dimarts, 5 de juny del 2018

10 propostes per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient




Sota el paraigua de la Setmana de la Natura, moltes escoles celebren el dia Mundial del Medi Ambient: a La Canonja, a Vilafranca del Penedès, a Balaguer...,  a l'Alt Urgell perseguint el residu zero, i en altres indrets en col·laboració amb entitats com el Grup de Natura Freixe, l'Associació Mediambiental La Sínia, o col·laborant amb els Agents Rurals; a Súria i a Cervera totes les escoles verdes celebren una gran festa de cloenda. A la pobla de Claramunt nois i noies s'impliquen en el projecte Oreneta, i conviden a participar veïns i veïnes.



L'Associació Plant for the Planet organitza a Barcelona una conferència per explicar el seu projecte que promou els infants en l'activisme i el voluntariat ambiental, mentre que l'Associació La Banqueta de Juneda es coordina amb la biblioteca per una sessió de contes en la natura. També la Biblioteca d'Iluro de Cabrera celebra el dia, organitzant un taller de caixes niu per als ocells. L'Escola Agrària d'Amposta convida a una sortida de descoberta al Barranc de l'Espluga, vessant sud serres de Cardó-Boix o a Barcelona.



La Universitat de Barcelona organitza una sortida botànica guiada al jardí Ferran Soldevila, mentre que la Universitat Pompeu Fabra en fa una centrada en els camins de l'aigua al Parc de la Ciutadella. A la Universitat Autònoma de Barcelona voluntaris i voluntàries de la Fundació Autònoma Solidària organitzen una recollida de residus per millorar l'ecosistema de les espècies que conviuen als espais naturals del campus.Si som a Olot, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, ofereix una xerrada sobre la recuperació del cranc de riu autòcton a Les Planes d'Hostoles.



A més a més, destaquem aquestes 10 propostes per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient



Acte de commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient 2018 al Palau de la Generalitat  i lliurament del premis Medi Ambient.

El departament de Territori i Sostenibilitat orfantza l’acte de lliurament del Premi Medi Ambient 2018, que serà presidit pel president de la Generalitat Joaquim Torra. Es lliuraran els premis a les entitats i organitzacions en les modalitats de “Projectes de recerca, desenvolupament i innovació” i “Iniciatives de protecció i millora del medi ambient”, aquest any emmarcades en la temàtica de l’economia circular. També es reconeixerà entitats per la seva  “Trajectòria de protecció i millora del medi ambient”. Per assistir a l’acte al omplir el formulari de registre abans del 3 de juny. L’acte tindrà lloc dimarts 5 a les 18 h al Palau de la Generalitat.



Celebració del Dia Mundial del Medi Ambiental amb la la Xarxa Barcelona+Sostenible

Enguany les entitats i organitzacions signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat  són les protagonistes de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient a l’Ajuntment de Barcelona. L’acte vol ser un reconeixent al camí recorregut per la xarxa Barcelona + Sostenible. Durant la celebració es presentarà l’estat del medi ambient a la ciutat i es destacaran 10 bones pràctiques desenvolupades per membres de B + S durant el 2017. L’acte tindrà lloc dimarts 5 de juny a les 12 h al Conservatori Municipal de Música de Barcelona



Bicicletada pel medi ambient a Vic

Per 20è any consecutiu l’Ajuntament de Vic organitza una  bicicletada per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient, amb alumnes i mestres de cicle superior de primària de les escoles de la ciutat de Vic. Hi participen al voltant de 400 persones, que es dirigiran al riu Gurri amb les bicicletes, i allà es farà un taller de reconeixement de peixos de riu amb el Centre d’Estudis dels Rius Mediterrani , un taller de reconeixement de cant dels ocells i un d’anelament cientofic amb l’assocciació Grup d’Anellament de Calldetenes.



