divendres, 8 de juny del 2018

[Sostenible] Butlletí 350 - Irma Ventayol: “La ciutadania ha reclamat a Barcelona que es posicionés davant el canvi climàtic. El Pla Clima és la resposta”

 

Butlletí 350 - Irma Ventayol: “La ciutadania ha reclamat a Barcelona que es posicionés davant el canvi climàtic. El Pla Clima és la resposta”

 
 23-05-2018 al 04-06-2018 
 
REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS 
AGENDA
 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Irma Ventayol: “La ciutadania ha reclamat a Barcelona que es posicionés davant el canvi climàtic. El Pla Clima és la resposta”

01/06/2018
 
 
El Pla Clima és un programa transversal per lluitar contra el canvi climàtic des d’ara fins al 2030 per reduir en un 45% les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle a Barcelona. Sostenible ha volgut parlar amb Irma Ventayol, coordinadora del Pla per entendre la seva magnitud. Ventayol és biòloga de formació. Des del 2009 treballa a l’Ajuntament de Barcelona participant en varis projectes de construcció de la visió de futur de la ciutat.  
 

Reportatges

 
 

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

 
 
Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini, i s'arrisquen a crear només enclavaments verds destinats a l'elit social. Així es desprèn d'un estudi realitzat per un grup d'investigadors de l'ICTA-UAB, que analitza la trajectòria de les polítiques de reverdiment en les últimes tres dècades, a 99 ciutats del món. 
 

Opinions

 
 

Mitigació, adaptació i resiliència

03/06/2018
Joana Diaz
Les dues primeres són paraules que descriuen els acords i polítiques del canvi climàtic. La tercera les sintetitza. Totes tres descriuen, de fet, una realitat que es mou entre l’optimisme tecnològic i el pessimisme conformista i que serveixen per explicar molt més que les polítiques de canvi climàtic. Mitigació, adaptació i resiliència no parlen de canvi sinó de resignació.


150 Natures tataneres

Aquest mes de juny la revista infantil El Tatano, el  Cavall Fort  dels petits, arriba al número 150 i conserva intacta l’aposta per un article mensual d’educació ambiental per a noies i nois de 4 a 8 anys. La secció “La Natura” és un dels àmbits estrella de la revista i dedica quatre pàgines cada mes a descobrir, als menuts de casa, els animals, les plantes i els elements naturals del nostre país i d’arreu del món. 

Notícies
 

La Setmana de l'Energia acosta el nou model energètic descentralitzat a la ciutadania

01/06/2018
 
 
Catalunya celebrarà, entre els dies 4 i 8 de juny, la Setmana de l’Energia, amb l’objectiu d’acostar als ciutadans el nou model energètic cap al qual avança Catalunya. Sota el lema “Tu tens l’energia, tu tens el poder!”, se celebraran activitats a més de 125 municipis per acostar el nou model energètic de futur a la ciutadania.
 
 

Detectat un linx ibèric a l'Àrea Metropolitana de Barcelona

 
04/06/2018
Membres dels Agents Rurals van observar i fotografiar el passat 29 de maig un exemplar de linx ibèric (Lynx pardinus) a l’àrea metropolitana de Barcelona. Es tracta de la primera vegada que es detecta la presència d’un linx ibèric a Catalunya des de principis del segle XX.

Una empresa catalana paga un euro diari als treballadors que van amb bicicleta

04/06/2018
L'empresa de Balaguer Pàmies Hortícoles vol incentivar l'ús de la bicicleta entre els seus treballadors i per això s'ha compromès a abonar-los un euro diari als qui la utilitzin com a mitjà de transport per arribar a les seves instal·lacions, que estan a dos quilòmetres i mig de la ciutat.


 
 

Montcada fa un procés participatiu per elaborar el Pla local de prevenció i gestió de residus

02/06/2018
L'Ajuntament de Montcada i Reixac està elaborant el Pla local de prevenció i gestió dels residus municipals 2019-2023, un document que ha de definir les estratègies en aquesta matèria per als propers anys. El consistori ha obert un procés participatiu perquè tota la ciutadania pugui donar la seva opinió.

L'ús de la biomassa forestal en calefacció pot superar un estalvi del 60% al sector turístic

02/06/2018
La Diputació de Tarragona i la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona organitzen la jornada ‘Com estalviar i ser eficients amb la biomassa en turisme i restauració?’ 
 

