dilluns, 30 de març del 2020

Butlletí de Cultura Digital Març 2020

.
.
.
.
Us fem arribar aquest Butlletí des de casa nostra. En aquests dies difícils i estranys, no volem deixar de portar-vos el que està passant en el món de la cultura digital, però sobretot volem ajudar-vos a que aquests dies siguien el més lleus i interessants possibles i a que la cultura, l'art, la creativitat siguin part important d'aquest temps de confinament.

L'il·lustrador Xavier Ramiro ha fet la il·lustració que encapçala aquest butlletí especial i que ens representa a qui estem treballant des de casa.

Perquè us volem que cuideu i us cuideu, perquè volem ser al vostre costat ara com sempre #ensquedemacasa.

Animació 

El Covid-19 explicat per a tothom

L’estudi d’animació alemany Kurzgesagt, conegut pels seus vídeos divulgatius de caràcter educatiu i científic amb gran qualitat i rigor, ha elaborat en pocs dies un curt animat que explica clarament què és el coronavirus, el seu mecanisme d'infecció i com aturar la pandèmia. Tot un rècord, perquè necessiten entre 1000 i 1200 hores per elaborar els seus vídeos. Mireu-lo aquí amb subtítols en català.

Vols parlar èlfic o dothraki? 

Quan els idiomes travessen la pantalla

Ja has vist el catàleg complet de totes les plataformes digitals i estàs fart de fer scrolling per Instagram i Twitter? Des de Cultura Digital et proposem aprendre les llengües de les teves novel·les, sèries i pel·lícules preferides durant aquests dies de confinament! 
 

Classics Reloaded

Clàssics confinats

Les sales dels museus estan buides i solitàries, però l'art clàssic i la seva interpel·lació emotiva, crítica o intel·lectual està més present que mai. Tornen de nou els nostres Classics Reloaded des de l'aïllament.

#LaCulturaaCasa

Creativitat a casa amb nens i nenes

Portem ja us dies a casa en diferentes modalitats de confinació: en soledat, en parella, i en família amb criatures. La part més jove de la família, tan acostumada a córrer i a no parar, es veu tancada. Aquests dies, la cultura està ocupant un espai important al nostre sofà i també estan sorgint moltes iniciatives per a les criatures. Aquí en teniu unes quantes que anirem actualitzant conforme ens arribi la informació.

#LaCulturaaCasa

Recursos per gaudir de la cultura sense sortir de casa

Catalunya s'atura durant unes setmanes, però la cultura no para... Hem preparat una llista amb continguts digitals del cinema, llibres i audiollibres, música, arts escèniques, videojocs, museus i patrimoni, arts visuals i formació cultural. Us deixem aquí la llista!

Aquest març...

#VideojocsCatalans

 
#VideojocsCatalans és una secció mensual del Blog de Cultura Digital que vol posar-te al corrent de les novetats de llançaments i/o iniciatives de la indústria catalana dels videojocs. Aquest mes de març ha sortit el videojoc de Digital Legends Respawnables Heroes.

Les notícies més curioses

Fresc & Freak especial #joemquedoacasa

Fresc & Freak és una secció mensual que vol recollir notícies curioses, estranyes, divertides. En aquesta especial situació en que pràcticament tot el planeta està confinat a casa o amb mesures de distanciament social, us proposem una ullada a la creativitat més original relacionada amb el Covid-19, el virus que entre tots plegats estem intentant superar.

#LaCulturaaCasa  

Creativitat cultural en el confinament

Aquest temps de confinament ens impedeix desplaçar-nos per gaudir de la cultura, i tampoc no poden els seus creadors mostrar-nos-la en directe. El sector cultural està fent una demostració de creativitat i imaginació, mostra del molt que els importa la connexió amb el públic i el fet de continuar transmetent i compartint el seu treball. Us fem arribar les iniciatives culturals que han sortit aquests darrers dies, i anirem actualitzant aquest post. 

Explorem la xarxa

L'art de procrastinar 

Aquests dies de confinament tenim excusa per badar una mica, relaxar-nos i dedicar-nos a explorar la xarxa. És el moment perfecte per procrastinar! Aquí teniu un petit llibre de bitàcora per ajudar-vos a perdre-us per la xarxa sense rumb...

#LaCulturaaCasa

Totes les iniciatives a Instagram

Hem creat el compte d'Instagram La_Cultura_a_Casa perquè sigui un aparador transparent de les iniciatives, concerts, exposicions, xerrades, visites virtuals i molt més que estan sorgint aquests dies a l'entorn de la cultura. Seguiu-lo i no us perdeu res!!!

Descobrint mentides

Eines per desemmascarar les 'fake news'

 
En aquests moments complicats i plens de notícies falses des del Blog de Cultura Digital us portem els millors perfils i webs on trobar informació veraç i contrastada per professionals. 

Dansa per seguir lluitant

The virus #Stayathome

La jove companyia de ballet portuguesa Kayzer Ballet ha creat especialment per aquest període de confinament dos vídeos protagonitzats per la ballarina Julia Runa amb direcció artística de Ricardo Runa. Els podeu veure aquí i aquí. En moments difícils com aquests, l'art ja no és essencial per a la supervivència, ja que no és un bé necessari, però és a través d'ell que ens expressem, que diem el que sentim, que demostrem què és SER HUMÀ. Aquesta és la seva petita contribució perquè es pugui veure al fons d'aquest túnel una llum, una inspiració i la voluntat de lluitar i superar aquest temps tan difícil!
Facebook
Twitter
Website
Àrea de Cultura Digital. Institut Català de les Empreses Culturals
Passatge de la Banca, 1-3, 08002 Barcelona
digital.icec@gencat.cat
http://culturadigital.blog.gencat.cat