dijous, 24 de gener del 2019

Butlletí 367 - Adolfo Chávez Beyuma: “Por proteger la Amazonia tienes que decidir poner el pecho a la bala o emigrar”

 

Butlletí 367 - Adolfo Chávez Beyuma: “Por proteger la Amazonia tienes que decidir poner el pecho a la bala o emigrar”

 
 08-01-2019 al 21-01-2019 
 
REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA
 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Adolfo Chávez Beyuma: “Por proteger la Amazonia tienes que decidir poner el pecho a la bala o emigrar”

21/01/2019
 
 
Líder ambiental de la nació Tacana, Adolfo Chávez ha hagut d’emigrar, amenaçat de mort per oposar-se a l’ocupació de la selva per diferents infraestructures. Defensa amb vehemència la seva forma de viure en llibertat i treballa perquè es respectin els drets del seu poble i de tots els pobles indígenes representats al a COICA. 
 
 

Reportatges

 
 

Els vehicles de mobilitat personal: el repte de l’encaix a les ciutats

 
 
La utilització dels vehicles de mobilitat personal (VMP) com a mitjà de transport ha esdevingut una pràctica generalitzada que ha sorprès tothom. Cal una reflexió profunda sobre com enquibir aquest mode de transport a l'espai urbà i garantir la convivència respectuosa amb vianants i ciclistes.
 
 

Opinions

 
 

Sense estrelles al cel: una amenaça per a l’astronomia i la cultura
 

21/01/2019
Enric Marco
Els efectes negatius de la contaminació lumínica sobre la salut i el medi ambient són incontestables. Però l’excés de llum perjudica també la ciència, especialment l’astronomia. La pèrdua del cel estrellat en les nostres ciutats, lluny de ser considerat com un mal menor, té un preu difícil de quantificar en pèrdua de vocacions científiques, i en pèrdua o malbaratament de patrimoni cultural.

Educar en la sostenibilitat: Una crida al present per seguir conjugant el futur

15/01/2019
Fèlix Pardo
L’educació ha de servir per donar sentit a la nostra existència i per fer un bon ús de la nostra llibertat. L’educació en la sostenibilitat no l’hauríem de concebre tant com una nova finalitat educativa, sinó més aviat com a una seqüència d’accions basades en la viabilitat econòmica, en l’equitat social i en la sustentabilitat ecològica per assolir la finalitat del benestar individual i col·lectiu de les generacions presents i futures.
 
Notícies
 

Mercabarna acollirà el primer mercat majorista d'aliments frescos i ecològics de l'Estat

21/01/2019
 
 
Mercabarna posa la primera pedra del primer mercat majorista d’aliments frescos ecològics de l'estat espanyol. El Mercat Bio ha estat dissenyat per donar resposta a la creixent demanda d’aliments ecològics per part dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya i per l’aposta de la ciutat de Barcelona, com a signatària del pacte de Milà, per un model alimentari sa i sostenible. 
 
 

Cornellà acull un congrés internacional per a compartir bones pràctiques en sostenibilitat urbana

16/01/2019
 
 
Els dies 7 i 8 de febrer se celebrarà en el Citilab de Cornellà la Conferència Internacional “Greening for change”, amb la presència d’ experts nacionals i internacionals, que reflexionaran sobre com crear ciutats saludables, sostenibles i habitables. Les jornades analitzaran també el compromís ambiental de les ciutats europees i recolliran les experiències en sostenibilitat urbana.
 
 
 

L'AMB elabora el Pla de millora de la biodiversitat a la xarxa de parcs i platges metropolitans
 

21/01/2019
Aquest document recopila un total de 48 actuacions a les platges i als parcs metropolitans. Es tracta d'un conjunt de solucions basades en la natura integrades dins la gestió i el manteniment d'aquests espais oberts, amb l'objectiu d'augmentar la biodiversitat a la metròpolis de Barcelona, i millorar la qualitat de vida i la salut de les persones. 

Oberta la convocatòria de subvencions per a centres escolars per estades en equipaments de la Xarxa de Parcs Naturals

18/01/2019
La Diputació de Barcelona ha obert convocatòria per a la concessió de subvencions per a centres d’educació infantil i d’ensenyament primari i secundari, que vulguin utilitzar els equipaments d’educació ambiental de la seva Xarxa de Parcs Naturals, durant aquest any 2019. 
 