Manlleu participa en un projecte d’estalvi i eficiència energètica per a comunitats veïnals

01/06/2018
S'ha donat el tret de sortida al projecte d’estalvi i eficiència energètica per a comunitats veïnals amb una sessió informativa per els veïns de la comunitat que participen al projecte. En aquesta sessió es van explicar les fases a desenvolupar i es va fer una formació sobre les factures dels subministraments de la llar (electricitat, gas i aigua).

Barcelona celebra la Setmana de la Sostenibilitat

 
31/05/2018
Caminades guiades, música, tallers per a tota la família, xerrades... Coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, l'Ajuntament ha programat la primera edició de la Setmana de la Sostenibilitat, que del 30 de maig al 5 de juny omplirà la ciutat d'activitats per conèixer i reflexionar sobre com Barcelona es transforma per esdevenir més saludable i responsable.


 
 

Mollet del Vallès aprova el 1er Pla Local de Prevenció de Residus

 
31/05/2018
L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha aprovat per unanimitat en el Ple d’aquest dilluns el 1er Pla Local de Prevenció de Residus. Amb aquest instrument es planificaran i prioritzaran les actuacions en matèria de reducció i reutilització de residus al municipi els propers 3 anys (2018 – 2020). El projecte del Pla ha comptat amb la participació i la col·laboració de la ciutadania de Mollet qui ha fet les seves aportacions a través de diferents canals.

L’aigua és el tema central la 27a Setmana del Medi Ambient a Terrassa

30/05/2018
Del 4 al 10 de juny se celebra la 27a Setmana del Medi Ambient. Des del 1991, Terrassa dedica una programació d’activitats lúdiques, divulgatives, de sensibilització i de coneixement per a tots els públics, sempre al voltant del 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient. El lema i el tema principal d’aquesta edició és “L’aigua és vida,un bé públic per a tothom”. 
 

La UPC de Terrassa dissenya una tecnologia per fabricar vehicles elèctrics més eficients

30/05/2018
El centre de recerca Motion Control and Industrial Applications (MCIA) de la UPC, amb el Centre Tècnic de SEAT i Mavilor, ha desenvolupat una cadena de tracció amb motors que es mouen gràcies a la combinació de les forces magnètiques que generen imants permanents i que permetrà fabricar vehicles elèctrics més econòmics, robustos i eficients. L'elevat potencial d'aquesta tecnologia representa un important avenç cap a la fabricació a gran escala de vehicles elèctrics interurbans.

S’inaugura l’Itinerari terapèutic al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

30/05/2018
En homenatge al biòleg Salvador Grau
En el marc de la celebració del Dia Europeu dels Parcs Naturals, a la Garrotxa s’ha aprofitat aquesta jornada per inaugurar l’itinerari terapèutic Salvador Grau, que arrenca des del casal de Bonavista d’Olot. El biòleg era un referent en la conservació de la natura al país, i va tenir una vinculació especial amb la comarca amb els primers passos del Parc Natural.

 
 

Reus i Rubí celebren fires sobre el vehicle elèctric cada cop amb més públic interessat

30/05/2018
El cap de setmana del dies 26 i 27 de maig Rubí i Reus han coincidit a celebrar sengles fires del vehicle elèctic. La segona fira del vehicle elèctric de Rubí ha multiplicat l’assistència respecte l'anterior edició.

Més de 1.000 observacions de fauna i flora al Bioblitz metropolità

 
30/05/2018
El diumenge 20 de maig es va celebrar el primer Bioblitz metropolità a la xarxa de parcs i a les platges amb un gran èxit de participació. Més de 1.200 persones van realitzar més de 1.000 observacions, 839 de fauna i 165 de flora, de les quals, més de 400 són espècies protegides.
 
 

L'Ebre necessita aportar entre 1,2 i 3,5 milions de tones més de sediments per frenar la subsidència al Delta

28/05/2018
El projecte europeu Life Ebro Admiclim demostra que és possible frenar la subsidència i la regressió de la costa aplicant mesures d’adaptació. Planteja diferents accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic al Delta de l'Ebre, una zona molt vulnerable a la pujada del nivell del mar i a la subsidència. I ho fa amb un enfocament innovador a escala internacional a partir de la gestió integrada de l'aigua, dels sediments i dels hàbitats.

