dimarts, 22 de maig del 2018

L'exposició itinerant i divulgativa "Pompeu Fabra. Una llengua completa" arribarà a 80 espais de 50 localitats catalanes

  • El Consorci per a la Normalització Lingüística i les diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona col·laboren en les itineràncies, al llarg de l’Any Fabra
  • El Palau Robert dedica també el seu aparador a la llengua catalana i a la figura de Fabra

FotodegrupFabra
El director general de Difusió del Departament de la Presidència, Ignasi Genovès, i la directora general de Política Lingüística del Departament de Cultura, Ester Franquesa, han inaugurat a l’Arts Santa Mònica l’exposició itinerant “Pompeu Fabra. Una llengua completa”, en un acte en què també ha estat present  la Secretària General de Cultura, M. Dolors Portús. La itinerància de l'exposició portarà l’Any Fabra a 80 espais expositius de 50 localitats catalanes. L’acte també ha servit per inaugurar l’aparador del Palau Robert, dedicat a la llengua catalana i a Pompeu Fabra amb el títol “El català, una llengua amb futur. Gràcies, Mestre Fabra!”.
El director general de Difusió, Ignasi Genovès, ha afirmat que el Govern s’afegeix a la celebració de l’Any Pompeu Fabra 2018 amb l’exposició i diverses iniciatives, entre les quals ha destacat l’aparador del Palau Robert, a l'entrada del centre, que informa sobre Pompeu Fabra i la situació de la llengua catalana en català, castellà, anglès i francès, a totes les persones, de diverses procedències, que visiten les exposicions i l’Oficina de Turisme de Catalunya.
La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa ha remarcat que l’exposició parla del Mestre “que mai no deixa d’aprendre i de l’arquitectura lingüística, sòlida i duradora, que bastí per llegar-nos una llengua funcional, moderna, nacional i universal; una llengua unitària oberta a la diversitat, que és garantia de l’ús natural i el progrés, i requisit per entrar de ple en tota situació formal”. Ha explicat que l’exposició té en l’Any Fabra un paper clau “no per la vistositat o la factura, sinó sobretot pel seu efecte multiplicador. Serà en 15 ciutats alhora i trepitjarà país almenys a 80 punts del territori”.
Segons Franquesa, l’exposició “està pensada perquè prengui vida a cada ciutat amb activitats amb el Mestre i la llengua de protagonistes”. Franquesa ha remarcat que Fabra dedicà la vida a dotar-nos d’una llengua que pugui “ser emprada per tothom i en tota ocasió, vertebradora de la societat i la nació que la parla”.
Pompeu Fabra. Una llengua completa
L’exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa" és una mostra itinerant creada per la Direcció General de Política Lingüística, amb disseny expositiu de BPdisseny i disseny gràfic d’Anna Jordà, guió de Josep Penya amb l’assessorament del comissari de l’Any Fabra, Jordi Ginebra. En ella, vuit blocs expositius presenten de manera planera i amena les dimensions científiques i socials de l’obra de Fabra i els elements principals de la seva biografia. La mostra, que es podrà visitar a l’Arts Santa Mònica fins al 7 de juliol, arribarà a 80 espais de 50 localitats al llarg de 2018 per mitjà del Consorci per a la Normalització Lingüística i gràcies a la col·laboració de les diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona.
L’exposició inclou un audiovisual basat en l’espectacle inaugural de l’Any Fabra que va tenir lloc al febrer a Badalona i que inclou les actuacions de Pere Arquillué llegint un fragment d'Homenots, de Josep Pla; Manel Barceló interpretant un text de J. V. Foix; Pablo Dergui recitant L’aperitiu de Sagarra; Oriol Genís emulant Gabriel Ferrater amb fragments d’una conferència; Marta Angelat recitant la IX de les Elegies de Bierville; Carme Sansa llegint El meu poble i jo, d’Espriu i Rosa Cadafalch declamant poesies de Joan Brossa i Pere Quart, a més d’actuacions de Cesc Gelabert, amb un fragment del seu espectacle Escrit en l'aire, el petit monòleg de Jordi Oriol, Fabracedari, i actuacions a càrrec de Maria Hinojosa (veu) i Francisco Poyato (piano), que interpreten lieds de Toldrà i Mompou.
