dimecres, 6 de març del 2019

Festes d’aquesta setmana (del 4 al 10 de març de 2019)

Formes, atributs i noms del Carnestoltes
Diferents poblacions, del 24 de febrer al 6 de març de 2019
En Carnestoltes, aquell que no té carn, és un dels protagonistes de les festes del Carnaval tradicional català. Aquest personatge grotesc i estrany, que durant uns dies és entronitzat com a rei de la tàbola i la gresca i que després és ajusticiat sense pietat, té, a casa nostra, un bon nombre de formes i denominacions populars.

Carnaval
Molins de Rei (el Baix Llobregat), fins al 6 de març de 2019
Molins de Rei celebra la seva festa de Carnaval amb el Camell, una gran peça de bestiari festiu inspirada en un vell costum molinenc que amb, els seus correcuites, balls i saraus d’espurnes, convida tothom a fer disbauxa per uns dies.

Carnaval
els Banys d'Arles (el Vallespir), fins el 9 de març de 2019
El Carnaval de la vila termal dels Banys d’Arles es caracteritza pels Gregoris, una tradició singular i única que barreja la paròdia a l’Església amb el ritu d’enterrament del Carnestoltes, i pel tio tio, un divertit ball amb foc real amb què tradicionalment s’acaba la festa.

La Sopa
Verges (el Baix Empordà), 5 de març de 2019
La Sopa de Verges és la tradició popular més important d’aquesta vila després de la Processó de Dijous Sant. Se n'elaboren uns 900 litres que poden arribar a alimentar, aproximadament, a 2.500 comensals a la Plaça Major.

Dia de l'Escudella
Sant Feliu de Codines (el Vallès Oriental), 5 de març de 2019
Documentada ja a finals del segle XVIII, l'Escudellada de Carnestoltes és un dels actes gastronòmics més arrelats de Sant Feliu de Codines. Cada Dimarts de Carnaval els seus habitants i centenars de persones vingudes dels pobles veïns s'hi atansen per tastar aquest saborós brou elaborat segons una recepta pròpia.

El Ranxo
Ponts (la Noguera), fins al 5 de març de 2019
Una de les principals característiques del Carnaval a Ponts és el multitudinari àpat comunitari, obert a vilatans i forasters, que té lloc el dimarts de Carnaval, l'últim dia abans de la Quaresma. Aquesta pràctica, comuna en d'altres indrets, ha agafat entitat pròpia a Ponts.

Dia de l'Escudella
Castellterçol (el Vallès Oriental), 5 de març de 2019
El Dia de l'Escudella de Castellterçol és la celebració gastronòmica més arrelada a la vila i el moment culminant de les festes carnestoltenques. Aplega cada any prop de 4.000 visitants que gaudeixen de valent amb la ingestió massiva d’una de les combinacions més perfectes entre brou i tall mai inventades.

Enterrament del Carnestoltes
Terrassa (el Vallès Occidental), 6 de març de 2019
L'Enterrament del Carnestoltes a Terrassa, que té lloc Dimecres de Cendra al vespre, és la culminació de les festes de Carnaval a la ciutat i es basa en un seguici mortuori format per una trama de personatges molt ben definits.

Dia Internacional de la Dona
Diferents poblacions, 8 de març del 2019
El dia 8 de març se celebra, en diversos països europeus, sud-americans i als Estats Units d’Amèrica, el Dia Internacional de la Dona. Es tracta d’una jornada reivindicativa que té per objectiu conscienciar sobre totes les discriminacions socials, polítiques i econòmiques que encara avui pateixen moltes dones en aquests països.

Els Gregoris
els Banys d'Arles (el Vallespir), 9 de març de 2019
L’Enterrament del Carnestoltes dels Banys d’Arles està protagonitzat pels Gregoris, una tradició força misteriosa i exclusiva d’aquesta vila, que ha estat recuperada recentment que sembla que fa mofa i escarni del Papa que va allargar la Quaresma.


NOTICIES D’ACTUALITAT

Obert al món un fons històric de fotos de cobles
https://www.diaridegirona.cat/fets-gent/2019/03/01/obert-al-mon-fons-historic/965657.html


RECOMANACIONS EDITORIALS

Carnaval, el de Vilanova i la Geltrú
López-Monné, Rafael / Arola Editors
http://www.festes.org/media.php?id_media=1486

El Carnaval. Ensayos de mitología popular
Gaignebet, Claude / Editorial Alta Fulla
http://www.festes.org/media.php?id_media=1