dissabte, 8 d’abril del 2017

[Sostenible] Butlletí 323 - “L’economia circular només funcionarà si es fan esforços en tots els nivells de govern i en la societat, al mateix temps”

Butlletí 323 - “L’economia circular només funcionarà si es fan esforços en tots els nivells de govern i en la societat, al mateix temps”

21-03-2017 al 03-04-2017
REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS
AGENDA
Reflexió

Entrevista

“L’economia circular només funcionarà si es fan esforços en tots els nivells de govern i en la societat, al mateix temps”

02/04/2017
Entrevistem Hugo-Maria Schally, responsable del pla d’acció sobre l’economia circular de la UE
Hugo-Maria Schally és actualment cap de la unitat de productes de producció i consum sostenibles a la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea i ha rebut l’encàrrec de coordinar i supervisar el desplegament del Pla d'Acció sobre l’economia circular de la Unió Europea. Sostenible va poder parlar amb ell en el congrés Identiplast celebrat a Viena el passat mes de febrer.

Joan Nogué: "Negar el canvi climàtic és demagògia pura i barata"

29/03/2017

Aquest mes el geògraf Joan Nogué deixarà el càrrec de director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya.
Hem fet balanç de la seva trajectòria i hem reivindicat la importància de cuidar l'entorn i el paisatge.

Reportatges

El destí dels boscos: guanyar temps

Reportatge sobre el futur dels boscos davant el canvi global

Quin és el futur que esperen els boscos mediterranis? El canvi climàtic ja es deixa notar amb força i els seus impactes arriben arreu.
En Francisco Lloret explica la situació actual i com haurem de preparar-nos nosaltres i els boscos als canvis que han de venir.

Opinions

Experiència infantil dels entorns urbans

Els models de planificació i desenvolupament urbà tenen una poderosa influència en la conformació dels estils de vida infantils. El debat sobre la ciutat a partir de les necessitats de la infància és una oportunitat per fer de la ciutat un entorn més habitable i amigable per a tothom.

Big Mac Spoiler


21/03/2017
Ana Villagordo
I, per què escriure sobre el ‘Fundador’? Bé, perquè escriure sobre aquesta pel·lícula i el seu personatge protagonista, Ray Kroc, permet introduir diverses reflexions. Voler arribar a ser una macro cadena de menjar ràpid pot implicar passar per sobre de certs valors.
Notícies

La recollida selectiva porta a porta es consolida al 84% a Sant Esteve de Palautordera

03/04/2017

El novembre de 2016 el servei de recollida selectiva porta a porta va començar a funcionar com a nou sistema de recollida de residus al municipi de Sant Esteve de Palautordera. Quatre mesos després els resultats són molt positius i la recollida selectiva arriba ja al 84,19% de reciclatge, resultats molt superiors a la mitjana del 40% que s'assolia fins llavors.

L'aplicació de l'Acord de París incrementaria prop d'un 0.8% el PIB mundial per a l'any 2050

02/04/2017

Segons l'Agència Internacional d'Energia Renovable, les inversions en energies renovables i eficiència energètica impulsarien l'economia mundial amb 19.000 milions de dòlars i contribuirien al creixement del PIB mundial amb un 0.8%.

L'Ajuntament de Barcelona crearà una elèctrica per autoabastir-se

02/04/2017

L'Ajuntament de Barcelona crea una empresa elèctrica municipal, Barcelona Energia, que comercialitzarà electricitat 100% renovable. La comercialitzadora neix per abastir d'electricitat l'ajuntament per després obrir-se als ciutadans, començarà a oferir servei a unes 20.000 llars a finals del 2018.

L'AMB eixamena les abelles als parcs per protegir-les

02/04/2017

Durant la primavera l'AMB gestiona l'eixamenament de les abelles a la xarxa de parcs metropolitans amb el doble objectiu, d'una banda, afavorir la supervivència dels insectes durant el procés de divisió dels ruscos i, de l'altra, garantir la seguretat dels usuaris dels parcs davant possible picades o molèsties.

L’Escola Lluçanès, Caprabo i ‘Caçadors de Trastets’, els tres finalistes catalans al Premi Europeu de Prevenció de Residus

30/03/2017


L’Escola Lluçanès, de Prats de Lluçanès (Osona), l’empresa Caprabo, i la iniciativa ciutadana “Caçadors de Trastets” han accedit a la fase final del Premi Europeu de Prevenció de Residus. D’aquesta manera, tres dels 18 finalistes de tota Europa corresponen a projectes catalans.

Girona impulsarà més de 40 accions per mitigar i adaptar-se al canvi climàtic


29/03/2017

L'Ajuntament de Girona ha presentat les línies estratègiques del Pla d'acció per al clima i l'energia sostenible de Girona. Les emissions de CO2 a la ciutat han disminuït un 5% en total i un 16% per càpita respecte el 2005.