 

La Diputació de Tarragona presenta als ajuntaments de la Taula del Francolí l’avantprojecte del Camí Blau

17/01/2019
A la trobada, s’han presentat els treballs realitzats durant el 2018 per la Comissió de seguiment de la Taula, així com l’avantprojecte del Camí del Francolí, amb una proposta de traçat per a l’itinerari ciclable per a la mobilitat no motoritzada.

L’exposició Som natura insta la societat catalana a implicar-se en la conservació de la biodiversitat
 

16/01/2019
El Departament de Territori i Sostenibilitat i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona estrenen una exposició per conscienciar sobre la importància de la biodiversitat i la necessitat d’aturar-ne la pèrdua a nivell global i a Catalunya. 
 
 

La Diputació de Barcelona rep l’estatus de Destinació Biosphere Gold

15/01/2019
Aquest distintiu reconeix no només la sostenibilitat turística desenvolupada a partir de la certificació Biosphere sinó el treball per estendre aquest compromís a les empreses i serveis turístics de la destinació. La Diputació es converteix així en la segona destinació al mon en rebre’l.

Catalunya suma 22 noves estacions a la seva xarxa pública de recàrrega ràpida per a vehicles elèctrics

15/01/2019
La mesura amplia fins a 88 el nombre d’estacions ràpides situades en la xarxa viària bàsica catalana. L’Institut Català d’Energia (ICAEN) ja treballa perquè l’any 2019 cap punt del país quedi a més de 30 quilòmetres d’un punt de recàrrega ràpida.
 
 

L’entrada oest de Granollers reduirà la calçada per als vehicles i incorporarà un carril segregat per a bicis i vianants

14/01/2019
Aquest projecte té per finalitat desenvolupar diverses actuacions per tal de dotar de les infraestructures necessàries per millorar la mobilitat a peu i en bicicleta, pacificar el trànsit de vehicles i  atorgar la qualitat paisatgística adequada a l’entrada a un nucli urbà.

L’Ebre s’uneix a una xarxa d’apicultors de la Mediterrània

 

14/01/2019
A la primavera es crearà una associació de productors de reserves de la biosfera d’Itàlia, França, el Líban, Tunísia i Catalunya, que ha d’impulsar un segell que diferenciï la mel de qualitat d’aquests territoris protegits
 
 

Barcelona millora de les clavegueres per pal·liar els efectes del canvi climàtic

11/01/2019
La infraestructura hidràulica municipal es reforça amb l’ampliació i la rehabilitació de 50 quilòmetres de clavegueram, amb l’objectiu de minimitzar el risc d’inundació i els efectes de les pluges intenses, cada cop més freqüents a causa del canvi climàtic.

Tala de pins i alzines a la cala Sa Riera de Begur per construir-hi cases de luxe

10/01/2019
Una promotora suïssa ha començat la tala de les alzines i els pins d'una de les darreres zones boscoses que hi ha a prop del nucli de la platja de Sa Riera de Begur (Baix Empordà) per tal d'edificar-hi 52 habitatges i un hotel. 
 
 

El Síndic de Greuges proposa tancar l'accés al centre de Barcelona als cotxes
 

10/01/2019
El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha proposat tancar l'accés al centre la ciutat als cotxes, així com fer restriccions temporals de circulació o aplicar una taxa diària pels vehicles a dins de la ciutat, com ja fan Londres, Oslo, Milà i més recentment Madrid.

L'AMB i la Generalitat acorden inversions en sanejament d'aigua per valor de 144 milions d'euros en els propers 5 anys

10/01/2019
Entre les actuacions incloses destaquen l'actualització tecnològica de les depuradores, la connexió al sistema de petits nuclis de població, mitigar l'impacte de les olors i renovar la xarxa de col·lectors.
 
 

La Generalitat instal·la el seu primer comptador de bicicletes al viaducte de la C-31 que creua el riu Llobregat

09/01/2019
 
 
L’aparell permetrà registrar el pas de ciclistes per aquest punt i visualitzar el seu nombre, que servirà per estudiar el comportament i hàbits de les persones usuàries d’aquest mitjà de transport rodat.





