dilluns, 25 de novembre del 2019

El Consell d’Infants de Mataró comença el sisè curs amb 22 escoles i 46 alumnes dos d’ells de la Balmes




Els 46 consellers de cinquè i sisè de primària de 22 escoles de la ciutat han decidit en la constitució del sisè Consell d’Infants que treballaran el medi ambient durant el curs 2019-2020. L’acte de constitució del Consell d’Infants ha coincidit amb la celebració dels 30 anys de la Convenció sobre els Drets dels Infants.

El Consell d’Infants de Mataró comença el sisè curs amb 22 escoles i 46 alumnes
dimecres 20 novembre 2019

El Consell d’Infants de Mataró s’ha constituït avui, 20 de novembre, en la seva sisena edició al Saló de Sessions de l’Ajuntament. Aquest òrgan està integrat per 46 consellers de cinquè i sisè de primària, representants de 22 escoles de la ciutat.

L’acte se celebra el Dia Internacional dels Drets dels Infants, data en la què es va aprovar el Tractat Internacional que l’any 1989 per establir els drets fonamentals de tots els infants, conegut amb el nom de Convenció sobre els Drets dels Infants i que enguany arriba als 30 anys.

L’alcalde, David Bote, ha donat la benvinguda a tots els assistents i representants de les escoles en l’acte de constitució del Consell d’Infants que durant aquest curs 2019-2020 treballaran el tema del medi ambient. La tria s’ha fet per votació i l’opció guanyadora ha comptat amb els vots favorables de 7 alumnes de cinquè de primària.

Les propostes s’englobaven en les següents 8 àrees temàtiques:

1.-Medi Ambient: 7 vots
2.-Inclusió social, no discriminació i respecte: 0 vots
3.-Gènere: 6 vots
4.-Mobilitat i Seguretat Vial: 0 vots
5.-Espais: 1 vot
6.-Abús, maltractament: 4 vots
7.-Seguretat ciutadana: 3 vots
8.- Salut: 1 vot

Després de la votació, el regidor d’Educació Miquel Àngel Vadell ha explicat la importància de la participació dels infants en temes de ciutat, el paper del Consell d’Infants i les accions dutes a terme gràcies a les peticions sorgides d’aquest òrgan en els darrers cursos. A continuació, l’alcalde, David Bote, ha llegit el manifest dels alcaldes i alcaldesses de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores de la qual Mataró en forma part.

Manifest Dia Internacional de la Ciutat Educadora

L’alcalde, David Bote, ha llegit el manifest que és el següent:

“Avui dia ningú qüestiona que les ciutats, grans i petites, són escenaris clau on els reptes que ha d’afrontar la humanitat impacten amb tota la seva complexitat. A les ciutats es manifesten molts dels problemes que desafien la nostra supervivència com a espècie, com la contaminació que incideix en el canvi climàtic o les desigualtats socials que afecten el desenvolupament del potencial de les persones, minvant les seves opcions vitals i fent-nos, en conseqüència, col·lectivament més dèbils.

Les Ciutats Educadores apostem per donar resposta a aquests reptes fent de l’educació una palanca del canvi imprescindible per a crear contextos urbans més sostenibles, inclusius, cohesionats i participatius. Estem compromesos amb una visió integral de l’educació al llarg i ample de la vida i amb maximitzar l’impacte educatiu de les nostres polítiques municipals, repensant la ciutat com un ecosistema educatiu inclusiu, dinàmic, i en diàleg permanent amb les persones que hi viuen.

Les Ciutats Educadores som conscients de que els reptes als que ens enfrontem no poden abordar-se amb solucions unilaterals i simples, sinó que cal articular espais que acceptin la contradicció i que proposin processos de coneixement, diàleg i participació com la millor manera de conviure en i amb la incertesa pròpia de la nostra època, tal i com es manifesta al preàmbul de la Carta de Ciutats Educadores.

Per aquest motiu, el lema del Dia Internacional de la Ciutat Educadora d’enguany esdevé especialment rellevant: ‘Escoltar la ciutat per transformar-la’. Es tracta d’un camí de doble sentit que ha de ser transitat tant pels governs locals com per tots els agents socials locals (societat civil organitzada, sector privat, ciutadania, etc.) en un procés amb retorn constant, participatiu i inclusiu.

En aquest sentit, com a administració més propera a la ciutadania, ens comprometem a establir i potenciar els diferents canals de comunicació i participació, amb l’objectiu d’avançar conjuntament cap a la construcció d’una Ciutat més Educadora centrada en les persones, que doni respostes innovadores i efectives als reptes del segle XXI.

Mataró es suma a la celebració del Dia Internacional de la Ciutat Educadora i estem convençuts que apostar per l’escolta activa ens permet reforçar els vincles comunitaris, enfortir el sentiment de pertinència i assegurar que totes les parts, cada una des de les seves respectives responsabilitat, contribuïm activament en la co-construcció de la Ciutat Educadora.

Des de la institució que represento i en la meva condició d’Alcalde/Alcaldessa, ens comprometem decididament a ‘Escoltar la ciutat per transformar-la’, amb l’objectiu d’obrir espais de construcció democràtica i participativa que incorporin totes les veus i que ens permetin crear una ciutat que no deixi ningú enrere.

Amb motiu d’aquesta celebració hem preparat de forma participativa un programa d’activitats amb el que volem visibilitzar aquest compromís col·lectiu i compartir-lo amb tots els nostres conciutadans i conciutadanes. Ens sumem a la celebració mundial del Dia Internacional de la

Ciutat Educadora, amb la convicció que caminar de la mà de nombroses ciutats ens permet avançar amb pas ferm i fer sentir la nostra veu en favor d’aquest model de ciutat”.

Publicat per
mataro.cat