dissabte, 10 de novembre del 2018

Un vespre per redescobrir Pompeu Fabra



La plaça de Cuba acull aquest dissabte una lectura dramatitzada de textos del Mestre dins els actes de l'Any Fabra

Claudi Uñó, Roser Trilla, Anna Comas, Núria Moreno i Jordi Novo en la presentació de l'acte

Aquest 2018 és l'Any Fabra, en record del pare de la gramàtica catalana, Pompeu Fabra. Es commemoren 150 anys del seu naixement i 100 de la publicació de la seva gramàtica però, en clau local, a Mataró la celebració –que suma actes durant tot l'any però en concentra molts especialment en aquest últim tram i durant el mes de novembre– té un doble motiu afegit. També fa 100 anys dels Jocs Florals que Fabra va presidir a la ciutat i 50 que, en ple franquisme, la societat civil va fer un homenatge al gramàtic i filòleg.

És amb aquesta perspectiva, i també per descobrir noves dimensions de la figura més enllà de la política o gramàtica, que una subcomissió ciutadana ha organitzat per a aquest dissabte a les 19.00 h el Vespre Fabra a la plaça de Cuba, una lectura dramatitzada de textos de l'autor amb un final ben dolç i unes postres especials gentilesa de Pastisseria Uñó.

Anna Comas, membre de la subcomissió encarregada de l'acte, explica que el que es farà és una "lectura dramatitzada a partir de textos d’escriptors, poetes i polítics" i que  a partir d’aquests textos "se segueix la vida de Fabra, des de la joventut fins a l’exili a Prada de Conflent".
Seran textos "que posen èmfasi en la part més humana del personatge" i parlaran prohoms com Rovira i Virgili, Pla, J. V. Foix, Espriu, Coromines, Pere Quart o Miquel Martí Pol. En clau mataronina també hi ha aportacions de Julià Gual i Antoni Comas. Nou actors faran la lectura dramatitzada d'aquests textos, a partir dels quals, segons Comas, "es dona a conèixer la dimensió humana de Fabra, la relació amb la família, els amics o la vida a l'exili, on va passar sis anys".

Unes postres especials
Per rematar el Vespre Fabra, el mateix acte servirà de presentació d'unes postres especials que es podran degustar allà mateix. Les ha creat el pastisser Claudi Uñó. "Dins el món de Fabra hi ha nombrosos escrits que ens diuen que era un gran llaminer –explica Uñó– i hem intentat crear unes postres que siguin un resum de totes les que li agradaven". Aquests dolços fabrians es podran degustar dissabte –amb copa de cava inclosa– o trobar a Pastisseria Uñó fins al mes de febrer.

Aparadors que parlen

Les botigues del centre de Mataró fan aquests dies el seu particular homenatge al creador de la gramàtica catalana i commemoren, així, l'Any Pompeu Fabra. Més de mig centenar de comerços de la Unió de Botiguers de Mataró (UBM) decoren els seus aparadors amb frases de Fabra i definicions de paraules del diccionari que ell mateix va crear el 1932. Els encarregats de fer les inscripcions són una quarantena d'alumnes de batxillerat artístic de Mataró. En aquest sentit, el president de l'UBM, Jordi Novo, destaca la importància de "relligar comerç, cultura i ensenyament" en una iniciativa que vol "apropar el llegat del creador de la normativa catalana a la ciutadania de forma amena".

Publicat per
Cugat Comas
http://www.totmataro.cat/ciutat/societat/item/43391-un-vespre-per-redescobrir-pompeu-fabra