A més de la versió catalana, l’exposició disposarà de versions en occità, castellà i anglès, atès que la figura de Fabra com a científic i lingüista transcendeix el domini lingüístic del català i pot resultat d’interès més enllà dels territoris on es parla.
S’han concretat les itineràncies de Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Tortosa, Amposta, Badalona, Balaguer, Barberà del Vallès, Berga, Cambrils, Cardedeu, Castellar del Vallès, Castelldefels, Cervera, Cornellà, El Masnou, El Pont de Suert, El Prat de Llobregat, el Vendrell, Esplugues, Falset, Igualada, La Bisbal d’Empordà, La Seu d'Urgell, Les Borges Blanques, Llinars del Vallès, Lloret de Mar, Manresa, Martorell, Mataró, Mollerussa, Montblanc, Montcada i Reixac, Olesa de Montserrat, Olot, Palamós, Palau-Solità i Plegamans, Platja d’Aro, Puigcerdà, Reus, Ripoll, Rubí, Sabadell, Salt, Sant Adrià, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Farners, Santa Coloma de Gramenet, Solsona, Tarragona, Tàrrega, Teià, Terrassa, Tordera, Torroella de Montgrí, Tremp, Valls, Vic, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Vila-seca, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar. Es preveu arribar almenys a 50 ciutats al llarg de l’any 2018.
Les primeres localitats que acolliran l’exposició seran, a més de Barcelona, el Prat de Llobregat, Salt, Manresa, el Masnou, Tordera, Mollerussa i Montblanc.
Els destinataris de l’exposició ‘Pompeu Fabra. Una llengua completa’ són els ciutadans de Catalunya i, especialment, l’alumnat de català i d’escoles i instituts.
El disseny expositiu ha apostat per la claredat en la transmissió dels continguts i la facilitat i senzillesa de reproducció i muntatge per afavorir-ne la màxima mobilitat territorial en l’Any Fabra que commemora el Govern de la Generalitat de Catalunya.
Política Lingüística posa el disseny de l’exposició en format reproduïble a disposició de totes les institucions i entitats que vulguin fer-ne reproduccions.
Pompeu Fabra: jugada mestra! amb Oscar Intente
En l’acte d’inauguració s’ha estrenat el monòleg "Pompeu Fabra: jugada mestra!" creat i interpretat per l’actor Oscar Intente i dirigit per Maria P. Pla. L’obra pren la dimensió esportiva de Fabra, molt aficionat al tennis, per fer una metàfora sobre la importància de les regles en la llengua i per introduir a l’espectador en la dimensió científica, humana i ciutadana del geni ordenador de la llengua catalana.
Palau Robert: “Una llengua amb futur. Gràcies, Mestre Fabra!”
Coincidint amb la inauguració de l’exposició, la Direcció General de Difusió del Departament de la Presidència dedica l’aparador del Palau Robert a la figura de Pompeu Fabra i al català, en el marc de l’Any Pompeu Fabra 2018. Aquesta iniciativa pretén apropar a tots els visitants del centre les grans dades de la llengua catalana en l’actualitat i el paper que va tenir Fabra en aquesta situació, amb textos en català, castellà, anglès i francès.
El títol de l’aparador “Una llengua de futur: gràcies mestre Fabra!” es remunta al segle XIX, abans de Fabra, quan el català era una llengua parlada per tothom a Catalunya però que no tenia una gramàtica unificada ni era present a les institucions. Aquesta situació va començar a canviar amb les aportacions del lingüista. Avui dia el català és parlat per més de 10 milions de persones en diversos territoris. És una llengua que es parla, s’escolta, s’escriu i es llegeix en tots els àmbits de la vida quotidiana: les administracions de Catalunya, l’escola, les empreses, els llibres, el teatre,  els mitjans de comunicació...
