dijous, 22 de febrer de 2018

Festes d'aquesta setmana (del 19 al 25 de febrer de 2018)

La gastronomia quaresmal
Arreu del país, fins al 29 de març de 2018
L’extensa i variada gastronomia de l’època quaresmal, des dels bunyols fins al bacallà i les verdures i llegums que es consumeixen cuinades en plats rics i saborosos típics d’aquestes dates, constaten la important capacitat humana per fer front a tot tipus d’adversitats.
http://www.festes.org/articles.php?id=37

Niu de Quaresma
Diferents poblacions gironines, Quaresma 2018
Un dels plats més singulars i complerts del període quaresmal en terres gironines és l’anomenat Niu de Quaresma, una versió sense carn del mític Niu, guisat a base de bacallà, ou dur, patates i altres productes de temporada, com els pèsols i les anques de granota.
http://www.festes.org/articles.php?id=1062

Temps de calçotades
Arreu del país, de finals de gener a mitjans d'abril de 2018
Cada any després de Sant Antoni i abans de Sant Jordi, o sigui entre el 17 de gener i el 23 d’abril, milers de catalans participem d’alguna o altra calçotada. Ja sigui a la ciutat o al camp, al carrer o al tros, amb els amics o amb la família, dediquem almenys un cap de setmana al gaudi d’aquest gran àpat que és la menjada col·lectiva de calçots.
http://www.festes.org/articles.php?id=947

Fira de la ceba i el calçot
Vila-sacra (l'Alt Empordà), 25 de febrer de 2018
Un concurs de menjar calçots, diverses parades amb productors de calçots locals i una gran calçotada popular són els elements d'aquesta celebració jove, única en la seva espècie, que evidencia que la passió pels calçots ja fa anys que ha arribat, per quedar-se, a terres gironines.
http://www.festes.org/articles.php?id=955

Festa de la Llum
Manresa (el Bages), fins el 4 de març de 2018
La Festa de la Llum és un dels esdeveniments més importants de l’any a Manresa. Les celebracions, que duren tres caps de setmana, recorden amb actes molts diversos un miracle que, a mitjans del segle XIV, va salvar la població dels efectes devastadors de la sequera fent arribar l'aigua a la ciutat.
http://www.festes.org/articles.php?id=17

Ruta dels porrats
Diferents poblacions (la Safor), del 23 al 25 de febrer de 2018
La Ruta dels Porrats és una ruta que, en diferents moments de l'any, agrupa les fires tradicionals de la comarca de la Safor que es realitzen a redòs d'un santuari.
http://www.festes.org/articles.php?id=796

La Vella Quaresma
Reus (el Baix Camp), fins al 29 de març de 2018
Reus ha col·lectivitzat, amb finalitats educatives, l’íntim costum que aquests dies té lloc a l’interior de les llars catalanes per calcular els dies que queden per la Pasqua: el d’arrencar un peu al calendari casolà de Quaresma. Cada divendres centenars d’infants es congreguen per veure com un personatge conegut de la ciutat li serra un peu a la Vella.
http://www.festes.org/articles.php?id=788

Aplec dels perdons
Lloret de Mar (la Selva), 25 de febrer de 2018
Cada segon diumenge de Quaresma té lloc a l'ermita de Santa Cristina de Lloret de Mar el tradicional Aplec dels Perdons, una celebració que consisteix en una anada a peu fins a aquesta ermita, on tenen lloc, matí i tarda, les tradicionals ballades de sardanes i una arrossada popular.
http://www.festes.org/articles.php?id=452

Fira de la Mel
Crespià (el Pla de l'Estany), 24 i 25 de febrer de 2018
La Fira de la Mel de Crespià, un esdeveniment d’origen medieval amb un llarg historial de costums associats, combina les activitats al voltant de les propietats gastronòmiques i terapèutiques d’aquest producte amb les ballades i les audicions de sardanes.
http://www.festes.org/articles.php?id=428

Mercat figueter
Capellades (l'Anoia), 25 de febrer de 2018
El Mercat Figueter de Capellades recorda com, antigament, el segon diumenge de quaresma es posaven a la venda les populars figues ensucrades. Avui, la fira ofereix també altres productes tradicionals i ha esdevingut una mostra del sector industrial, el comerç i de totes les entitats socials locals.
http://www.festes.org/articles.php?id=449


RECOMANACIONS DE LLIBRES

Cuina mallorquina vegetariana
Diversos autors, / Documenta Balear
http://www.festes.org/media.php?id_media=1686

La cuina del bacallà a Catalunya
Garcia i Fortuny, Josep / La Magrana
http://www.festes.org/media.php?id_media=1761
Publica un comentari a l'entrada