 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Ja són cinc els horts urbans gestionats per persones amb discapacitat a Barcelona

 

 

Aigua

 
 

Mieres vol que l'Ajuntament gestioni directament l'aigua del municipi

El Consell Comarcal d'Osona confia que l'empresa 100% pública per subministrar aigua funcioni aquest gener

 

 

Contaminació

 
 

L'Ajuntament de Girona comença a distribuir els cendrers de butxaca reutilitzables per evitar que es llencin burilles a terra

La contaminació atmosfèrica augmentarà un 10 % entre el 2021 i el 2035

 
 

El Govern planeja aplicar un impost a vehicles contaminants la segona meitat del 2019

 

 

Educació ambiental

 
 

L'Ajuntament de Cambrils impulsa un programa educatiu sobre reciclatge i economia circular

 

 

Mobilitat

 
 

El Pacte per la Mobilitat a Barcelona fa 20 anys

Mataró Bus renova la flota en servei amb sis nous autobusos híbrids

 
 

Lleida tindrà el 2019 quatre punts de recàrrega de vehicles elèctrics

Artés instal·la el primer punt de càrrega de vehicles elèctrics de la vila

 

 

L’Ajuntament de Sant Cugat renova la flota municipal amb 26 vehicles elèctrics i híbrids per a una mobilitat més sostenible

TMB ha provat un prototip d'autobús de dos pisos de propulsió 100% elèctrica

 
 

Primer punt de recàrrega de vehicles elèctrics a Súria

 

 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

La Diputació de Girona i l'Obra Social "la Caixa" restauren l'abocador de Can Català, al Parc Natural del Montgrí

Els Ajuntaments de Caldes de Montbui, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans i la Llagosta signen el Pacte territorial per a la millora de la riera de Caldes

 
 

L'Anella Verda de les Guixeres, a Igualada, Millor Paisatge de l'any 2018

 

 

Reciclatge/Residus

 
 

La recollida selectiva s'enfila fins al 80% a la zona de Montblanc on es fa el porta a porta

L'Espluga, Santa Coloma, Sarral i Vimbodí s'afegiran a la recollida porta a porta

 
 

Masquefa augmenta en un 400% la recollida d’orgànica durant els primers dos mesos de funcionament del nou model de residus

Palau-solità i Plegamans, Polinyà i Sentmenat estudien mancomunar el servei de recollida de residus

 

 

Gran èxit de la campanya d’Inspecció Tècnica de Residus a Sa Pobla

Diversos municipis han impulsat el reciclatge de vidre durant les festes nadalenques

 
 

Comença la recollida d'oli usat, amb caràcter sostenible i solidari a Ripollet

L’Ajuntament de Sant Quirze aprova un pla per aconseguir el 50% del reciclatge dels residus al 2025

 

 

Campanya d’informació sobre la necessitat de reciclar a Caldes de Montbui

 

 

Renovables

 
 

Granollers impulsarà una xarxa de calor amb biomassa als equipaments de Roger de Flor

 

Recursos
 

IV FÒRUM SOBRE MEDI AMBIENT I MÓN LOCAL

 
 
La Diputació de Barcelona organitza el IV Fòrum sobre medi ambient i món local. Aquest esdeveniment quadriennal vol ser un punt de trobada entre els agents públics i privats del sector del medi ambient, i alhora fer valer la feina feta des del món local i des de la Diputació de Barcelona.




 
 

"Tu investigues", la nova expo del Museu de Ciències Naturals de Granollers

Dirigida a un públic familiar, especialment als més menuts de casa, “Tu investigues!” té un format molt escenogràfic en què es recreen milers de papallones fent un núvol en un prat, un riu interactiu amb amfibis, ratpenats amagats en una cova i un bosc ple de ratolins. 

"Et necessitem, recicla", la nova campanya per al foment de la recollida selectiva

 La campanya, que té el lema “Et necessitem, recicla”, s’adreça d’una banda a les persones que encara no participen en el procés de la recollida selectiva i les convida a fer-ho i de l’altra, als grans productors de residus. 
 
 

Millorar l’aire que respirem (2a part)
 

Què han fet les ciutats més avançades per millorar la qualitat de l’aire? Què estem fent aquí? Quant temps cal per millorar-lo? Què han fet Estocolm, Berlín, Londres, Milà, Los Angeles, Xangai o Pontevedra? Latituds s'apropa al tema.

¿T’agrada respirar? Contra el cotxe I | Soy cámara V.O.S.E.

Després de dècades de justificades protestes d’activistes des de diferents camps, sembla que només recentment les administracions estatals s’estan movent en pro de canvis significatius en la nostra manera de traslladar-nos dins i fora de les ciutats i la seva sostenibilitat mediambiental. 
 
