dijous, 18 de juny del 2020

Butlletí 408 - Munjurul Hannan Khan: “Mentre els països desenvolupats continuen discutint la nostra gent està morint”

 

Butlletí 408 - Munjurul Hannan Khan: “Mentre els països desenvolupats continuen discutint la nostra gent està morint”

 
 02-06-2020 al 16-06-2020 
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Munjurul Hannan Khan: “Mentre els països desenvolupats continuen discutint la nostra gent està morint”

16/06/2020

Bangladesh, amb la intensificació d'inundacions, sequeres, pluges torrencials, i grans ciclons és un dels països que està patint més l'impacte del canvi climàtic i un dels més vulnerables en el futur. Munjurul Hannan Khan, secretari del Ministeri de Medi Ambient, Boscos i Canvi Climàtic es mostra especialment indignat pel fet que els països desenvolupats no estan oferint recursos, capacitat, tecnologia i coneixement als països en desenvolupament perquè es puguen adaptar al canvi climàtic, tot i el seu compromís d'assumir la responsabilitat climàtica.
 

Pablo Díaz: "Ara veiem l'ocasió de plantejar-nos un turisme més equilibrat i harmoniós"

15/06/2020

El sector del turisme afronta l'estiu amb incertesa a causa de la crisi econòmica que està causant la pandèmia del coronavirus. Pablo Díaz, professor de Turisme dels Estudis d'Economia i Empresa de la UOC i expert en desenvolupament del turisme i en turisme electrònic (e-turisme) exposa la tensió que hi ha actualment sobre la taula: mantenir el model turístic de masses actual, majoritàriament contaminant, o apostar per un canvi cap a una alternativa que vetlli per l'entorn. Ara més que mai, assegura, és el moment d'introduir hàbits nous i fomentar el turisme nacional i rural.

 
 

Reportatges

 
 

COVID-19, una invitació a la lentitud

 
 

La crisi del coronavirus posa d´actualitat plantejaments com els de la “vida senzilla”, el “bon viure” o la ”slow life”, que fa dècades que proposen models d'èxit i qualitat de vida alternatius al consumisme. Toni Lodeiro analitza què ens passa quan la vida frenètica s'atura i tenim la possibilitat de mirar cap a dintre, quins canvis personals i globals poden esdevenir després d'un periode de reflexió sobre la nostra vida i el món que volem.

 
 

40 accions pel medi ambient

 
 

Repassem l’acció de la Diputació de Barcelona en el suport a les polítiques ambientals en aquests 40 anys a través de 40 accions pel medi ambient i per l’emergència climàtica.
40 propostes per un futur sostenible, col·laboratiu, net, just, igualitari i verd.
 

 
 

Opinions

 
 

Com posar la ciutat al servei de les persones a la desescalada

 

16/06/2020
Isabela Velázquez

Des de l'urbanisme i la mobilitat, hi ha canvis latents i decisions que prendre perquè la forma de treballar, de moure'ns, de relacionar-nos, d'organitzar-nos i de fer servir l'espai públic canviarà forçosament mentre les normes de seguretat i distanciament es mantinguin com les úniques viables per defensar-nos d'aquesta pandèmia o de riscos similars.

COVID-19 i justícia climàtica: repensant-se en temps de criCOVID-19 i justícia climàtica: repensant-se en temps de crisi(s)

14/06/2020
Alfons Pérez

En un moment de crisis sobreposades, assegurar que les persones puguin tenir una llar, uns serveis bàsics sense risc de tall, un ingrés per atendre les necessitats bàsiques i garantir la cura pròpia i la de les altres; son, ara mateix, un principi indispensable per poder aixecar el cap d’allò imminent i immediat, i albirar projectes de vida amb principis ecosocials.

 
 

Davant de la crisi de la COVID-19... educació ambiental

03/06/2020
Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya

La Xarxa d'Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya desitja expressar la seva posició en la crisi de la COVID-19 i vol començar per transmetre el seu condol a les persones que han estat afectades i per agrair emotivament la tasca dels col·lectius que han dedicat el seu esforç a pal·liar-ne els efectes. Abordem el per què l’educació ambiental és una eina essencial de resposta a la crisi, els efectes del confinament sobre el medi ambient i els reptes que se’ns presenten per a la transformació.

