dilluns, 22 de febrer del 2021

Butlletí 426 - Josep M. Espelta: “Cal reivindicar la restauració sense intervenció humana per a facilitar la regeneració dels boscos"

 

 

Butlletí 426 - Josep M. Espelta: “Cal reivindicar la restauració sense intervenció humana per a facilitar la regeneració dels boscos"

 
 02-02-2021 al 15-02-2021 
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Josep Maria Espelta: “Cal reivindicar la restauració sense intervenció humana per a facilitar la regeneració i expansió de nous boscos”

15/02/2021

 
 

Josep Maria Espelta és doctor en Ciències Biològiques i investigador del CREAF des de 1998. La seva recerca se centra en l’estudi dels boscos i en especial dels factors i processos que determinen la seva dinàmica natural. En aquesta entrevista posa damunt la taula la gran complexitat dels boscos, el seu paper en el context del canvi climàtic i alguns dels debats sobre com cal gestionar-los.

 
 

Reportatges

 
 

Anàlisis ambiental a las eleccions catalanes

 
 

La Xarxa per a la Conservació de la Natura i SEO/BirdLife presenten un anàlisi en clau ambiental dels programes electorals per a les eleccions del 14-f

 
 

Opinions

 
 

Una llum de 60 anys
 

15/02/2021
Albert Punsola

Jane Jacobs va entendre que una ciutat no podia ser tractada com una màquina amb unes peces que fan funcions precises, sinó que és un entramat de relacions, intercanvis, interessos, i sentiments. La clau per desxifrar el misteri de la ciutat es trobava en allò que feien els individus.

Superar l’antiga mobilitat. El cotxe, d’amfitrió a convidat

12/02/2021
Manel Ferri

Les ciutats són l’escenari del repte social, ambiental i econòmic que suposa la mobilitat sostenible. És el moment d’aplicar noves fórmules com l’ús compartit de vehicles, el foment de la bicicleta, els desplaçaments a peu o models urbanístics com les superilles; i també de promoure eixos verds i transports col·lectius electrificats.

 
Notícies
 

El Govern aprova el Pla de protecció del medi natural i el paisatge de l'Alta Garrotxa

15/02/2021

 
 

El document proposa una doble estratègia de gestió de l’espai, la renaturalització dels ecosistemes o la seva conservació partint de l’aprofitament tradicional dels recursos naturals, sempre basada en la voluntarietat i l’acord amb els propietaris dels terrenys.

 
 

El Govern rep les conclusions del primer Informe sobre el Canvi Climàtic i Ambiental a la Mediterrània elaborat per la Xarxa d'Experts (MedECC)

11/02/2021

 
 

L’augment de les temperatures i la disminució de les pluges fan preveure un escenari amb menys accés a l’aigua dolça, augment del risc d’incendi, sequeres i un fort impacte sobre el sector primari i les ciutats més poblades.

 
 

El turisme és el principal responsable de la brossa marina a les platges de la Mediterrània

15/02/2021

Un estudi de l'ICTA-UAB alerta que el turisme genera el 80% de la brossa marina que s'acumula a les platges de les illes mediterrànies a l'estiu. Per als investigadors, la pandèmia mundial per COVID-19 pot ser una oportunitat per a replantejar el model de turisme sostenible.

La ciència constata que la felicitat no té preu
 

15/02/2021

Un estudi de l'ICTA-UAB i la Universitat McGill mostra que les societats on els diners juguen un paper mínim presenten nivells molt alts de felicitat.

 
 

El Generation kWh, de Som Energia, aconsegueix el finançament per a les tres plantes de generació renovable

10/02/2021

El projecte del Generation kWh ha aconseguit tot el finançament necessari per tirar endavant les tres plantes de producció d’energia renovable previstes. Actualment en formen part 4.610 persones que, en conjunt, han aportat 4.548.900 euros.

Incentivar el transport públic, la millor opció per descarbonitzar l'economia espanyola

10/02/2021

Una recerca del centre independent Economics for Energy assenyala el canvi modal com a més efectiu que altres mesures com l’electrificació del parc de vehicles o les restriccions de trànsit.

 
 

Contenidors intel·ligents per millorar el reciclatge a Santa Margarida i els Monjos

 

09/02/2021

La Mancomunitat Penedès-Garraf i l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos realitzaran durant sis mesos una prova pilot de recollida de residus amb contenidors intel·ligents als veïnats de Mas Catarro, Passeig Fluvial i Cal Rubió.

Reclamen estendre la prohibició de la caça als parcs del Garraf, Montserrat i Montseny pel risc d'accident amb l'alta afluència de visitants

08/02/2021

Ecologistes en Acció reclama a la Generalitat que estengui la prohibició de caça a tots els Parcs de l'entorn de Barcelona, tal com ja s'ha fet amb els Parcs de Collserola, Sant Llorenç del Munt, la Serralada de Marina i la Serralada Litoral, durant els caps de setmana de restriccions a la mobilitat.

