 

Ens trobem a l’any 2030. L’escalfament global ha provocat un desgel sobtat dels casquets polars. Necessitem un equip que ens ajudi a aturar la pujada del nivell del mar. Aconseguireu superar la prova? Sea Level Rise Room és una activitat ludificada de la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, elaborada per United Explanations.

 
 

Recursos educatius virtuals per fer la transició energètica

Navegueu i descobriu tots els motius pels quals podem fer la transició energètica durant la Setmana de l'Energia i la resta de l'any.

Websèrie Fem-ho
 

En el marc de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, les diferents entitats organitzadores fem un repàs d’alguns dels motius que tenim per canviar la nostra relació amb l’energia, i encara n’hi ha molts més! Cadascú té el seu. L’important és fer el salt al nou model energètic. Descobreix-los a la websèrie "Fem-ho!".

 
Bones Pràctiques
 

Crida de Barcelona a les ciutats del món per lluitar contra el canvi climàtic

Ada Colau, juntament amb els alcaldes de Londres i París, encapçala la taula de ciutats referents en la lluita contra l'emergència climàtica a la 26a Conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic. La trobada és una oportunitat per enfortir les xarxes de cooperació entre ciutats i generar una transformació real que canviï el futur del planeta.

69 municipis de les comarques gironines tindran comunitats locals d'energia

La Diputació de Girona està impulsant aquest projecte, pioner en l'àmbit estatal, oferint suport tècnic i econòmic als ajuntaments de la demarcació que volen promoure aquestes comunitats

 
 

Rubí promou la compra sense residus

 

Rubí ha engegat una campanya comunicativa per reduir els residus vinculats a la compra domèstica, per tal de conscienciar tant la ciutadania com els comerciants de la importància d'utilitzar envasos retornables i reutilitzables per prevenir els residus plàstics, que en l'última dècada han generat un rellevant impacte ambiental.

Torroella de Montgrí - Estartit i Castelldefels obtenen la Bandera Verda d'Ecovidrio

És el reconeixement físic i simbòlic que Ecovidrio atorga al municipi que més implicació ha demostrat en la campanya "Moviment Banderes Verdes 2021", convertint-se en el referent del reciclatge d'envasos de vidre, la lluita contra el canvi climàtic i la cura de les nostres costes

 
 

L'Ajuntament d'Argentona instal.larà plaques solars a edificis municipals per lluitar contra la pobresa energètica

L'excedent d'energia que es generi s'utilitzarà per rebaixar la factura de la llum a famílies vulnerables

Continua la recuperació socioambiental del riu Llobregat a Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló i Sant Vicenç dels Horts

Les actuacions, què formen part del pla d’inversions PSG i compten amb finançament FEDER, serviran per millorar la qualitat ambiental i paisatgística de l’espai fluvial i en potenciaran l’ús social i l’accés mitjançant la mobilitat sostenible.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Prop d’un milió de trajectes en bici en dos anys en els punts de recompte de rambla del Celler i Can Gatxet, a Sant Cugat

41 restaurants lleidatans contra el canvi climàtic i compromesos amb la sostenibilitat

 
 

La Dada

 
 

La deixalleria industrial de Granollers ha gestionat 13 tones de residus aquest 2021
 

A finals de 2019, l’Associació d’Empresaris i Propietaris dels Polígons Industrials Jordi Camp i Congost (AEP Camp Congost) i l'àrea de promoció econòmica de l'Ajuntament de Granollers van posar en marxa una deixalleria industrial, orientada a la millora de la gestió de residus valoritzables de paper/cartró, plàstic, ferralla i fusta.

El Mercat Circular reparteix més de 8.000 quilos de menjar a entitats socials fomentant l’aprofitament alimentari a Mercavallès

L’aprofitament dels aliments del mercat comarcal Mercavallès és una realitat. Des de l’obertura de l’espai Mercat Circular al mes de juny s’han pogut aprofitar 8.125 quilos de menjar que s’han repartit a entitats socials de la comarca, evitant així el malbaratament alimentari i contribuint a l’atenció als col·lectius més vulnerables.

 
 

Més La Dada

 
 

La qualitat ambiental de la flota municipal de Barcelona segueix millorant

 
Agenda
 

Fins el 14 de novembre

Exposició “Menys plàstics, més vida” a Navàs

Fins el 8 de novembre

Exposició: "Actuem amb Energia" a Martorell

 
 

Disponible tot el curs

Sea Level Rise room

Fins el 19 de novembre

Exposició: "Actuem amb Energia" a Mollet del Vallès

 
 

11 i 12 de novembre

Seminaris tècnics sobre accions locals d'adaptació al canvi climàtic. 1. Refugis climàtics

15 al 18 de novembre

Circular Economy Hotspot Catalonia

 
 

Del 16 al 27 de novembre

XXVII Jornades de meteorologia Eduard Fontseré

Del 17 al 28 de novembre

El Piribus arriba a Barcelona

 
 

Del 19 al 28 de novembre

SETMANA DE LA PEDRA SECA

Del 20 al 28 de novembre

SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

 
 

24 i 25 de novembre

Congrés sobre Gestió pública del servei d'aigua

24/11/2021

1r marketplace del Penedès Circular

 
 
 


Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
   

Twitter Facebook YouTube