Barcelona és la 2a ciutat europea en espècies i la 3a en observacions a la Biomarató 2018

 
24/05/2018
Amb 15.600 observacions registrades, Madrid, Barcelona i Cádiz han pujat a la plataforma Natusfera gairebé la meitat de les observacions que s’han realitzat a Europa durant el City Nature Challenge.
Barcelona va ser la segona ciutat d’Europa que més espècies diferents va identificar (922, per darrere les 1.135 de Bristol i la Regió de Bath, a Anglaterra), i la tercera pel que fa al nombre d’observacions
 
 

Rezero i l'Institut Comte de Rius de Tarragona guanyen el IX Premi Europeu de Prevenció de Residus

23/05/2018
El IX Premi Europeu de Prevenció de Residus, lliurat aquest 22 de maig en una cerimònia a Brussel.les, ha tingut dos guanyadors catalans, la Fundació Prevenció Residus i Consum –Rezero–, i l’Institut Comte de Rius, de la ciutat de Tarragona. 

Els cavalls de la Fundació Miranda s’acomiaden del Parc del Garraf


23/05/2018
El 18 de maig passat va tenir lloc a Olivella la festa de comiat de les dues manades amb més d’una trentena de cavalls de la Fundació Miranda, que van arribar el mes de desembre al Parc del Garraf seguint el camí de transhumància de Marina.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

L'exterminador de les moreres s'instal·la al Vallès

La Paeria fomenta els valors de la sostenibilitat amb la creació d’horts escolars

 


 

Aigua

 
 

Sant Andreu de la Barca recuperarà el seu accés al riu Llobregat

Entra en vigor la rebaixa de l'1,65% en la tarifa d'aigua metropolitana

 
 

Presentació del Pla del Riu que potencia el Segre i el seu entorn com a espai natural i de gaudi ciutadà

Calaf instal·la airejadors d'aigua als equipaments municipals

 

 

Canvi climàtic

 
 

S'han celebrat les III Jornades de Meteorologia, Aigua i Canvi Climàtic de Figueres

 

 

Contaminació

 
 

Barcelona sensibilitza la ciutadania perquè hi hagi menys soroll a la ciutat

Un centenar d'estudiants de Sant Andreu de la Barca mesuren els sorolls de la ciutat

 
 

Guerra a les burilles

 

 

Educació ambiental

 
 

Tarragona celebra el Dia Mundial del Medi Ambient

Els joves fan créixer la Jugatecambiental de Viladecans

 
 

La Festa de la Mitjana commemora el Dia Internacional de la Terra

 


 

Energia

 
 

Santa Perpètua de Mogoda estalvia 6,1 tones de CO2 amb el canvi de llums LED

Lluminàries led solars a Badia del Vallès

 
 

Tarragona inicia el canvi de 126 punts de llum per fanals amb tecnologia LED

Arriba la 14a Setmana de l’Energia i el Canvi Climàtic a Sabadell

 
 

Granollers se suma a la Setmana de l’Energia 2018 per sensibilitzar en l'estalvi i l'eficiència energètica

Olot posa en funcionament el punt de recàrrega per a vehicles elèctrics del parc de Malatosquer

 
 

Reus destinarà 195.000 euros al manteniment i millora de l’enllumenat públic

Calefacció amb biomassa per a una escola primària de Sant Celoni

 

 

Mobilitat

 
 

Veïns de Sant Celoni impulsen l'ús de la bicicleta amb la «Plataforma Pedala StCeloni»

Sant Boi dissenya una estratègia perquè el 5% dels desplaçaments es facin en bicicleta a la ciutat

 

 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

L’Ajuntament de Vic millorarà l’anella verda amb els pressupostos participatius

 

 

Reciclatge/Residus

 
 

L’Hospitalet reforça el servei municipal de neteja viària

Sant Mateu de Bages implanta les àrees de recollida completes per augmentar el reciclatge

 
 

Blanes celebra la implantació del nou model de recollida selectiva i neteja viària amb una jornada festiva

El nou model de recollida de residus porta a porta s'inicia a Vilobí d'Onyar

 
 

El Consell infantil municipal de Santa Perpètua proposa canviar el model de recollida de residus per millorar el reciclatge

Europa reduirà l'us de plàstics per descontaminar el mars i els oceans

 
 

Comença el servei de deixalleria mòbil a Sant Sadurní d'Anoia

Sallent canviarà el sistema de recollida de deixalles per reciclar el doble

 
 

A Olot fan adob de les sobralles del menjar escolar

Reforç de la neteja a Gavà

 

 

Terra

 
 

La Setmana de la Natura arrenca amb més de 350 activitats a Catalunya

 

Recursos
 

Residus en el litoral

 

El dia 5 de juny es commemora el Dia Mundial del Medi Ambient dedicat enguany a la lluita contra els plàstics als oceans. Els residus que s’abandonen en el nostre litoral i a les nostres platges poden danyar el medi ambient durant molt temps. Entre tots, hem de protegir les nostres costes.

