dijous, 16 de juliol del 2020

Butlletí 410 - Roger Miralles: "Els joves tenim una mentalitat més radical i creativa"

Butlletí 410 - Roger Miralles: "Els joves tenim una mentalitat més radical i creativa"

30-06-2020 al 13-07-2020
REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   AGENDA
Reflexió

Entrevista

Roger Miralles: "Els joves tenim una mentalitat més radical i creativa que ens porta a fer accions i protestes que potser una persona adulta no faria""

13/07/2020
Roger Miralles és estudiant de batxillerat a l'Escola Industrial de Sabadell i des de fa uns mesos és també un dels portaveus de Fridays For Future a Sabadell. Amb ell encetem una sèrie de mirades per comprendre el paper de la joventud en la lluita contra l'emergència climàtica, en un moment que crisi sistèmica on sembla que la joventut està liderant en gran part la mobilització social contra l'escalfament.

Opinions

El Pacte Verd europeu és la llum a la fi de túnel

 

13/07/2020
Cristina Monge
El Pacte Verd europeu és un instrument de mobilització de recursos per a una reconstrucció, reconstitució o renovació del model per fer-lo més resilient i sostenible. No és això, potser, el que es necessita per encarar aquesta crisi sense precedents

Un sistema que ens porta a la precarietat. Reflexions des d’una mirada ecofeminista sobre els impactes de la COVID19

13/07/2020
Blanca Bayas
El que també ens ha ensenyat la gestió del COVID-19, i les polítiques que regeixen la nostra societat, és que quan es produeix una crisi, les persones passen a dependre encara més de l'esfera privada; que només qui pot pagar pot assegurar la seva subsistència i accés a serveis bàsics, i que la qualitat de vida de cadascú/na és proporcional a la seva butxaca"
Notícies

El Col·legi Sant Josep de Navàs guanyador català al Premi Europeu de Prevenció de Residus

01/07/2020
La Fundació Espigoladors ha resultat finalista entre els 80 nominats europeus amb la iniciativa #Elmenjarnoesllença per contribuir a l’aprofitament dels aliments

Més espai per passejar, pedalejar i desplaçar-se en transport públic, a Barcelona
 

13/07/2020

A partir del setembre es posaran en marxa més actuacions per seguir incrementant l’espai públic per als vianants i ampliar els carrils bus i els corredors bici. També es mantenen 34 dels 60 carrers delimitats com a itineraris segurs temporals que es van obrir durant el desconfinament i alguns, com la via Laietana, s’incorporaran al programa “Obrim carrers”, que es reactivarà a la tardor.

Sabadell participa en un innovador sistema per controlar el coronavirus a les aigües residuals
 

13/07/2020

L’equip de sanejament d’Aigües Sabadell recull mostres de les aigües residuals que arriben a les dues plantes depuradores de la ciutat i s’envien a analitzar a un laboratori centralitzat del projecte coordinat per Cetaqua. Una nova eina permet al gestor públic visualitzar gràficament les dades, a través d'un mapa dinàmic de cada municipi amb una sectorització per zones d'influència que facilita traçar el possible origen del SARS-CoV-2.

El carrer d’Aragó tindrà un carril bici a partir de la tardor

09/07/2020

 La Diagonal ampliarà els carrils bus, en detriment d'un carril per als cotxes, i la Gran Via desdoblarà el carril bus fins a Marina. A partir d’aquest octubre, el carrer d’Aragó tindrà carril bici. L’Ajuntament l’implantarà entre l’avinguda Meridiana i el carrer de Tarragona i serà unidireccional; en total farà 4,8 km de llarg. L’entrada en funcionament del carril bici d’Aragó comportarà l’eliminació d’un carril per als cotxes.

Vilafranca presenta “Penedès Sostenible i Saludable”

08/07/2020

El projecte està centrat en el sector agrari i agroalimentari i en l’ús dels recursos energètics. El projecte està centrat en el sector agrari i agroalimentari i en l'ús dels recursos energètics. El seu objectiu és convertir la producció d'aliments al Penedès –amb el vi i el cava com a productes capdavanters- en una producció amb els mínims residus nocius per a la salut i en base a un model energètic que redueixi les emissions de carboni.