 
Notícies
 

Llum verda a l’Avantprojecte de Llei de Residus

16/06/2020

 
 

El tex limita per primera vegada els plàstics d'un sol ús, obliga els establiments a oferir aigua de l’aixeta als clients, prohibeix els cosmètics i detergents que continguin microplàstics afegits i la destrucció d'excedents de tèxtils, joguines, aparells elèctrics, etc. La nova norma també habilita les comunitats autònomes a articular un mercat per la reutilització de substàncies o objectes, com a impuls de l’economia circular.

 
 

La bicicleta com a impulsora de la "recuperació verda" post-COVID-19

03/06/2020
Pel 3 de juny, Dia Mundial de la Bicicleta

 
 

Un Grup de treball de Nacions Unides posa el focus en les bicicletes com a exemple de solució per a la mobilitat a potenciar en l'escenari post-pandèmic a les ciutats europees.

 
 

Projectes de 19 entitats ambientals reben ajuts de la Diputació de Barcelona

16/06/2020

Amb aquest programa, que té una dotació de 70.000 euros, l’Àrea d’Acció Climàtica vol reconèixer els papers actius de la iniciativa civil i la ciutadania associada en la protecció del medi ambient, especialment a projectes d’educació ambiental sobre emergència climàtica, conservació dels ecosistemes aquàtics i prevenció dels residus, especialment dels plàstics.

El ritme amb què els boscos de Catalunya capturen CO2 disminueix un 17% en 25 anys

15/06/2020

En un quart de segle, entre 1990 i 2014, els boscos de Catalunya han patit un descens generalitzat de la seva capacitat de capturar diòxid de carboni (CO2), que arriba gairebé al 17%. Així mateix, l’aigua blava, la pluja que no aprofiten les plantes i arriba als rius i aqüífers, s’ha reduït fins a un 29%.

 
 

Dotze ciutats es mobilitzen per demanar als governs municipals una mobilitat sostenible sense contaminació

12/06/2020

Sota el lema ¨Recuperem la ciutat¨, milers de persones s'han mobilitzat a les principals ciutats catalanes per reclamar un desconfinament amb una reducció dràstica de l'ús del vehicle privat.

L'agró blanc i el bernat pescaire fan niu per primer cop als aiguamolls de l'Empordà
 

11/06/2020

Dues espècies d'ocells, l'agró blanc i el bernat pescaire, han començat a criar als aiguamolls de l'Empordà. La poca presència humana afavoreix la salut del parc on també s'han trobat tritons verds, una espècie protegida que feia 20 anys que no s'hi veia.

 
 

El Parc Natural de Montseny i Aigua Viladrau signen un acord per fomentar la sostenibilitat dels recursos hidrològics del massís

10/06/2020

L'acord pot suposar una oportunitat per fomentar la investigació científica, aplicada i orientada a un millor coneixement de les dinàmiques dels sistemes hidrològics de la zona

Barcelona serà una de les primeres ciutats europees amb busos articulats híbrids de gas
 

10/06/2020

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha obert el procés de licitació per adquirir 46 autobusos híbrids de gas natural comprimit (GNC), 16 dels quals seran articulats, dels primers que circularan en ciutats europees amb aquesta tecnologia de reducció d’emissions.

 
 

Primer acord de custòdia del territori per preservar el tritó del Montseny

09/06/2020

La Diputació de Barcelona signa el primer acord de custòdia del territori amb una finca privada del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny per preservar el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) i el seu hàbitat.

Barcelona s'incorpora a la xarxa de les Nacions Unides pel Desenvolupament Sostenible

09/06/2020

La ciutat és el primer ecosistema del coneixement del món en ser reconegut com a membre de la Xarxa de Solucions pel Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. Això permetra que la ciència i tecnologia de la capital catalana contribueixin efectivament a la consecució dels ODS i a l'Acord de París sobre el Canvi Climàtic.

 
 

La Diputació de Barcelona obre una nova línia de subvencions per a la instal·lació de fotovoltaiques en edificis municipals

09/06/2020

La Diputació de Barcelona ha aprovat una nova línia d’ajuts adreçada a municipis de la demarcació per al finançament d’instal·lacions de plaques solars fotovoltaiques d’autoconsum elèctric amb un import global de 800.000 euros. 

La PTP proposa sis mesures d’excepció per a potenciar el transport públic en període de post-pandemia

08/06/2020

L’ Associació per a Promoció del Transport Públic ha presentat sis propostes per aplicar amb caràcter provisional durant el període post-pandèmia, per tal de millorar la prestació del servei de transport públic de l’àrea metropolitana de Barcelona i facilitar la distribució dels usuaris entre diferents modes de transport.