 
 

El Parc Natural de Cap de Creus registra aquest hivern 1.665 ocells aquàtics, prop de 400 més que l'any passat

05/02/2021

El temporal atrau espècies escasses a nivell local com un exemplar de remena-rocs, un fraret i una calàbria agulla. Un hivern més el Cap de Creus es consolida com un dels punts amb major presència de baldriga mediterrània.

Els barcelonins demanen al govern municipal que prioritzi el transport públic
 

05/02/2021

Metro i autobusos obtenen altes valoracions per la facilitat en els desplaçaments urbans en contrast amb el cotxe, que figura en última posició.

 
 

Presentats 86 projectes per a la futura superilla de l’Eixample

02/02/2021

 
 

Els 18 arquitectes, urbanistes i experts que assessoraran els propers passos a seguir en el projecte s'han reunit per primera vegada

 
 

Més Notícies

 
 

Economia

 
 

Les escoles de Lleida segueixen treballant per la sostenibilitat malgrat la pandèmia

 
 

Energia

 
 

València defineix els grans projectes que acceleraran la seua transició energètica

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

La Recollida Porta a Porta de Sarrià Vell posa en marxa una prova pilot durant el mes de febrer

La població de Sils implanta el nou sistema de recollida de residus porta a porta

 
 

Reutilització tèxtil gràcies a l'impost de turisme sostenible a les Balears

Comença la campanya informativa sobre el canvi de model de recollida de residus amb contenidors intel·ligents a Sant Just Desvern

 
 

La campanya per fomentar el reciclatge de residus amb voluntaris d’entitats recorrerà onze barris, a Reus

La ciutadania d’Esparreguera es pronuncia sobre la gestió de residus municipal

 
 

Badalona se suma a Reciclos, el sistema de reciclatge amb recompensa d'Ecoembes

 
 

Renovables

 
 

Instal·lació de plaques fotovoltaiques a l'edifici de Sabemsa i a la coberta del dipòsit d’aigua potable de Maria Feliu, a Barberà del Vallès

L'Ajuntament de Bellvís continua apostant per l'estalvi i l'energia sostenible

 
 

Roses dona un pas més envers la sostenibilitat ambiental

 
 

Smart cities/Planificació urbana

 
 

‘Si ho fem bé, tothom guanya’, nova campanya a la via pública a Montcada i Reixac

 
 

Soroll/Contaminació acústica

 
 

Un estudi permetrà conèixer les afectacions dels renous submarins en els cetacis a la badia d’Alcúdia

 
Recursos
 

El Parc Natural de l'Alt Pirineu reivindica el seu passat glacial

Ha editat material divulgatiu per donar a conèixer la glacera del Noguera Pallaresa, que va arribar a ser la més extensa del sud dels Pirineus fa 40.000 anys, amb 63 km de longitud i 600 m de gruix.

Protegir el planeta
 

Un nou joc gratuït del Programa Ambiental de les Nacions Unides desafia els  jugadors a competir a través del temps per trobar una manera de protegir la capa d’ozó i canviar el futur.

 
 

Residu zero a la cuina
 


Reduïm residus a la cuina!! Al vídeo, de l'Ajuntament de Girona,  hi podreu veure estris per fregar, idees per fer-vos el sabó, per conservar aliments sense fer ús del film... Tots els productes que veureu al vídeo els podreu trobar tots a comerços de Girona.

El corriol camanegre i l’ecosistema litoral

El corriol camanegre i l’ecosistema litoral” arriba a les escoles de la mà de la Diputació de València. L’àrea de Medi Ambient de la corporació oferix als ajuntaments una campanya informativa i de sensibilització dirigida a l’alumnat de Primària.

 
 

Canvi climàtic i ambiental a la conca mediterrània: situació actual i riscos per al futur

"Canvi climàtic i ambiental a la conca mediterrània: situació actual i riscos per al futur". Primer informe d’avaluació de la Mediterrània. Resum de MedECC 2020 per als responsables de la formulació de polítiques.

Cartografia marina de les platges del Besòs
 

L'AMB ha publicat en obert els resultats de la campanya batimètrica de les platges del Besòs que va fer el passat mes de maig del 2020. Aquest producte digital es coneix com a cartografia marina i es pot consultar i descarregar gratuïtament al Geoportal de cartografia de l'AMB.

 
 

Més Recursos

 
 

El Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat edita el calendari “Per un 2021 més sostenible"

 
Bones Pràctiques
 

Ciència ciutadana als parcs i platges

 

El Servei de Promoció i Conservació de l'Espai Públic de l'AMB promou diversos projectes de ciència ciutadana als parcs i platges metropolitans. Per promoure'n la participació s'integren dins del programa Aprenem a la Xarxa.
 

El projecte "Ciutats comestibles" de Sant Feliu de Llobregat, celebra les primeres jornades de reflexió

El projecte EdiCitNet, finançat per la UE va néixer amb l'objectiu de demostrar que la implementació d'infraestructures verdes no ornamentals pot augmentar la producció sostenible d'aliments a nivell local, així com regenerar espais urbans apostant per una millora de la inclusió social. Sant Feliu és l'únic municipi participant de l'estat espanyol.

