dimarts, 14 d’abril del 2020

Recuperant hemeroteca : “Mataró acomiada amb discreció el pianista i compositor Enric Torra i Pórtulas”  
L’alcalde, Manuel Mas i alguns regidors van assistir als funerals a Santa Maria

Una basílica de Sant Maria mig buida va acomiadar ahir al matí el compositor de Mataró Enric Torra. Als funerals hi va assistir l’alcalde, Manuel Mas i altres regidors de l’Ajuntament i s’hi va interpretar un fragment de la Passió, obre del músic mort dilluns.

Enric Torra era un home que passava desapercebut i així ha estat també en el seu comiat, el mes d’agost i quan la ciutat està més adormida. El rector de la basílica de Santa Maria, mossèn Joan Barat , va fer referència explicita en la seva homilia a la poca assistència de públic al funeral del compositor de Mataró. El mes de vacances per excel·lència va propiciar que l’església només s’omplís a la meitat i que el comiat d’un dels músics més apreciats a la ciutat passés “de puntetes” en un calorós dimecres d’agost.

Música de comiat
El fèretre va ser rebut pels compassos d’un fragment de la Passió, una de les obres més importants i conegudes d’Enric Torra. La missa, oficiada per quatre capellans , va ser seguida pels familiars del músic, l’alcalde de Mataró, Manuel Mas , la regidora de Relacions Econòmiques i institucions Pilar González – Agàpito, el regidor de Cultura Jaume Graupera , el regidor de Promoció Econòmica, Toni Civit , i altres membres del consistori. També hi van ser representants d’entitats i associacions mataronines i amics i admiradors d’Enric Torra , que li van retre així el darrer homenatge.
A banda del fragment de la Passió, es van interpretar altres peces en el decurs de la missa. En concret, la soprano Pilar Adan va cantar l’ària de Bach “Anant amb tu, la mort “ amb lletra del poeta mataroní  Josep Punsola i música de Marcel Ol, i “Panis angelicus” de Cesar Frank. L’organista Roger Estrany va acabar amb “El cant dels ocells”.
El regidor de Cultura Jaume Graupera va explicar a la sortida del funeral que des de l’Ajuntament s’ha començat a treballar en un acte d’homenatge a Enric Torra. “Volem que es faci el mes d’octubre i que hi participin totes aquelles entitats i persones amb les quals va treballar , com el Centre Catòlic o Sala Cabanyes”, va dir Graupera. Tot i això el regidor va reconèixer que seria difícil poder dur a terme un dels darrers desitjos del compositor : veure ebtrenada l’òpera  Burriach , que va cedir a la ciutat l’any 1998.

(Escrit publicat el dia 7 d’agost de 2003 al diari “El Punt” signat per Teresa Márquez)