 
 

El seminari en línia d'EUROPARC Espanya i l'OAPN alerta que la pèrdua de biodiversitat té un impacte en la salut humana

05/06/2020

Hi ha evidències científiques que posen de manifest com la pèrdua de la biodiversitat té un impacte directe en la salut humana i experiències d'àrees protegides que mostren com la natura sana cura. En van parlar Fernando Valladares, professor d'investigació del CSIC, i Carles Castell Puig, biòleg i doctorat en ecologia, en el seminari en línia (webinar) titulat 'Salut, Biodiversitat i Àrees Protegides'.

15 dels 164 municipis de l'RMB disposen de declaració d'emergència climàtica oficial i 9 més es troben en el procés

03/06/2020

Un estudi de Cristóbal Herrera conclou que la manca de visió metropolitana respecte a l'emergència climàtica dificulta l'assoliment de les fites ja que cada terme municipal es focalitza en les seves necessitats i no hi ha una visió global, fet que provoca, entre d'altres, la repetició de mesures sense coordinació, amb  el conseqüent malbaratament de recursos, per fer front a un repte global que supera els límits administratius i competencials

 
 

Canvis tecnològics i nous estils de vida baixos en carboni, claus per mitigar els efectes del canvi climàtic

02/06/2020

 
 

Per aconseguir mitigar els efectes del canvi climàtic cal transformar l'actual sistema energètic basat en els combustibles fòssils en un model basat en energies renovables, així com canviar els estils de vida de la societat, apostant per una menor mobilitat, dietes alimentàries baixes en carboni, i habitatges més petits. Aquesta és la principal conclusió a què van arribar els més de 400 científics que es van donar cita de manera virtual a la Conferència Internacional sobre Estils de Vida Baixos en Carboni, organitzada per ICTA-UAB.

 
 

Més Notícies

 
 

Aigua

 
 

L’Ajuntament de Torrefarrera fomenta el consum d’aigua de l’aixeta recordant que és més sostenible, econòmic i pràctic i saludable

 
 

Biodiversitat

 
 

La població de senglar al Parc de Collserola ha augmentat en els darrers 20 anys

Bona salut de les papallones nocturnes al Parc del Castell de Montesquiu

 
 

Almacelles promou la sostenibilitat ambiental del municipi

 
 

Canvi climàtic

 
 

Territori i Sostenibilitat atorga un milió d’euros als ens locals de Catalunya per al desenvolupament d’actuacions de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic

Les emissions de gasos d'efecte hivernacle s'estabilitzen a Catalunya

 
 

Mobilitat

 
 

L’Ajuntament de Sabadell impulsa i reorienta la planificació del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible

L'AMB llançarà una nova subvenció de 2 milions d'euros per seguir construint carrils bici a la metròpolis de Barcelona i completar la Bicivia

 
 

70 km de carrils bici nous i més bus-VAO per connectar millor l’àrea metropolitana

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Diversos parcs naturals tornen a oferir passejades guiades

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Noves dates per l'acció de neteja Let's Clean Up Europe

L’Ajuntament d’Olèrdola manté el propòsit d’implantar el sistema de recollida porta a porta a tot el municipi

 
 

Renovables

 
 

Iniciades les obres per instal·lar una central tèrmica de biomassa pel centre cultural Les Monges i l’escola Pau Claris de la Seu

La biomassa és una oportunitat per a la descarbonització i la prevenció d'incendis a les comarques gironines

 
 

TMB i el Consorci de la Zona Franca impulsen l’hidrogen com a energia de la nova mobilitat

L'Ajuntament de Reus bonifica l'IBI per la instal·lació de sistemes d'energia solar fotovoltàica

 
 

Salut

 
 

Troben Covid a les aigües residuals de Barcelona de 40 dies abans del primer cas oficial

 
 

Terra

 
 

#CLAMpelmedi5J una manifestació virtual fa bullir les xarxes el Dia del Medi Ambient

 
Recursos
 

Estalvia des de casa

 
 

Som capaços d'estalviar energia a casa ? Participa a aquest repte / challenge que promou la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

 
 

Juguem amb energia

 

Vols aprendre sobre l'Energia tot jugant ? Pels més petits de casa, sols o acompanyats, disposeu de 6 jocs virtuals per aprendre'n molt sobre l'energia sostenible.