Per la Setmana de l'Energia... Com comprar energia elèctrica 100% renovable

L’energia de Km 0 i de Km 100 ha de deixar de ser una opció per a ser una realitat.
Les Bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica de Catalunya, dissenyen el camí cap a un nou país on les energies renovables esdevinguin el 100% del consum energètic en l’horitzó del 2050.


 
 

Per la Setmana de l'Energia... coneixem a la Bombeta Marieta

La bombeta Marieta ens explica el seu viatge per saber d'on prové l'energia amb la qual s'alimenta, viatge que li farà descobrir altres fonts d'energia mitjançant la coneixença d'altres bombetes (bombeta eòlica, solar, ...).

Per la Setmana de l'Energia... L'Energia té història

Audiovisual que forma part de l'exposició ¨Actuem amb Energia¨ i que ens explica què és l'energia i com han evolucionat les diferents formes d'energia utilitzades per la humanitat al llarg de la història. 


 
 

Estalvi energètic en centres educatius


Sabeu com es consumeix i com podeu estalviar energia a l'escola? Amb aquest vídeo podreu entendre millor que s'ha de fer per no malgastar energia a l'escola i contribuir a reduir les emissions d'efecte hivernacle a l'atmosfera.

CercaFonts, la nova aplicació col·laborativa de les fonts naturals de Catalunya

L’Agència Catalana de l’Aigua i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya han creat aquesta apli amb un inventari de 5.000 fonts per tot el territori. L’eina facilita alhora que els usuaris aportin informació sobre noves fonts o bé millorin les dades i la localització de captacions ja catalogades.


 
 

Més Recursos

 
 

Samba, Un Nombre Borrado

Ciència Animada. Episodi 4. Turisme sostenible

 
Bones Pràctiques
 

Jorba i Tous assoleixen un 90% de recollida selectiva després d’implantar el sistema porta a porta


El passat dilluns 7 de maig es va iniciar el servei de recollida porta a porta a Jorba i a Sant Martí de Tous. A Carme i Orpí es va iniciar al cap d’una setmana i aquesta setmana ha començat a Castellolí i El Bruc.

Vic, ciutat lliure d’herbicides, que potencia la biodiversitat dels espais verds mitjançant la gestió diferenciada

Aquesta tècnica de gestió sostenible s’ha estès enguany a diversos parcs i jardins de la ciutat després d’un parell d’anys de proves pilot. A més, Vic és des d’aquest 2018, una ciutat lliure d’herbicides.

 
 

Comença la campanya d'eliminació de plantes invasores a les zones dunars metropolitanes


El passat 15 de maig va començar una nova campanya d'eliminació de vegetació invasora de les zones dunars a les platges metropolitanes de Castelldefels, Gavà i Viladecans.

Porqueres recicla el 83% dels residus durant els tres primers mesos de l'aplicació de la recollida porta a porta

Els nivells de reciclatge de Porqueres han crescut exponencialment després dels primers tres mesos de l’aplicació del model de recollida porta a porta.

 
 

Premiat un projecte d'adaptació al canvi climàtic al Parc Natural del Montseny

El projecte "Ordenació forestal per a l’adaptació al canvi climàtic del Matagalls, al Parc Natural del Montseny" presentat per la Diputació de Girona, ha rebut el I Premi Experiències Inspiradores, al qual concorrien 51 publicacions, i que divendres es va fallar a Cangas de Onís (Astúries) en el marc del XX Congrés de Europarc-Espanya.

Vilafranca del Penedès recull un premi Best LIFE de Unió Europea pel projecte Vinyes per Calor

Vinyes per Calor és una estratègia local per mitigar el canvi climàtic i es basa en la transformació de l’energia continguda en el recurs local de biomassa sòlida per obtenir-ne energia tèrmica.
 
 

L'arbrat de Mollet del Vallès

Molllet del Vallès compta amb més de 13.500 arbres. En aquest vídeo es presenten les espècies més característiques del arbrat de la vila alhora que se'n destaquen les seves qualitats ambientals.