RePli-CAR, un projecte per incorporar plàstics reciclats en el sector de l'automoció

08/07/2020

El projecte RePli-CAR ha obtigut finançament de l’Agència de Residus de Catalunya i permetrà a PLASTICS SYC durant un any fer un prova pilot per testejar i validar a nivell industrial la possibilitat d’incorporar matèries primes secundàries (plàstics reciclats) en el sector de l´automoció.

El vehicle privat s'imposa i allunya la solució a la mobilitat
 

07/07/2020

La por del contagi, el teletreball, l'aturada econòmica i probablement encara una certa contenció en la mobilitat explicarien el mal resultat del transport públic

L’Ajuntament de Sitges inicia la neteja de plàstics del litoral sitgetà

06/07/2020

Durant la temporada d’estiu l’embarcació Mayadi, recorrerà la costa per recollir els residus flotants a la superfície del mar. Mayadi recull els residus que suren fins a un metre de la superfície del mar, on els plàstics es converteixen en aliment per a diferents espècies, i poden acabar astorats als espigons on es convertirien en microplàstics.

Fartets criats al Zoo s’alliberen en una bassa del delta del Llobregat

03/07/2020

L’objectiu del pla de reintroducció és crear nuclis poblacionals de Fartets per assegurar la viabilitat de l’espècie a llarg termini.

L'Ajuntament de Mataró aprova el projecte de l’anella ciclista

01/07/2020
Llum verda al projecte executiu que ha de permetre doblar, millorar i interconnectar la xarxa de carrils bici de la ciutat fins arribar als 16 km. El projecte s’ha aprovat aquest mes i les obres es duran a terme a partir de final d’any amb ajuts europeus. Es preveu la construcció de nous trams de carrils bici connectats als existents per arribar als llocs i equipaments de la ciutat que generen més mobilitat.

Més Notícies

Canvi climàtic

La gestió dels residus, primer eix de la Taula de seguiment de l’emergència climàtica de Santa Coloma de Cervelló

Contaminació

Carril bici a Aragó, més carrils bus i 30 carrers sense cotxes: la Barcelona post-Covid

Educació ambiental

Reptes de futur per les escoles sostenibles de l'Hospitalet de Llobregat

Energia

Bones idees per estalviar energia omplen el concurs de la Diputació de Tarragona amb motiu de la Setmana de l’Energia

Onze aparcaments públics de Menorca seran coberts amb pèrgoles fotovoltaiques

Reciclatge/Residus

L'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts s'alia amb les escoles per fomentar el reciclatge i la sostenibilitat

L’Ajuntament d’Eivissa reparteix 10.000 borses de tela als comerços de la ciutat

L'AMB invertirà 7,4 milions per mitigar les males olors a l’EDAR del besòs, i clausurar l’abocador de la Vall de Joan

Sant Just participa en el programa europeu REthinkWASTE amb l’objectiu de millorar la recollida selectiva de residus de la ciutadania

Sitges posa en marxa el nou servei de neteja i recollida de residus

Renovables

S'inicien a Alcover les obres per escalfar cinc equipaments municipals amb biomassa

El Centre Logístic de Biomassa ja produeix estella forestal per sobre del 50% de la seva capacitat

Recursos

La Setmana Europea de la Mobilitat 2020 advoca "Per una mobilitat sense emissions"


El lema vol expressar la voluntat d'arribar a la neutralitat en emissions de carboni al 2050, i també s'incidirà en la importància de l'accessibilitat en els transports.

Crida la participació a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2020


L'objectiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. Aquesta edició es realitzarà del 21 al 29 de novembre de 2020.