Aquesta vitalitat de la llengua  es visualitza clarament a l’aparador amb el mapa de territoris on es parla català. Un mapa que es complementa amb informacions concretes: el 94,3% de la població adulta de Catalunya entén el català i més del 82%  el sap parlar, més de 20 cadenes de televisió, més de 100 emissores, més de 30 diaris i 150 revistes en català. Un apartat específic de l’aparador fa referència a les escoles i les universitats. Actualment 1,3 milions d’infants s’escolaritzen en català cada curs a Catalunya, 17 universitats dels territoris de parla catalana tenen el català com a llengua pròpia i 143 universitats ofereixen estudis de català arreu del món. El futur de la llengua també hi  ocupa espai destacat. S’hi remarca la seva presència en el món digital, que ha esdevingut una veritable autopista de futur per a la llengua catalana,  com es posa de manifest amb la Viquipèdia en català (segona edició al món després de l’anglesa), la presència creixent en webs, mòbils, ordinadors,  programes de missatgeria i en les marques digitals líders a nivell global que l’utilitzen en les seves interfícies: Google, Microsoft, Apple, Facebook, Twitter...
L’aparador, en l’elaboració del qual ha participat la Direcció General de Política Lingüística, es podrà visitar el mateix dia que s’inaugura l’exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa” al centre Arts Santa Mònica, que descobreix la seva aportació a la llengua catalana i el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya.
Any Fabra: més de 60 conferències i 200 actes programats
La Generalitat de Catalunya dedica l’any 2018 a commemorar Pompeu Fabra en el 150 aniversari del seu naixement i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana. Els departaments de la Presidència i de Cultura, mitjançant la Direcció General de Política Lingüística, impulsen l’Any, amb centenars d’actes arreu del territori en memòria i reconeixement d’aquest excepcional científic, que va codificar i modernitzar la llengua catalana, fent-la apta per als diversos estils i funcions.
Fins al moment, l’agenda oficial de l’Any Fabra inclou 255 activitats promogudes per institucions diversos com ajuntaments, universitats o entitats, entre d’altres. D’aquestes, se n’han portat a terme 129 i n’hi ha 126 de programades les properes setmanes, que es divulguen en diverses agendes culturals i al compte de Twitter @AnyFabra, amb 2.349 seguidors. Les institucions o entitats que vulguin incloure activitats pròpies en el marc de l’Any Fabra poden utilitzar aquest formulari.
Un dels aspectes més destacats de l’Any Fabra és l’organització de 60 Conferències Fabra a les principals localitats de Catalunya, de les quals ja se n’han portat a terme 10. Les conferències Fabra han estat organitzades per la Direcció General de Política Lingüística juntament amb el Consorci per a la Normalització Lingüística i la col·laboració de diverses institucions i entitats.
L’Any es va iniciar amb l’acte inaugural “Quan arrela el llenguatge clar”, que va tenir lloc el passat 21 de febrer al Teatre Zorrilla de Badalona. Al llarg de l’any hi ha previstes nombroses activitats més entre les quals destaquen les rutes Pompeu Fabra en localitats com  Barcelona, Badalona, Prada  i Bilbao; els Premis Pompeu Fabra, que enguany arriben a la 6a edició; i la Viquimarató fabriana, amb epicentre a Tarragona en el marc del V Col·loqui Internacional “La lingüística de Pompeu Fabra” de la Universitat Rovira i Virgili.
Amb motiu de l’Any Fabra, la Direcció General de Política Lingüística ha donat suport a diverses publicacions. L’IEC ha publicat l’Obra completa i l’obertura dels 10 volums en línia en el Portal Pompeu Fabra, en cooperació amb la Càtedra Pompeu Fabra; el còmic Pompeu Fabra, l’aventura de la llengua, de Dalmau Editors; i el volum Tant de gust… senyor Fabra, publicat per l’Associació de lectura Fàcil i Publicacions de l’Abadia de Montserrat. També es prepara la reedició de la Petita història de Pompeu Fabra, il·lustrada per Pilarín Bayés, d’editorial Mediterrània.
La Direcció General de Política Lingüística amb “Fabra a l’aula” impulsa recursos d’aprenentatge com el curs en línia “Clic a Fabra”, el concurs “Kahoot! Fabra”, o els Dictats Fabra, autocorrectius en línia. Aviat es publicaran dos quaderns dedicats a Fabra, un de la col·lecció Llegir per parlar i un altre de la col·lecció Parlem tu i jo, orientat al Voluntariat per la llengua.