 

Més Recursos

 
 

Documentos TV - "Plástico por todas partes"

 
Bones Pràctiques
 

Rajadell, Balsareny i Sant Fruitós de Bages han implantat contenidors de rebuig i orgànica amb control d'accés

 Aquest municipis del Bages volen així millorar la recollida selectiva. Volen així també apropar-se al compromís global de Catalunya de recollir selectivament el 50% de residus d'aquí al 2020. Amb aquest contenidors amb control d'accés s'incentiva el compromís dels ciutadans amb la recuperació dels residus.

Més energia solar per a una Barcelona sostenible i autosuficient
 

L’ampliació de les instal·lacions fotovoltaiques —amb més de setanta nous projectes en cobertes, parets mitgeres, façanes i pèrgoles— permetrà doblar la generació elèctrica municipal, tant per al consum d’equipaments i serveis públics com per alimentar la xarxa de Barcelona Energia.
 
 

El bosc urbà de Magraners contribueix al projecte global de Lleida, amb espais habitables, de confort i sostenibles

El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha visitat l’inici d’obres del quart parc urbà de Lleida, d’uns 10.000 m2 i amb la plantació de 237 arbres, que serà un gran mirador de la ciutat. 

L'Ajuntament d'Arenys de Mar reparteix als restaurants carmanyoles per reduir el malbaratament alimentari

Arenys de Mar ha engegat una campanya de reducció del malbaratament alimentari als restaurants amb una iniciativa que vol normalitzar entre la població l'hàbit d'emportar-nos a casa el menjar i la beguda que no hem pogut consumir.
 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Informadors ambientals visiten els comerços per impulsar la recollida porta a porta de paper i cartró comercial a Manresa

S’instal·len 15 menjadores per a ocells al Parc del Valira, de la Seu d'Urgell

 
 

Els centres de l'Agenda 21 escolar de Sant Feliu analitzen quant menjar es malbarata a les llars

L’Ajuntament d’Eivissa reparteix 10.000 borses de tela als comerços de la ciutat

 
 

Ciutat Jardí i Vila Montcada, barris de Lleida, disparen els seus índexs de reciclatge fins al 83%

 
 

La Dada

 
 

422 persones moren a l'any a Barcelona a causa de la contaminació atmosfèrica

 
 
L’informe anual “La salut a Barcelona” aporta per primera vegada, dades de la mortalitat atribuïble a la mala qualitat de l’aire. Entre el 2010 i el 2017, la contaminació ha causat la mort a 422 persones de mitjana cada any. D'altra banda, les dades de l’estudi constaten una reducció de les desigualtats de salut entre els barris de la ciutat i un augment de l’esperança de vida.
 
Especials
 

La salut que ve

Amb aquest especial hem volgut recollir informacions rellevants per aprofundir en els nous reptes per a la salut ambiental a Catalunya i al món. El canvi climàtic i el sistema econòmic ens obliguen a replantejar estratègies de salut pública.
Analitzem quins són els nous reptes, com l'escalfament global, la contaminació atmosfèrica, els impactes del soroll, les malalties transmeses per vectors, etc. I mirem de donar llum sobre mitigació i adaptació per guanyar salut!
També consultable en format butlletí.
 

40 anys d’Educació Ambiental

Arrel de la publicació del llibre 'Educació ambiental. D'on venim? Cap on anem?' Sostenible vol dedicar aquest especial a l’anàlisi de l'estat de l'educació ambiental a Catalunya després de 40 anys.  Aquí podràs trobar informacions i anàlisis des d’una mirada crítica i una reflexió profunda per extreure coneixement del camí recorregut i actuar assumint els reptes i la necessitat de transformar una educació que vol transformar el món.
 
 
Agenda
 

16/01/2019

Exposició: Som Natura

26/01/2019

DIA MUNDIAL DE L'EDUCACIÓ AMBIENTAL

 
 

30/01/2019

Píndola: Introducció a la Petjada hídrica i Petjada d’aigua

02/02/2019

DIA MUNDIAL DELS AIGUAMOLLS

 
 

07/02/2019

Greening for change: experiències de les ciutats Green Capital i Green Leaf

19/02/2019

IV FÒRUM SOBRE MEDI AMBIENT I MÓN LOCAL. Inscripcions obertes

 
 

27/02/2019

DIA INTERNACIONAL DE L'OS POLAR

03/03/2019

DIA MUNDIAL DE LA NATURA

 
 

06/03/2019

Waste in progress: III Fòrum internacional de gestió de residus

21/03/2019

DIA INTERNACIONAL DELS BOSCOS

 
 

22/03/2019

DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

23/03/2019

DIAU MUNDIAL DE LA METEOROLOGIA

 
 

30/03/2019

L'Hora del Planeta