dimecres, 1 de febrer del 2017

DIA DE LA PAU I LA NO VIOLÈNCIA

Avui som aquí, al Pati del Cafè Nou, per compartir tots plegats un dia molt especial. Un dia que hauria de ser cada dia, perquè pensem que la PAU I la NO-VIOLÈNCIA, no és cosa només d’avui, però hem escollit aquest dia perquè fa 69 anys, va morir un home bo, senzill, un home que com tots nosaltres també desitjava la Pau, considerat el màxim representant del pacifisme mundial.
Aquest home es deia Mohandas Gandhi. Mahatma, com el cridaven, que vol dir “Ànima Gran”.
Nascut a l’Índia al 1869, va estudiar dret a Anglaterra, però va exercir la seva professió d’advocat a Sud-Àfrica, on va començar les seves primeres activitats de protesta pacífica contra el sistema.
Cada any, el 30 de gener, es commemora arreu del món la seva mort, amb la celebració del Dia escolar de la PAU i la NO-VIOLÈNCIA.
Ho celebrem per a no oblidar a un gran home que ho va donar tot per als altres. Compromès amb la lluita pels drets humans de les persones i els pobles, lluita sense violència.
Era un home pobre, però el seu esperit era ric i bondadós. Defensava per un igual a homes i dones i només cercava el benestar comú.
Deia que…
No hi ha camí per la pau. La pau és el camí”
Tan important és allò que volem aconseguir com la manera com ho aconseguim.
Pensem que:
-No podem viure en un món de Pau si el comportament d’algunes persones no camvia.
-No podem viure en un món de Pau si actuem sense la raó.
-No podem viure en un món de Pau si vivim molt lluny d’ella.
-No podem viure en un món de Pau si no hi ha diàleg.
-No podem viure en un món de Pau si hi ha violència.
-No podem viure en un món de Pau si hi ha injustícia.
-No podem viure en un món de Pau si hi ha atemptats.
-No podem viure en un món de Pau si hi ha maltractaments
-No podem viure en un món de Pau si hi ha explotació infantil.
-No podem viure en un món de Pau si hi ha armes.
-No podem viure en un món de Pau si destruim el Medi Ambient.

Entre nosaltres, amb els companys i companyes, de vegades també vivim situacions de manca de pau: quan som poc solidaris, Quan no ajudem a un company o companya que ho necessita, quan menyspreem a un l’altre, perquè ens creiem millors…, això és veritat, però a l’escola ens ensenyen a dialogar, a compartir, a resoldre conflictes, a conviure plegats i a copsar les qualitats i virtuts que tots tenim i així poder sentir-nos millor. 
Nosaltres, tots els nens i nenes de la nostra escola, demanem als qui no volen Pau al món que reflexionin molt, i pensin que amb respecte, comprensió i sobretot diàleg, tots podem conviure junts en un món on hi hagi PAU.
Com deia Ghandi: “No hi ha camí per la pau. La pau és el camí”, perquè “el que s’obté amb violència només es pot mantenir amb violència”.
UN ALTRE MÓN ÉS POSSIBLE, si es deixa de dominar des del nord!