Biciempresa metropolitana

Experiències del programa metropolità d'impuls de la mobilitat laboral.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Posada en marxa el motor de biogàs al Parc ambiental de Bufalvent

El Govern balear convoca ajudes per més de 2 milions d’euros per a la instal·lació de plaques solars

 
 

Bona salut del patrimoni natural de l’entorn del riu Gurri

El Port de Barcelona s'adhereix a Railgrup per potenciar la seva estratègia ferroviària

 
 

El govern balear destinarà 559.000 euros a ajudes per al foment de la biomassa com a energia d'usos tèrmics

El parc de neteja més modern de Barcelona ja opera

 
 

La Dada

 
 

Territori i Sostenibilitat destina 600.000 euros a ajuts per a projectes d'educació i sensibilització ambiental

 
 
El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica aquest 1 de juny l’obertura d’una nova convocatòria d’ajuts per a projectes d’educació i sensibilització ambiental, que sumen una inversió de 600.000 euros. Cada projecte podrà aconseguir un ajut de 40.000 euros com a màxim.
 
Especials
 

Setmana Europea de l'Energia Sostenible

Del 4 al 8 de juny se celebra la Setmana de l’Energia 2018, coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible.
Durant els mesos de maig, juny i juliol es realitzaran diferents activitats adreçades a la ciutadania per fer arribar el missatge de la campanya, que aquest any és la Transició energètica de Catalunya. 

40 anys d’Educació Ambiental


Arrel de la publicació del llibre 'Educació ambiental. D'on venim? Cap on anem?' Sostenible vol dedicar aquest especial a l’anàlisi de l'estat de l'educació ambiental a Catalunya després de 40 anys.  Aquí podràs trobar informacions i anàlisis des d’una mirada crítica i una reflexió profunda per extreure coneixement del camí recorregut i actuar assumint els reptes i la necessitat de transformar una educació que vol transformar el món.

 
 

Adaptació al Canvi Climàtic


Sostenible.cat vol ajudar a abordar aquest gran repte amb aquest especial informatiu, on recollim informacions i reflexions valuoses per orientar aquells que han de prendre decisions en aquest sentit i acompanyar els ciutadans en la comprensió d’aquesta complexa situació.  

Biomassa, combustible per la transició energètica

Sostenible vol dedicar aquest especial a analitzar la situació i les perspectives de futur d’una font energètica, la cadena de valor de la qual està íntegrament en el territori, i que, segons l’Estratègia Catalana per la Biomassa, podria ser la segona energia renovable més important a Catalunya en uns anys.

 
Agenda
 

25/05/2018

Sitges ReciclArt

26/05/2018

SETMANA DE LA NATURA A CATALUNYA

 
 

30/05/2018

SETMANA EUROPEA DEL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE (ESDW)

04/06/2018

SETMANA DE L'ENERGIA

 
 

04/06/2018

Jornada: “Naturalitzaci ó i beneficis del verd a la ciutat”

05/06/2018

DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT

 
 

05/06/2018

Jornada: L'Energia fotovoltaica a l'empresa

05/06/2018

Acte de commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient 2018

 
 

06/06/2018

Jornada: "Nova llei de canvi climàtic. Obligacions i subvencions per als municipis"

06/06/2018

L'energia ni es crea ni es destrueix, s'estalvia!

 
 

07/06/2018

Jornada “Noves Tendències en la recollida selectiva a Catalunya”

07/06/2018

Jornada: Transició energètica a les comarques gironines

 
 

07/06/2018

Jornada tècnica: El carboni orgànic dels sòls agrícoles: Una eina per a la mitigació del canvi climàtic a Catalunya

07/06/2018

El futur de la nanotecnologia

 
 

08/06/2018

DIA MUNDIAL DELS OCEANS

09/06/2018

Present i passat científic: camins d'aigua: un vell conegut

 
 

09/06/2018

Fes-te una placa solar de viatge

09/06/2018

Electrocat 2018

 
 

12/06/2018

Cicle de seminaris tècnics de promoció de la biodiversitat urbana des del verd urbà: Educació i comunicació ambiental

13/06/2018

Jornada: Gestió descentralitzada de l'energia

 
 

14/06/2018

Taller per al foment de la gestió energètica a nivell industrial

14/06/2018

Jornada tècnica: Mobilitat al treball, l'assignatura pendent de la mobilitat sostenible

 
 

14/06/2018

DEBAT: CIUTAT CIRCULAR: Amsterdam, tecnologia sostenible i creativitat ciutadana

14/06/2018

La Font Màgica de Montjuïc

 
 

16/06/2018

Les clavegueres

17/06/2018

Dia Mundial de la Lluita contra la Desertització i la Sequera

 
 

18/06/2018

Jornadas sobre Biometanización de RSU 2018

21/06/2018

6a Nit de l'eficiència

 
 

21/06/2018

Mireu allà dalt: el solstici d’estiu observant el cel nocturn

22/06/2018

Jornada: "Industria tèxtil i Sostenibilitat"