Conferència  “Natures, cultures, colonialisme" amb Jaume Terrades, ideòleg del CREAF

El professor emèrit de la UAB, ideòleg i primer director del CREAF, ofereix la conferència a la Facultat de CIències de la UAB en la qual analitza la relació entre la cultura amb la natura. La cultura és entesa com a estatègia que ha permés l’adaptació dels humans a ambients molts diversos. L’evolució cultural que neix de la biològica, també ha donat lloc a sistemes jeràrquics amb líders i a estats i imperis i a la globalització. La conseqüència és, per ara, la pèrdua de diversitat natural i cultural. Però l’evolució continua.



Taula rodona: Cap a un model de ciutat sostenible, saludable i segura: propostes de millora per al canvi de comportament al Col·legi de Psicolègs de Catalunya

El Col·legi de Psicòlegs de Catalunya analitza els canvis d'actitud i comportaments en les persones necessaris cap a pràctiques més sostenibles, saludables i segures. Plantegen una Taula rodona que vol integrar els diferents punts de vista en una visió global, on els punts de trobada siguin facilitadors del canvi.

En particular es tractarà:La bicicleta, un vehicle per humanitzar les poblacions, a càrrec d'Albert Garcia, l'estratègia de mobilitat sostenible de Barcelona, a càrrec d'Álvaro Nicolás i l'Educació o Socialització per a la sostenibilitat? El risc de ser reduccionistes quan volem canvis de comportament de les persones, a càrrec d'Enric Pol



Cineforum ambiental a la UPF

Dimarts 5 de juny, a les 20.00 h, la plaça Gutenberg es convertirà en un espai de projecció de quatre curtmetratges, els quals aniran seguits d’un curt debat. Plan A, plataforma de lluita contra el canvi climàtic amb seu a Berlín, ha sigut l’encarregada de preparar-lo, amb la col·laboració d’UPF Sostenible. Concretament, s’hi projectaran aquestes pel·lícules:



Everything, de David OReilly

The forest man, de William D. McMaster, la història de Jadav Payeng, un habitante de Majuli, que va plantar tot sol un bosc de mś de 600 hectàrees per lluitar contra l'erosió.

A heart in nature, de Plamena Slavcheva. El documental amb el que Chris Darwin, besnét de Charles Darwin, intenta convertir-se literalment en el canvi que volia veure al món, en adonar-se que una de les principals raons per les quals les persones no responen als problemes ambientals és que no veuen com les seves accions afecten diàriament el planeta.

Forget shorter showers, de Jordan Brown. Un documental que reflexiona sobre el límit dels actes individuals i personals per aturar les agressions al planeta, i exigeixen decisions i accions col·lectius.



Festa restarter

El pròxim 5 de juny, de 17 a 20 h, a l'esdeveniment "Fem Barri, Reduïm Residus, Construïm Economia Circular" organitzat per Ecoconcern (davant del carrer d'Allada Vermell, 14) un grup de voluntaris i voluntàries amb habilitats tècniques ajudaran a les persones assistents a reparar els aparells electrònics espatllats.



Acte de lliurament de premis del “XVI Concurs de fotografia amateur de Medi Ambient de Cornellà”

En el marc del Dia Mundial del Medi Ambient es durà a terme l'acte de lliurament de premis del XVI Concurs de fotografia amateur de medi ambient. Sota el títol "La Natura a casa" es vol mostrar qualsevol aspecte natural present a les nostres.



Cicle Orlandai + Sostenible: Consum agroecològic, del camp a la saca.

El grup d'Economia Social i Solidària a Sarrià-Sant Gervasi de l'Associació Cultural Casa Orlandai reflexiona sobre el circuit de l'agricultura de proximitat, de la producció a la cooperativa de consum. Conviden a a tres persones de les entitats Colinata, Freefood i Can Mundó,  per parlar de diferents etapes del procés de producció i distribució de productes agroecològics.



Jornada de portes obertes a l’ecomuseu La Farinera

Per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient, es pot visitar  la fàbrica de farines que funcionava amb l'energia hidràulica mitjançant una turbina Francis i l'espai empordàNA'T, que presenta quatre espais naturals catalogats de gran interès per la seva biodiversitat i geologia. Un indret natural únic on l’empremta de l’home també ha deixat un patrimoni cultural extraordinari.



Publicat per
Autor: Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Entitat redactora: Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya