dilluns, 9 de novembre del 2020

Butlletí 418 - Michel André : “Un mar en silencio es un mar muerto”

 

 

Butlletí 418 - Michel André : “Un mar en silencio es un mar muerto”

 
 20-10-2020 al 03-11-2020 
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Michel André : “Un mar en silencio es un mar muerto”

03/11/2020

 
 

Durante siglos estuvimos sordos. Pero llegó Michel André, y junto a otros científicos, nos regalaron un nuevo sentido: poder escuchar el sonido de las profundidades del mar. Ese sonido es la red, hasta ese momento invisible, que sostiene la vida en los océanos. Con esta nueva percepción llegó la certeza de que nuestro ruido, el de las actividades humanas en el mar, está alterando su equilibrio y acabando con los organismos marinos. Michel André, director del Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques LAB, es claro: el mar puede enmudecer si no cesamos la contaminación acústica.

 
 

Opinions

 
 

El gran reset

02/11/2020
Albert Punsola

Una idea recorre el planeta i no és altra que el gran reset. El gran reset està vinculat en certa forma al COVID i el raonament que l’impulsa és el següent: la pandèmia ha mostrat la debilitat de moltes estructures del sistema i, no només això, ha posat de manifest que aquestes estructures ja no són útils per al futur. En conseqüència cal reiniciar el sistema amb uns altres paràmetres.

 
Notícies
 

La contaminació de l’aire costa gairebé 1.300 euros a l’any a cada barceloní

22/10/2020

 
 

Segons un informe recent de l’Aliança Europea de la Salut Pública, amb dades del 2018, Barcelona és la dissetena ciutat europea amb més costos socials i indirectes associats a la contaminació de l’aire amb més de 2.000 milions d’euros, una xifra que representa el 4 % del PIB de la ciutat i que equival a 1.256 euros a l’any per cada barceloní.

 
 

Barcelona, proclamada seu del congrés de transport públic més important del món el 2023

02/11/2020

La UITP, que ha fet pública avui la candidatura guanyadora, ha tingut en compte la competitivitat de Barcelona així com el fet que disposi d’un sistema de transport públic i polítiques de desenvolupament urbà referents a nivell mundial

Més de 200.000 tones de plàstic s'aboquen a la Mediterrània cada any
 

02/11/2020

Un nou informe de UICN, publicat aquest 27 d'octubre, revela que unes 229.000 tones de plàstic s'aboquen a la mar Mediterrània cada any, l'equivalent a més de 500 contenidors de transport al dia. A menys que es prenguin mesures significatives per abordar la mala gestió dels residus, aquesta xifra serà el doble com a mínim al 2040.

 
 

L’Àrea Metropolitana planteja congelar la tarifa de l’aigua per al 2021

02/11/2020

El govern metropolità proposa un nou càlcul de la taxa de residus comercials perquè el 40 % dels establiments paguin menys quota

La UITP insisteix: el risc per a la salut al transport públic és molt baix
 

02/11/2020

Aquest és el resum del document que la Unió Internacional de Transport Públic (UITP) ha publicat amb tot el que se sap després de set mesos de crisi sanitària per la Covid-19.

 
 

Més de mig miler d’espècies animals conviuen amb els humans a Barcelona

27/10/2020

L'Atles de la biodiversitat de Barcelona ha ampliat el catàleg de fauna, que se suma al de la flora, amb unes 1.500 espècies d'arbres i plantes

Dunia llança una nova tanda de campanyes de microfinançament agroecològic

27/10/2020

El projecte Dunia,de microfinançament agroecològic, permet a la població urbana de Barcelona donar suport a productors locals de tot Catalunya i facilitar així la implicació de la ciutadania en una alimentació més sostenible.

 
 

TMB compra vuit autobusos d’hidrogen, els primers per a un servei urbà a Espanya

27/10/2020

La comanda que s'acaba d'adjudicar, per valor de 6,4 milions d'euros, és una aposta estratègica de TMB per la que pot ser la principal energia neta del futur

Neix la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud per fer una regió líder en la transició energètica

26/10/2020

La Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud sorgeix de la necessitat de crear valor social, econòmic i ambiental sostenible a través de la implementació de l’hidrogen verd com a vector clau de la transició energètica.

 
 

La Diputació de Barcelona anuncia noves mesures per restringir els accessos de vehicles als parcs naturals del Montseny i de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

22/10/2020

Les restriccions volen  aturar els problemes provocats per la sobreafluència de visitants en aquests parcs. Dotacions dels Mossos d’Esquadra, dels Agents Rurals i de personal dels parcs impediran l’accés dels vehicles quan els aparcaments dels parcs estiguin plens.