Informe interactiu sobre les accions i dades recollides pel Pla d’Informació i Vigilància contra incendis forestals (PVI) 2020


La Diputació de Barcelona, a través de l’Oficina de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari, ha dissenyat un informe interactiu per a les dades recollides per l’operatiu de la campanya del Pla de Vigilància contra incendis forestals PVI 2020. L’objectiu és millorar i facilitar l’accés a les dades a tots els usuaris, per la qual cosa s’ha elaborat aquesta guia d´ús.

Zero Waste Bcn Tour


 



Mou-te pels diferents espais de la ciutat i descobreix informació sobre microdecisions que poden ajudar-te a assolir el Residu Zero en aquest nou viatge.

Calotriton arnoldi: un amfibi endèmic del Montseny
 


Primer documental, d'una sèrie de vuit càpsules de cinc minuts de durada cadascuna que aprofundeixen en les particularitats d’aquesta espècie tan enigmàtica, Calotriton arnoldi, que només habita al Montseny i que està considerat l’amfibi més amenaçat de l’Europa occidental.

Estudi sobre el consum de bosses de plàstic i safates d’un sol ús a Catalunya l’any 2018


L’any 2018 es van consumir 158 bosses d’un sol ús de plastic no compostable per persona. L’evolució del consum per càpita d’aquest tipus de bossa ha sigut decreixent, però encara és lluny de l’objectiu de reducció per al 2020. Aquesta és una de les dades de l'Estudi sobre el consum de bosses de plàstic i safates d’un sol ús a Catalunya l’any 2018 presentada per l'Agència de Residus de Catalunya.
Bones Pràctiques

L’Ajuntament de Reus defineix el traçat dels nous carril bici de convivència


L’Ajuntament de Reus ha aprovat el «Projecte de carril bici de convivència al centre urbà», una proposta fruit del treball de la Comissió d’Entorn Urbà post Covid19, i que dona continuïtat a la promoció d'una mobilitat sostenible, saludable, eficient i segura que preveu el Pla d'Acció Municipal.

L’edifici B de l’Ajuntament de l'Hospitalet és objecte d’un projecte integral de rehabilitació energètica


L’objectiu és millorar el comportament energètic i l’impacte ambiental de l’edifici municipal de nou plantes del carrer de Josep Prats. Amb el pla de reformes que es durà a terme a les instal·lacions, s’hi aconseguirà un estalvi energètic del 60%. El projecte, de 2,65 milions d’euros, està finançat per l’Ajuntament de L’Hospitalet, la Diputació de Barcelona i el FEDER de la Unió Europea.     

Més Bones Pràctiques

L'Ajuntament de Reus invertirà per produir energia verda

Via Laietana, Sants-Creu Coberta i el passeig de Sant Joan, definitivament sense cotxes tots els cap de setmana

La Dada

El vehicle elèctric compartit de Som Mobilitat a Santa Perpétua va fer gairebé 15.000 quilomètres el 2019

El vehicle elèctric compartit de la cooperativa Som Mobilitat a Santa Perpètua va realitzar gairebé 15.000 quilòmetres durant l’any 2019, que va suposar un estalvi de 2,6 tones de CO2. Durant aquest període es van registrar 381 reserves.
Agenda

Tot l'estiu

Continuem apostant per un món de colors. Digues la teva!

Tot l'estiu

Exposició virtual: Treballem per una energia sostenible

Tot l'estiu

Juguem amb energia

Tot l'estiu

Exposició virtual - Actuem amb energia

Fins el 13 de juliol

Setmana de l'Energia 2020: Sessions en línia dirigides a la ciutadania

16/07/2020

L'aprenentatge i servei: valor per la sostenibilitat socioambiental

26/07/2020

DIA INTERNACIONAL PER A LA DEFENSA DELS MANGLARS

16/09/2020

DIA INTERNACIONAL PER A LA PROTECCIÓ DE LA CAPA D'OZÓ

16/09/2020

SETMANA EUROPEA DE LA MOBILITAT

18/09/2020

LET'S CLEAN UP EUROPE 2020

14/10/2020

Congrés Acusticat 2020 (edició virtual)

17/10/2020

Setmana Bio per l'alimentació ecològica

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona