divendres, 8 d’octubre del 2021

La música d’“Els Miserables” torna a la Sala Cabanyes en un format que és molt més que un concertUna nova versió del musical dirigit per Joan Peran i Àngel Valverde dona el tret de sortida a la temporada 2021/2022

El 14 d’octubre de 2018, “Els Miserables” van abaixar el teló a la Sala Cabanyes després de 22 funcions que van ser vistes per gairebé 7.000 espectadors. Ara, tres anys després, el musical més famós de tots els temps torna a la Sala amb un format diferent que conserva l’essència de l’espectacle que ha emocionat milions d’espectadors d’arreu del món.

Dirigit per Joan Peran i Àngel Valverde, “Els Miserables en Concert” és un espectacle que parteix del muntatge que la Sala Cabanyes l’any 2018 (actualment impossible de dur a escena per les recomanacions sobre salut pública) i que dona més protagonisme a les cançons de Claude-Michel Schönberg, Alain Boublil i Herbert Kretzmer. A banda de la música, “Els Miserables en Concert”, però, compta amb vestuari, attrezzo, projeccions i efectes especials, convertint-se en un espectacle multidisciplinar.
L’orquestra dirigida per Àngel Valverde se situa a l’escenari, a diferència d’en la versió que es va representar fa tres anys. Les llotges més properes a l’escenari i les estructures superiors estan ocupades pel cor de cantaires, de manera que a la part del prosceni només hi ha els personatges principals.

L’odissea de Jean Valjean
L’argument d’”Els Miserables” és molt conegut, però ha aconseguit emocionar milions de persones, ja sigui en format novel·la, teatre o pel·lícula. Basat en la novel·la de Victor Hugo, explica la història de Jean Valjean (Ferran Camps), un home que passa 19 anys a la presó per haver robat un rosegó de pa per al seu nebot, que passava gana. Quan surt de la presó, Valjean intenta refer la seva vida amb una nova identitat i esdevé l’alcalde del municipi de Montreuil, on es creua amb Fantine (Coral Consegal), una obrera que li demana que cuidi la seva filla, Cosette.
Passen els anys i la situació política i social a França empitjora. Els joves estudiants, liderats per Màrius (Arnau Fadó) i Enjolràs (Gerard de Diego), volen iniciar una revolta per recuperar els valors de la Revolució Francesa, oblidats pel nou règim. Màrius s’enamora de Cosette (Marta Penya) i no s’adona dels sentiments d’Eponine (Júlia Plaza),la filla dels peculiars hostalers Thénardier (Mia Castellví / Marc Abril i Eva Canals).
Mentrestant, Valjean ha assolit una posició benestant, però continua sent perseguit sempre per l’inspector Javert (Genís Mayola), un antic oficial de presons que està convençut que la gent no canvia i que un lladre sempre torna a delinquir. Malgrat el pas del temps, Jean Valjean no aconsegueix mai escapar de l’ombra del passat.

Un musical que ha triomfat al West End i a Broadway
El musical d’”Els Miserables” es va estrenar a París l’any 1980. Cinc anys més tard, aixecaria el teló al West End de Londres, que és des d’on va assolir fama mundial. Actualment “Els Miserables” és, després de “La ratera”, el muntatge teatral que fa més temps que es representa a la capital britànica: fins a l’aturada a causa de la pandèmia, la primavera del 2020, se n’havien fet gairebé  14.000 funcions.
Dos anys després de l’estrena a Londres, el musical va creuar l’Atlàntic i va començar a representar-se a Nova York. A Broadway, el muntatge va estar en cartell entre 1987 i 2003, se’n van fer més de 6.000 representacions i va guanyar vuit premis Tony.
“Els Miserables” s’ha traduït a 22 llengües i s’ha representat a més de 40 països, fins a esdevenir probablement el musical més famós del món. L’any 2012 se’n va fer una pel·lícula, protagonitzada per Hugh Jackman i Russell Crowe, que va guanyar tres premis Oscar.
Abonament per no perdre’s ni una obra

Amb d’”Els Miserables”, la Sala Cabanyes inicia la temporada teatral 2021/2022, en la qual té previst portar a escena vuit espectacles, que combinen tragèdia, comèdia, teatre de text o musicals.

Quan “Els Miserables” hagin abaixat el teló, serà el torn de “Paraules encadenades”, un text de Jordi Galceran dirigit per Santi Clavell que es representarà a l’Espai Saleta el mes de novembre. Com és tradició, Nadal tornarà a ser època de Pastorets. Aquest any en què se celebra el 40è aniversari de la declaració d’Els Pastorets de Mataró com a Patrimoni Cultural de la Ciutat, l’espectacle nadalenc torna a estar dirigit per Coral Consegal i Gemma Sancho.

El 2022 començarà amb un altre muntatge escrit per Galceran, la comèdia “El crèdit”, que porta a escena Josep Maria Rabassa. Al març, serà el torn d’una altra obra de text, però completament diferent: “Antígona”. Carles Maicas dirigirà aquest clàssic, en la versió que va fer Jean Anouilh de la tragèdia de Sòfocles.

A la primavera, l’Espai Saleta acollirà “L’onze de setembre”, d’Ignasi García Barba, una comèdia a partir dels fets de 1714 que dirigeix Òscar Ribas; i “Mala broma”, de Jordi Casanovas, dirigida per Montse Esteban. Finalment, el musical “Germans de Sang”, dirigit per Marc Molina i Gemma Sancho, tancarà la temporada teatral.

Per qui no vulgui perdre’s cap dels espectacles, com ja és habitual els darrers anys, el teatre mataroní ha posat a la venda un abonament per veure tots els muntatges de la temporada. Amb la reserva d’aquest abonament, les vuit obres de la temporada es poden veure per 87 euros, una quantitat que suposa un estalvi del 25% respecte al preu de taquilla. Els abonaments es poden sol·licitar escrivint a salacabanyes@salacabanyes.cat.

Mesures sanitàries al teatre
Des de la represa de l’activitat després de l’aturada forçada per la pandèmia, la Sala Cabanyes aplica una sèrie de mesures per garantir la màxima protecció al teatre. Durant les representacions, el públic ha de portar durant tota l’estona la mascareta tapant la boca i el nas.
Tant l’entrada com la sortida del públic es fan de manera esglaonada per evitar aglomeracions. A l’interior del teatre, l’aforament està limitat a un 70% i la disposició de les butaques que es posen a la venda compleix la distància de seguretat.
Tots els espais del Centre Catòlic es desinfecten després d’haver-se utilitzat i, a més, s’han col·locat dispensadors de gel hidroalcohòlic a totes les dependències.

Dies de representació:    
Dissabte, 9 d’octubre de 2021, a les 21.00 hores
Diumenge, 10 d’octubre de 2021, a les 18.00 hores
Dimarts, 12 d’octubre de 2021, a les 18.00 hores
Dissabte, 16 d’octubre de 2021, a les 21.00 hores
Diumenge, 17 d’octubre de 2021, a les 18.00 hores
Dissabte, 23 d’octubre de 2021, a les 21.00 hores
Diumenge, 24 d’octubre de 2021, a les 18.00 hores 

Lloc: 
Sala Cabanyes (La Riera, 110-120)
Preu:
18 € (platea) / 15 € (amfiteatre)

Venda de localitats: salacabanyes.cat