divendres, 7 de desembre del 2018

Culturapopular.mes, núm. 27 / Desembre 2018

Culturapopular.mes
Actualitat sobre cultura popular i associacionisme cultural
Departament de Cultura
Desembre 2018 #27
Us desitgem molt bon Nadal!
Les festes del cicle nadalenc son inimaginables sense el pessebre. Tant els pessebres públics, de les places majors, com els pessebres particulars a dintre les cases. A moltes cases, més que el pessebre en sí, el que és important és “fer el pessebre”. I un cop “fet el pessebre”, es converteix en l’element central de les festes nadalenques, s’ensenya amb orgull a amics i veïns, se li canten les nadales, es busca el caganer, es mouen els reis que s’han d’anar apropant al naixement fins a arribar-hi els dia de Reis, etc. Fins a La Candelera, o algunes setmanes abans, en què es desmunta i es desa a les caixes, fins l’any que ve, participant d’aquesta manera també del sentit cíclic que tota festa popular té.
La imatge que encapçala aquest escrit forma part del llibre Germans Castells, art i figures per al pessebre que des de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural acabem d'editar.
Tot i que en el llibre es parteix de la família Castells com a fil conductor, no és un treball que vagi només d’aquesta il·lustre família de creadors i constructors de figures. És un llibre que va més enllà de la història familiar i parla també de la història i el desenvolupament del pessebrisme a Catalunya.
Aquest llibre és també una excel·lent aproximació al fet pessebrístic, des de l'aspecte històric i sobretot artístic, ja que el pessebrisme té dues vessants, l’artística i, evidentment, la religiosa, sense oblidar el fet associatiu que el pessebrisme sens dubte té a casa nostra.
Aquest és el nostre obsequi nadalenc. En l'enllaç podreu trobar el llibre i altre material complementari.
Fotografia de Jordi Balanyà: Figures dels germans Castells guanyadores del Premi de l’Associació de Pessebristes de Barcelona (1946).
Llegiu-ne més
Pedra seca, Patrimoni Immaterial de la Humanitat
La candidatura internacional L’art de la pedra seca: coneixements i tècniques, presentada per vuit estats europeus –Croàcia, Xipre, França, Grècia, Espanya, Itàlia, Eslovènia i Suïssa— ha estat inclosa, el passat 28 de novembre, en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.
L'art de la pedra seca es practica des de la prehistòria i a Catalunya en tenim nombrosos testimonis, més de dinou mil elements, que daten des de l'època dels ibers fins als nostres dies.
Llegiu-ne més

 
La REC42 en anglès
El número 42 de la Revista d'etnologia de Catalatunya ja està disponible en anglès. Es pot consultar i descarregar en línia.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Presentacions del llibre dels Germans Castells
Els dies 15 i 18 de desembre es presentarà la publicació amb l'assistència dels germans Castells i dels autors.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
Es busca nova direcció artística
La Fundació Mediterrània convoca concurs per seleccionar la persona que ocuparà el càrrec de la direcció durant els propers tres anys.
Llegiu-ne més
shadow bottom
El Consell de l'Associacionisme Cultural s'amplia
S'hi incorporen entitats de nova creació, i s'hi inclouen àmbits de l’associacionisme català no previstos quan es va constituir el Consell.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
Guia de visualització de dades
Explica de manera senzilla com representar informació complexa de forma gràfica i eficient. D'utilitat per les entitats.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Directe a

Twitter DGCPACImprimeix
Alta butlletí Baixa butlletí Butlletins anteriors Contacte
ISSN: 2462-6694 | Dipòsit legal: B 21404-2016
Generalitat de Catalunya