L'Hospitalet celebra el Dia mundial de l'Aigua amb l'apadrinament del riu Llobregat

28/03/2017


El Dia mundial de l'Aigua s’ha celebrat a L'Hospitalet de Llobregat a la iniciativa dels Padrins del riu, un conjunt d’entitats i escoles que volen promoure el riu Llobregat al seu pas pel municipi, que desitgen acostar la ciutat al riu, que és proper físicament, però llunyà encara en el pensament de gran part dels habitants.

Sabadell prepara una àmplia xarxa per circular en bicicleta amb seguretat

27/03/2017

L’Ajuntament de Sabadell ha presentat els Estudis previs del Pla director de la bicicleta que proposen que la ciutat disposi de 169 km xarxa ciclable bàsica el 2020 i que es facin 40.000 desplaçaments en bici diaris, cosa que representarà un augment del 4,6% respecte a la situació actual. 

El Consell Comarcal del Maresme ultima la creació d'una agència de boscos

27/03/2017

El Consell Comarcal del Maresme ha anunciat la propera creació de l'agència de boscos del Maresme que tindrà com a principal objectiu impulsar una gestió forestal sostenible que permeti preparar el pulmó verd de la comarca per afrontar els efectes del canvi climàtic.

El Prat fa balanç del procés de participació ciutadana sobre la neteja i la recollida de residus

23/03/2017

 Des del 15 de novembre fins al 9 de gener s'ha dut a terme un procés de participació per tal que els pratencs i les pratenques aportessin propostes de cara al nou període de gestió de la neteja viària i de residus.

Girona, Lleida, Tarragona, Terrassa i Sabadell disposaran de plans estratègics de mobilitat elèctrica

23/03/2017

Els cinc municipis rebran el suport de la Plataforma LIVE, que ha presentat a Barcelona l’estratègia de desenvolupament dels Programes Municipals de Mobilitat Elèctrica.

Acord de ciutats, experts i entitats per a una gestió pública de l'aigua


22/03/2017

En el marc del Dia mundial de l'Aigua, s'han presentat diverses iniciatives per promoure la gestió pública de l'aigua a la ciutat de Barcelona. També s'ha presentat  l’Associació de Municipis de la Gestió Pública de l’Aigua.

La bicicleta reclama el seu espai a la metròpolis

21/03/2017

L'AMB ha reunit aquest 16 de març més de 100 experts de mobilitat i urbanisme en la jornada "Bicicleta i espai públic". La conferència magistral ha anat a càrrec del canadenc-danès Mikael Colville, expert en mobilitat urbana i fundador de Copennhagenize.

L’H presenta el Pla d’acció per a la millora de la qualitat de l’aire

21/03/2017

L’Ajuntament de L’Hospitalet dona un nou impuls a la lluita contra la contaminació atmosfèrica amb el Pla d’acció per a la millora de la qualitat de l’aire, un document que, amb l’horitzó del 2020.

Més Notícies

Agricultura

Una vintena de joves es formen com a pagesos als horts municipals de Sant Andreu de la Barca

Aigua

L'Ajuntament de Tarragona embotella l'aigua de l'aixeta

Biodiversitat

Més borró a les dunes de Gavà

Girona inicia la campanya de col·locació de caixes niu per a ratpenats i mallerengues als espais públics

Compra verda/Consum

Reus implanta la signatura biomètrica a les oficines d’atenció per reduir paper i agilitzar tràmits

Educació ambiental

Prats de Lluçanès celebra la Setmana del Medi ambient

Energia

Rubí inclourà clàusules contra la pobresa energètica al nou contracte elèctric

Santa Perpètua forma personal per donar suport a famílies vulnerables de sofrir pobresa energètica

S'inaugura el primer mòdul solar EEPoint del Bages

Món rural

Miracle Sala i Santi Valldepérez, de guanyen els premis "Món Rural" de narrativa i periodisme

Reciclatge/Residus

Besalú impulsarà un procés participatiu sobre el desplegament de la recollida porta a porta

Campanya per millorar la recollida de residus orgànics a Barcelona

Campanya de recollida porta a porta a la Val d’Aran

Olèrdola promou una nova campanya de cessió de compostadors per a reciclar la matèria orgànica

Recursos

Què li diries a algú que no recicla?


 
Campanya Reacciona de l'Agència de Residus de Catalunya. Tòtem instal·lat a la plaça de la Independència de Girona.

Segona edició del Concurs: Idees innovadores pel Canvi Climàtic i viticultura al Penedès


L'Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia i l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, convoquen aques premi.

