dijous, 7 de desembre del 2017

Els Reis portaran els Pastorets



Les obres a la Sala Cabanyes fan endarrerir l’estrena de l’espectacle, que estrena Marc Molina de director

Aquestes festes de Nadal hi haurà Pastorets de Mataró, quasi de penal i a l’últim minut. Les obres estructurals al Centre Catòlic han endarrerit el calendari previst i no serà fins el 6 de gener que l’obra nadalenca per antonomàsia farà pujar el teló de la Sala Cabanyes. Marc Molina s’estrena al capdavant d’una obra que ha hagut de preparar sense disposar del seu espai natural, amb assajos dividits en espais diferents i sense haver pogut pujar a l’escenari fins mitjans de desembre. La tenacitat de la gent de la Sala, però, és a prova de tot tipus de contratemps i finalment hi haurà Pastorets amb les deu representacions conveniades concentrades en tots els dissabtes i diumenges compresos entre el 6 de gener –funció molt especial, amb ses Majestats els Reis d’Orient fent acte de presència– i el 4 de febrer.

La Sala ja veu la llum cegadora de l’Estel de Natzaret al final del túnel de les obres. Precisament la llum és una de les principals novetats enumerades pel flamant director Marc Molina. “Aquesta llum, representada per una fada, canvia el modus vivendi dels éssers protagonistes del Pròleg” explica Molina. El director ha confiat la música en Jordi Lluch i la part coreogràfica en Maria Garriga, que hi aporta elements de contemporània. Com fan tots els directors, Molina ha experimentat amb el pròleg. Anuncia canvis importants de vestuari amb especial incís a les Bruixes i una tècnica de dansa renovada. Aparcades les innovacions de tipus tècnic per no haver pogut assajar de forma normal, l’altra punta de llança de la proposta de Molina és el text. Ha encarregat una revisió en profunditat perquè l'obra mantingui el decasíl·lab genuí i Pep Comas i Roser Trilla s'hi han esmerçat. S'han rescabalat versos originals i és probable que en alguna escena es percebi aquesta restauració literària.
Assajos condicionats

Molina admet que no ha pogut assajar Els Pastorets amb normalitat –no és el mateix l'escenari que el gimnàs del Damià Campeny– i que ha deixat "coses al tinter" per la propera temporada. La Sala renova la imatge sempre que l'Estel de Natzaret canvia de direcció i Enric Punsola s'ha inspirat en els decorats de l'infern i la llum cegadora per la nova proposta gràfica.

La presidenta de Sala Cabanyes Anna Gené ha agraït l'esforç dels membres de l'entitat per haver assajat l'obra i per ajudar a que in extremis la tradició no falli dins el parèntesi temporal de les festes de Nadal. Els Reis portaran finalment l'obra i, amb ella, l'altra gran novetat: un joc infantil dels Pastorets que han tirat endavant la Sala i l'associació i15! i que combina diferents jocs i un teatrí. Segurament hores abans de l'estrena de l'obra apareixerà embolicat a diferents llars mataronines pels petits –a partir de tres anys– de casa. I per tota la família, un pack d'entrades: Sala Cabanyes farà temporada especial amb muntatges de gran format i oferta enllaçar els tiquets per Pastorets, Billy Elliot i Els Miserables.

Publicat per
Cugat Comas