Cicle de webinars sobre estalvi i eficiència energètica a les llars i a les empreses

Amb motiu de la Setmana de l’Energia 2020, que se celebra del 20 al 26 de juny, la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat organitzen un cicle de 30 tallers telemàtics per oferir un espai de debat i reflexió, amb consells pràctics i bones pràctiques sobre estalvi i eficiència energètica.

 
 

El CILMA de Girona estrena web

Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, el Consell d'Iniciatives Locals pel Medi Ambient de les comarques gironines ha actualitzat la seva web.

Reciclem bé. Separem bé

La crisi sanitària ha generalitzat la utilització de mascaretes i guants, un material que la ciutadania no està acostumada a gestionar un cop esdevé residu. És per això que l’Agència de Residus de Catalunya ha considerat oportú adreçar un missatge aclarint-ho. ostos en el sanejament d’aigües residuals.

 
 

Treballem per una energia sostenible
 

Exposició virtual

A l'exposició virtual Treballem per una energia sostenible t'aporta informació i consells d’accions a realitzar en l’àmbit domèstic sobre estalvi i eficiència energètica contra el canvi climàtic, en l’ús dels electrodomèstics, en la il·luminació, en climatització i en mobilitat sostenible.

Ultra Clean Marathon 2020. La cursa sostenible i solidària amb la natura ES POSPOSA FINS EL 2021

L'Ultra Clean Marathon és una gran cursa solidària, que permet als participants fer esport i recollir residus al mateix temps per protegir el medi ambient. Es posposa fins el 2021.

 
 

Continuem apostant per un món de colors. Digues la teva!

 
 

Vols compartir amb el món que cadascú pot tenir cura del medi ambient amb accions quotidianes? Participa a aquest repte / challenge que promou la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

 
 

Més Recursos

 
 

Un escape room sobre el canvi climàtic

 
 

Horts ecodidàctics

Continguts en obert sobre ciències de la Terra i educació

 
 

La qualitat del cel nocturn de Menorca consultable en temps real

Visions: COVID-19 i Contaminació

 
Bones Pràctiques
 

La Setmana de l'Energia 2020 és virtual

 
 

Europa celebra enguany la Setmana Europea de l'Energia Sostenible del 22 al 26 de juny amb l’objectiu de conscienciar la societat amb actuacions i activitats al voltant de l’eficiència energètica, les energies renovables i el paper clau de la ciutadania en la transició energètica.

 
 

L’Ajuntament de Sant Cugat i Aigües de Catalunya, pioners en la detecció del Covid19 en aigües residuals
 

Sant Cugat és el primer municipi de Catalunya on s’implanta SARS-GOAnalytics, una eina per detectar i fer un seguiment dels rastres genètics de la SARS-CoV-2 que es trobin en l'aigua del clavegueram del municipi, i fer-ne un monitoratge.

Granollers adoptarà diverses mesures per afavorir una mobilitat més sostenible i segura, després del confinament

Granollers adoptarà diverses propostes, a curt i i mitjà termini, per millorar la mobilitat després del confinament produït pel Covid-19. La intenció d'aquestes actuacions és pacificar el trànsit, en un context en què s'incrementarà l'ús del vehicle privat i es mantindrà reduïda la capacitat del transport públic a causa de les normativa sanitària.

 
 

Gairebé 600 observacions han permès identificar més de 220 espècies diferents de flora i fauna a la metròpolis de Barcelona

A l'edició virtual del Bioblitz Metropolitàs'han rebut prop de 600 fotografies que corresponen a 221 espècies diferents de flora i fauna. El grup que ha pres més protagonisme correspon a les espècies herbàcies amb uns 75 exemplars diferents. Pel que fa als animals, s'han observat unes 146 espècies diferents: ocells, papallones, insectes i aràcnids, amfibis o rèptils.

