dijous, 26 d’octubre del 2017

La Sala Cabanyes reprèn l’activitat a l’Espai Saleta amb l’estrena d’“Oleanna”Josep Maria Rabassa dirigeix Anna Capdaigua i Genís Mayola en aquest text de David Mamet sobre l’assetjament sexual i la incomunicació humana
Una alumna entra al despatx d’un professor per reclamar una nota. Carol (Anna Capdaigua) ha suspès l’assignatura i se sent inferior, tant intel·lectualment com econòmica, a l’ambient general de la universitat. John (Genís Mayola), un professor a l’espera de guanyar una plaça permanent i comprar-se una casa, la consola i s’ofereix per ajudar-la a aprovar.

El que comença com una discussió sobre una nota i el sistema d’educació universitària es va transformant en una guerra dialèctica entre els dos personatges. John és un professor que, a l’inici de l’obra, defensa la llibertat de pensament i està en contra la jerarquia entre docents i alumnes. Però, en només tres escenes, la situació es capgira i el professor es troba atrapat per les seves pròpies idees. Al llarg de l’obra, entre professor i alumna es produirà un traspàs de poder. Finalment, serà l’espectador qui decideixi a qui dels dos es creu.

Josep Maria Rabassa dirigeix aquest duel interpretatiu entre professor i alumna, interpretats per Genís Mayola i Anna Capdaigua. El muntatge s’estrena aquest divendres 27 d’octubre a l’Espai Saleta del Centre Catòlic i se’n faran sis representacions durant les dues properes setmanes.

Assetjament sexual i incomunicació
“Oleanna” és una de les obres més destacades del dramaturg David Mamet. Es va estrenar als Estats Units l’any 1992, en plena polèmica per la nominació del jutge Clarence Thomas com a magistrat del Tribunal Suprem. Mamet va negar que el cas de Thomas, acusat d’assetjament sexual per una professora universitària, l’hagués influït en “Oleanna”, que havia començat a escriure abans del cas. “Com a autor dramàtic, no
tinc cap responsabilitat política. Soc un artista: escric obres, no propaganda política”, va dir en aquell moment Mamet per defensar-se.
“Oleanna” és una obra que gira al voltant de l’assetjament sexual, però també tracta sobre la gran dificultat de l’ésser humà per comunicar-se, la hipocresia del llenguatge políticament correcte i el paper de l’educació.

Represa de les activitats a la Sala Cabanyes
Amb “Oleanna”, la Sala Cabanyes reprèn l’activitat a l’edifici de la Riera, on s’hi fan obres d’adequació des de la primavera passada. En aquests mesos, l’entitat mataronina ha continuat amb l’activitat teatral fora del seu espai habitual, per exemple, amb l’estrena de “Demà coneixeràs en Klein” a l’espai Can Gassol i amb diferents “bolos” fora de la ciutat. Mentrestant, continuen els treballs a la part de l’escenari i la platea de la Sala Cabanyes, que s’obrirà al públic amb l’estrena d’Els Pastorets de Mataró.

Dies de representació:
Divendres, 27 d’octubre de 2017, a les 21.00 hores
Dissabte, 28 d’octubre de 2017, a les 21.00 hores
Diumenge, 29 d’octubre de 2017, a les 18.00 hores
Divendres, 3 de novembre de 2017, a les 21.00 hores
Dissabte, 4 de novembre de 2017, a les 21.00 hores
Diumenge, 5 de novembre de 2017, a les 18.00 hores
Lloc: Espai Saleta del Centre Catòlic (La Riera, 110-120)

Preu: 12 euros