1.000 morts a l'any: el cost d'incomplir els límits de contaminació a Barcelona

 

21/10/2020

L'informe de qualitat de l'aire de l'Agència de Salut Pública de Barcelona recorda que des de fa més de dues dècades la ciutat supera els nivells de referència de contaminació de l'Organització Mundial de la Salut.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Castelló prepara un reglament nou dels horts urbans per ser punt d’innovació ecològic

 
 

Canvi climàtic

 
 

L'Institut Cartogràfic i Geològic i la UB, premiats per un projecte sobre la sobreexplotació d'aqüífers

 
 

Ciència

 
 

Investigadors catalans dissenyen una ciutat sostenible a Mart

 
 

Contaminació

 
 

La millora de la qualitat de l'aire, una passa més cap a una Menorca sostenible

 
 

Energia

 
 

Nou impuls a les energies renovables a Barcelona

 
 

Mobilitat

 
 

Per a una nova mobilitat laboral, pacte amb sindicats i associacions empresarials

Mataró Bus renova la flota en servei amb tres nous autobusos híbrids

 
 

Manel Romero, de Sant Cugat del Vallès, guanyador del repte "30 dies AMB bici"

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

La recollida porta a porta arribarà el 2021 a Mataró

Cubelles prepara la implantació del nou sistema de recollida de la brossa per a finals del 2021

 
 

El Vendrell posa en marxa un nou model de recollida de residus

 
 

Smart cities/Planificació urbana

 
 

La diagnosi urbanística de Vilanova i la Geltrú planteja com a objectiu destacat el desenvolupament territorial mesurat i sostenible

 
 

Terra

 
 

El forat de la capa d'ozó s'engrandeix i gairebé es triplica en un any

 
Recursos
 

Cens d'organitzacions i espais d'educació ambiental

 
 

La Societat Catalana d'Educació Ambiental, amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, ha realitzar un cens d’equipaments, entitats i empreses d’educació ambiental de Catalunya, per donar visibilitat a les mateixes, poder afavorir a la difusió dels seus projectes i el treball en xarxa i per a l’enfortiment i vertebració del sector de l’educació ambiental.

 
 

Neix lirons.org, una nova plataforma de seguiment d'aquesta espècie basada en la ciència ciutadana

El Museu de Ciències Naturals de Granollers obre una nova plataforma lirons.org per al seguiment i estudi del liró gris (Glis glis). Formada per una combinació entre investigadors professionals i persones voluntàries, té l'objectiu principal de recollir dades suficients sobre aquesta espècie i veure així la seva resposta als canvis del clima i del paisatge.

Protocols de gestió de la flora exòtica invasora
 

Quines són les principals espècies exòtiques invasores que s'estableixen a les comarques gironines? Com cal actuar? El Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona difon una sèrie de vuit protocols de gestió de la flora exòtica invasora

 
 

Bicikits als parcs
 

Onze Jugatecambientals disposaran d'equips d'autoreparació de bicicletes. Es tracta d'una maleta d'eines d'autoreparació que contenen utensilis bàsics.

Cuidem el bosc, aprofitem la biomassa

Amb aquest títol, s’han preparat cinc vídeos divulgatius relacionats amb l’aprofitament de la biomassa forestal, en el marc del projecte BCN Smart Rural.

 
 

L'aplicació Epp a Tarragona

 

L’Ajuntament de Tarragona posa a disposició de la ciutadania l’Epp!, una aplicació web i mòbil creada per agilitzar la notificació d’incidències a la via pública i la sol·licitud de recollida personalitzada de voluminosos.

Atles de Biodiversitat de Barcelona: una eina per conèixer i protegir la flora i la fauna de la ciutat

Aquest mapa en línia que recull la flora i la fauna urbanes és una eina oberta a tothom per conèixer la biodiversitat de la ciutat, gaudir-ne i protegir-la. S’ha actualitzat i recull prop de 1.500 espècies d’arbres i plantes i 532 d’animals.

 
Bones Pràctiques
 

TMB participa en un projecte per convertir fangs de depuradora en combustible per al bus
 

El LIFE Nimbus, cofinançat pels fons europeus, experimentarà, amb la producció de biogàs, un dels eixos de l'aposta verda per al transport públic de l'àrea metropolitana.

El programa Escoles + Sostenibles celebra els 20 anys sumant 361 centres educatius de Barcelona al programa

Al llarg d’aquests 20 anys d’història, més del 70% dels centres educatius de Barcelona han format part del programa en algun moment. Aquest curs 18 centres nous s’han incorporal al programa, que seguirà les línies de treball de l’emergència climàtica i l’alimentació sostenible.

 
 

Rubí duu a terme la consulta pública prèvia a l’elaboració de la nova Ordenança de residus

La normativa regularà aspectes com la recollida selectiva dels residus, la prevenció, l’obtenció i reutilització de recursos i la neteja viària

Masies de Roda engega un projecte pioner de compostatge comunitari
 

Les Masies de Roda (Osona) ha posat en marxa una prova de compostatge comunitari dins un projecte europeu que busca augmentar el reaprofitament de residus orgànics.

 
 

La instal·lació de plaques fotovoltaiques a dos centres educatius de Vic guanya els pressupostos participatius

La instal·lació de plaques fotovoltaiques d’autoconsum a l’escola Guillem de Mont-rodon i a la llar d’infants dels Caputxins ha estat el projecte guanyador de la cinquena edició dels pressupostos participatius de l’Ajuntament de Vic.