 
 

S'amplia la xarxa de punts de recàrrega elèctrica de Barcelona
 

En els darrers dies s’han posat en funcionament 43 nous punts de recàrrega, un de superfície al carrer Europa i la resta repartits en els 12 aparcaments de BSM. En total, ja en són 555, 409 en aparcaments i 146 en superfície.

Vacarisses ja té Oficina d’Emergència Climàtica i Biodiversitat

L’Ajuntament de Vacarisses ha inaugurat l’Oficina d’Emergència Climàtica i Biodiversitat, un projecte pioner a Catalunya.

 
 

Cultiva't, un projecte de Premià de Mar perquè els infants puguin conèixer la terra i els seus productes

 
 

A través del projecte, i mitjançant la participació de persones coneixedores dels treballs del camp, els nens i les nenes poden aprendre quins són els productes de l'horta, com funciona el regadiu, entendre l'estacionalitat dels conreus o arribar a treballar directament la terra, entre altres activitats guiades.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

El bosquet de la ronda mediterrània, primer espai verd urbà gestionat amb criteris de biodiversitat, a Vilanova

L’Aiguamoll de la Bòbila, de Santpedor, ha registrat més de 200 espècies d’ocells des de la seva restauració

 
 

10 anys fomentant l’educació ambiental a les escoles, a Roda de Berà

L’Ajuntament de Girona obre un procés de recollida de suggeriments sobre la nova proposta de neteja viària

 
 

Entra en funcionament la caldera de biomassa de la zona esportiva de Corbera de Llobregat

El catorzè premi Federico Mayor Zaragoza proposa com a temàtica la sostenibilitat i el consum responsable

 
 

El Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell començarà a funcionar en breu

Quaranta centres escolars estalviaran energia amb l’estratègia Reacciona de la Diputació de València

 
 

Xec nadó amb bolquers reutilitzables a Alforja i Castellvell del Camp

Medi Ambient reconeix la tasca de sis centres de les Illes Balears en matèria d’educació ambiental

 
 

Quaranta-set escoles participen en la setena edició del Calendari Ambiental de la Diputació de València

Castelló serà la primera província a implantar l’educació ambiental en tots els seus municipis

 
 

Recuperació d'espais naturals humits, a Viladecans

 
 

La Dada

 
 

El 37% de les tortugues marines rescatades a les Illes Balears el 2020 estaven emmallades per plàstics o xarxes

 
 

El COFIB alerta que els efectes dels plàstics i les restes de xarxes en les espècies marines són actualment el problema més gran que han de gestionar els Centres de recuperació de fauna marina. Durant 2020, s’han registrat 84 casos d’avarament de tortuga marina adulta. D’aquests, almanco 31 casos (un 37%) han estat provocats per emmallaments amb plàstics i xarxes.

 
Especials
 

AGENDA 2030 I MÓN LOCAL

 
 

L’Agenda 2030 és el nou full de ruta global per avançar vers el desenvolupament sostenible. Aprovada per Nacions Unides el 2015, inclou 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a assolir el 2030, els quals cobreixen la dimensió social, econòmica i ambiental de la sostenibilitat i aborden cinc grans àmbits: planeta, persones, prosperitat, pau i aliances.
El Govern de Catalunya s'hi ha compromès mitjançant l'elaboració del Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya, amb la participació de tots els seus departaments, i l'impuls de l'Aliança Catalunya 2030, un partenariat entre actors públics i privats on es compartiran els compromisos de país per fer realitat els ODS. En aquest especial hem volgut donar veu a aquest actors, per esbrinar de quina manera els ODS són guia i indicador per construcció d'un món més sostenible. De manera destacada, atenem la incorporació de l'Agenda 2030 en les polítiques locals, ja que d'això en depèn en gran mesura, un 60% segons la pròpia ONU, l'assoliment efectiu de l'Agenda 2030. 
També disponible en format butlletí.
 

 
Agenda
 

18/01/2021

Exposició: L'or blau. Els reptes de l'aigua

02/02/2021

Exposició 'Biodiversitat del Besòs: ocells del riu' a Montcada i Reixac

 
 

18/02/2021

Clar com l'aigua

18/02/2021

Jornada: Ciutats i Pobles Residu Zero

 
 

19/02/2021

8è Congrés d'Energia de Catalunya (CoEnerCat)

20/02/2021

El conte d'en Bel

 
 

24/02/2021

El parc des de casa

26/02/2021

DIA INTERNACIONAL SENSE CANYETA

 
 

27/02/2021

DIA INTERNACIONAL DE L'OS POLAR

27/02/2021

Conte "El núvol ensopit"

 
 

03/03/2021

DIA MUNDIAL DE LA VIDA SILVESTRE

12/03/2021

Jornada en línia: La Bicicleta en temps de pandèmia

 
 

21/03/2021

DIA INTERNACIONAL DELS BOSCOS

22/03/2021

DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

 
 

23/03/2021

DIA MUNDIAL DE LA METEOROLOGIA

28/03/2021

L'Hora del Planeta

 
 

07/04/2021

DIA MUNDIAL DE LA SALUT

22/04/2021

DIA DE LA TERRA

 
 
 

Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
   

Twitter Facebook YouTube