L'experiment de l'aigua


Vídeo creat per Domestic Data Streamers sobre l'Experiment de l'aigua, iniciativa dual duta a terme amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua 2017. 

Els rius a les teves mans


El Consorci Besòs-Tordera presenta una campanya de pedagogia i conscienciació ciutadana: “Els rius a les teves mans”.

Més Recursos

La dimensió econòmica del sistema alimentari metropolità

SPE, una app que calcula el grau de sostenibilitat dels habitatges

Bones Pràctiques

L'Ajuntament d'Avià fa balanç d'accions sobre gestió energètica local


L'Ajuntament d'Avià s'ha fixat com a prioritat invertir per adequar tots els seus serveis i equipaments a les tècniques més innovadores en matèria d'eficiència energètica, i potenciar que els ciutadans estalviïn energia; per això, s'ha redactat un pla global d'estalvi energètic i ha fet un primer balanç de la feina feta.

Sabadell redueix la despesa de subministraments en més de 37.000 euros mensuals


Diverses mesures d’estalvi energètic que ha implantat l’Ajuntament de Sabadell han permès rebaixar el consum d’aigua, llum i gas de l’espai públic i els equipaments municipals. L’estalvi ha estat d’una mitjana de 37.000 euros mensuals durant el 2016.

La Diputació de Barcelona promou projectes per implantar instal·lacions de biomassa en equipaments municipals


L'ús de la biomassa forestal per a la producció d'energia tèrmica s'està implantant de forma generalitzada a tot Europa perquè és econòmica i neta. Un 22% de la potència total de les instal·lacions de biomassa de la província de Barcelona es troba en equipaments públics, en total són uns 130.

Es posa en marxa una instal·lació solar d'autoconsum a una escola de Mollet

 
La instal·lació consta de panells fotovoltaics situats en una pèrgola del pati de l'escola pública d'Educació Infantil i Primària de Mollet del Vallès, amb una potència de 20 kWh. La producció anual és de més de 19.000 quilovats-hora i un 65% es podrà aprofitar per al propi consum de l'Escola Sant Jordi. La resta s'injectarà a la xarxa amb la retribució corresponent. 

Sant Fruitós de Bages disposa d'un carregador solar per a telèfons mòbils

Sant Fruitós de Bages compta amb un carregador per a mòbils que treballa a partir d’energia solar. Aquest nou aparell es troba ubicat a l’entorn de l’edifici Nexe-Espai de Cultura ja que és un punt concorregut del municipi i on es realitza un gran gruix d’activitats.

Més Bones Pràctiques

Vilanova i la Geltrú forma a una vintena de professors en educació ambiental

Millores a l'EDAR La Llagosta

Lliçà de Vall publica una Guia sobre estalvi energètic

Nou jardí de papallones a Cerdanyola del Vallès

Programa Voluntari de Compensació de GEH

Millora de la planta de compostatge de Torrelles

Especials

Dia Mundial de l'Aigua

 

Biomassa, combustible per la transició energèticaSetmana Europea per a la Prevenció de ResidusAdaptació al Canvi Climàtic

 

Agenda

21/03/2017

Exposició “100 exemples de resiliència"

22/03/2017

Catalunya Futur Verd: cicle de jornades de debat i reflexió

03/04/2017

Som Elèctrics! – Jornades del vehicle elèctric

05/04/2017

Presentación del informe ''La transición hacia una economía baja en carbono''

05/04/2017

IV Foro de la Economia del Agua

06/04/2017

Seminari de preparació: Let’s clean up Europe

06/04/2017

Sortida Tècnica "Experiències de custòdia municipal a Sant Celoni"

06/04/2017

Ruta: Barcelona, pol de ciència: la Barceloneta

08/04/2017

Festa contra el malbaratament alimentari a Granollers

09/04/2017

Segona EcoFira de Calaf

19/04/2017

DIA MUNDIAL DE LA BICICLETA

19/04/2017

Ruta: Els sons i els sorolls de la ciutat: Tocant a sometent

20/04/2017

Ruta: Els sons i els sorolls de la ciutat: Els patis d'illa

21/04/2017

Ruta: Els sons i els sorolls de la ciutat: Superilla sonora

22/04/2017

DIA DE LA TERRA

22/04/2017

Taller "Birds and their habitats around Lleida"

22/04/2017

Ordenació territorial als micropobles

22/04/2017

Taller familiar: Construïm un piano electrònic amb llaunes

22/04/2017

Ruta: Nou Barris: Cultivant la ciutat: iniciatives comunitàries als barris

26/04/2017

DIA INTERNACIONAL SENSE SOROLL

29/04/2017

22a Fira del Dia de la Terra - Mercat de la Terra

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
Twitter Facebook YouTube