L’Ajuntament de Sant Cugat impulsa un nou hort urbà amb un innovador projecte de permacultura i de bosc comestible

S’ubicarà en un solar municipal de l’avinguda de les Roquetes i el gestionarà l’Associació cultural CRAC de la Floresta

 
 

Estudi per a fomentar l’ús de noves fonts d’energia i un major aprofitament dels recursos al Penedès

 
 

La Mancomunitat Penedès-Garraf i l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès sumen forces per desenvolupar un nou model energètic al territori

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

L’IRTA i la Diputació de Girona impulsen la recerca en sostenibilitat i economia circular

Joves de Vic recorren a l'art per denunciar la contaminació de l'entorn natural i conscienciar sobre la necessitat del reciclatge

 
 

Impuls a la primera comunitat local d'energia renovable de València

Formentera, exemple a Europa en l’aplicació de polítiques de conservació de la posidònia

 
 

Entra en servei al passeig Marítim de Badalona el primer Punt Bici del Barcelonès Nord

 
 

La Dada

 
 

Barcelona vol que 8 de cada 10 desplaçaments l'any 2024 es facin amb mitjans sostenibles

El Pla de Mobilitat Urbana pretén aconseguir que l'ús del transport públic passi del 37,33% actual a una quota del 41,25% en quatre anys.

El 60 % dels ciutadans de Barcelona està insatisfet amb la contaminació i el soroll

Una enquesta de la Comissió Europea realitzada a més de 80 centres urbans també assenyala que només un 20 % dels barcelonins creu que la qualitat de vida ha augmentat

 
 

La instal·lació de leds a les escoles de Santa Perpètua de Mogoda estalviarà 31,8 tones de CO2 a l'any

 
 

La Regidoria de Canvi Climàtic i Transició Energètica ha realitzat aquest estiu dos projectes energètics que han comportat el canvi de la il·luminació de les escoles públiques i la instal·lació d’una planta fotovoltaica a l’Escola Bernat de Mogoda.

 
Especials
 

40 ANYS D'EDUCACIÓ AMBIENTAL
 

Arrel de la publicació del llibre 'Educació ambiental. D'on venim? Cap on anem?' Sostenible vol dedicar aquest especial a l’anàlisi de l'estat de l'educació ambiental a Catalunya després de 40 anys. 
 

Biomassa, combustible per la transició energètica

Catalunya és un país de boscos. La biomassa, com a font d’energia, és avui l’única renovable que creix imparable, malgrat la crisi. I les administracions locals tenen molt a veure. Prop de 150 municipis catalans ja han incorporat la biomassa com a font energètica a instal·lacions municipals.
 

 
 

OFEGATS EN PLÀSTICS

Ens ha fet la vida més còmoda i higiènica. És un supermaterial, fill de la civilització fonamentada en els combustibles fòssils. El plàstic, el tenim a tot arreu, ja no sabríem viure sense ell. L’abús d’aquest material, i la toxicitat que representa, sobretot pels plastificants, afegits químics per millorar la seva prestació, han creat un greu problema ecològic que està afectant ecosistemes i la salut animal i humana. La crisi de la COVID-19 ha requerit augmentar el seu ús. En aquest especial tractem d’aportar algunes mirades sobre aquesta problemàtica i el repte que suposa.
També consultable en format butlletí.

MOBILITAT SOSTENIBLE

La crisi sanitària COVID-19 ha reobert el debat de la mobilitat a les ciutats. Al davant, no només els reptes derivats de les mesures de seguretat, sinó sobretot l'urgència d'establir una mobilitat realment sostenible, que permeti ciutats i pobles més saludables, i on la ciutadania pugui recuperar l'espai públic i el dret a respirar aire net. Analitzem la mobilitat després del confinament general de la primavera del 2020 a causa de la pandèmia.
També en versió butlletí.

 
Agenda
 

Tota la tardor

El senyor Riu, a la teva biblioteca

04/11/2020

Jornada: IV Jornada de Gestión Local (online) - Transición energética: retos en el ámbito municipal

 
 

04/11/2020

Cicle de taules rodones on-line: Energies renovables innovadores, sostenibles i responsables

06/11/2020

Fòrum Energia d'Ecoviure a Manresa : Posa't les plaques - La fotovoltaica més fàcil que mai

 
 

07/11/2020

Fira Ecoviure 2020 a Manresa SUSPESA

11 i 12/11/2020

Cicle de seminaris sobre transició energètica al món local 5. Finançament de les accions de transició energètica local

 
 

14/11/2020

ECOFest! El primer festival de la sostenibilitat i l’emergència climàtica per a tota la ciutadania

18/11/2020

Curs "Abans i durant l'exposició. Interpretació i museografia sensata"

 
 

19/11/2020

Circular Economy Hotspot Catalonia: conferència virtual

Del 21 al 29 de novembre

SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

 
 

Del 23 al 29 de novembre

Setmana de la Pedra Seca

25/11/2020

Jornada autoconsum energètic municipal, a partir de la biomassa

 
 

27/11/2020

Congrés Nacional d’Educació Ambiental 2020-21

 
 
 

Subscripció: Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
   

Twitter Facebook YouTube