L’Ajuntament de Vic cedeix una finca del Bruguer per investigar sistemes de fertilització més sostenibles

El terreny municipal, cedit al CT BETA, tindrà un ús científic i educatiu al voltant de l'assaig de cultius i fertilitzants per aconseguir una major eficiència i qualitat ambiental

 
 

Sabadell, reconeguda com una de les ciutats amb les millors iniciatives per millorar la qualitat de l’aire

 
 

El premi representa un reconeixement als ajuntaments pioners en la posada en marxa d'accions destinades a millorar la qualitat de l'aire, de manera que es facin visibles els seus esforços i serveixin d'inspiració per a altres homòlegs locals.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

L'Ajuntament de Montcada i Reixac promou la naturalització de l’espai públic

Setze ajuntaments estalviaran prop de 17.000 € al mes amb la reducció de la potència contractada

 
 

Primera sessió del Consell Acadèmic Assessor de l’Agenda 2030 de Barcelona

Martorelles aposta per la sega diferenciada del verd municipal aprofitant la seva proliferació durant l'estat d'alarma

 
 

20 anys de la recollida porta a porta a Tiana

Acabat el camí del riu a Molins de Rei

 
Especials
 

NATURALITZACIÓ DE LES CIUTATS

Ciutats de tot el món han decidit trencar la frontera entre el medi urbà i el rural, i deixar d'entendre la ciutat com l'antagonista del camp. Al darrere, la voluntat de millorar la qualitat de vida de la ciutadania i oferir-li un hàbitat més complex, amb més biodiversitat de fauna i flora, un aire més net, més espais de silenci i connexió… En definitiva fer de la ciutat un espai més d’acord amb la naturalesa humana que necessita, sens dubte, la natura per desplegar-se amb salut i sentit.  
També consultable en format butlletí.
 

OFEGATS EN PLÀSTICS

Ens ha fet la vida més còmoda i higiènica. És un supermaterial, fill de la civilització fonamentada en els combustibles fòssils. El plàstic, el tenim a tot arreu, ja no sabríem viure sense ell. L’abús d’aquest material, i la toxicitat que representa, sobretot pels plastificants, afegits químics per millorar la seva prestació, han creat un greu problema ecològic que està afectant ecosistemes i la salut animal i humana. La crisi de la COVID-19 ha requerit augmentar el seu ús, en un moment on institucions i ciutadania semblaven convençudes de posar límits a la seva utilització. En aquest especial tractem d’aportar algunes mirades sobre aquesta problemàtica i el repte que suposa.
També consultable en format butlletí.

 
 

COP 25 XILE-MADRID

Sostenible ha estat present a la COP 25, la Conferència de las Parts (COP) òrgan de decisió suprem de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre canvi climàtic, que es convocava amb l'objectiu de desenvolupar el que ja es va aprovar a l'Acord de París i aconseguir el compromís per reduir les emissions globals un 50% en 2030, amb un objectiu de zero emissions per a 2050.
També consultable en format butlletí.

TRANSICIÓ ENERGÈTICA

Fa uns anys que vivim en una eterna transició energètica. Sabem que és cabdal transformar la generació i el consum energètic per poder fer front a la crisi global que amenaça la vida al planeta, tal com la coneixem. Però sabem què significa la "transició energètica" exactament? I quins són els impediments i els reptes d'aquesta transició? A Sostenible hem volgut abordar aquest tema i donar veu a aquells que demanen a la ciutadania empoderar-se i anar a l'arrel d'aquesta transformació que per tenir èxit ha de ser intrapersonal, relacional i ambiental.
També consultable en format butlletí.
 

 
Agenda
 

01/06/2020

Continuem apostant per un món de colors. Digues la teva!

03/06/2020

Setmana del Medi Ambient i l'Energia a Vilanova i la Geltrú

 
 

08/06/2020

Estalvia a la teva empresa, al Penedès i al Garraf

08/06/2020

Sea Level Rise room

 
 

09/06/2020

Estalvia des de casa. Estalvia al teu comerç, a Osona.

10/06/2020

Exposició virtual: Treballem per una energia sostenible

 
 

15/06/2020

Juguem amb energia

15/06/2020

Estalvia des de casa, al Penedès i al Garraf

 
 

15/06/2020

Estalvia des de casa. Estalvia des de la teva empresa, al Vallès Oriental

15/06/2020

Estalvia des de casa, al Maresme

 
 

17/06/2020

DIA MUNDIAL DE LA LLUITA CONTRA LA DESERTITZACIÓ I LA SEQUERA

17/06/2020

Avancem per la transició energètica al Vallès Occidental

 
 

18/06/2020

SEMINARI VIRTUAL - Transició energètica i acció climàtica en el sector domèstic

18/06/2020

El cotxe elèctric. Alternativa viable?

 
 

22/06/2020

SETMANA DE L'ENERGIA

25/06/2020

L'hidrògen. Un futur possible

 
 
 

Subscripció:  
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona