Gemma Aguilera
Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural CatalàREPORTATGES
3/1/2017
Pastorets de Mataró, tradició centenària i tecnologia a l’escenari
El dia de Nadal de 1916, un grup de joves encapçalats per mossèn Josep Plandolit representaven L'Estel de Natzaret, de Ramon Pàmies, al Saló-Cafè del Círcol Catòlic d'Obrers de Mataró. Aquells Pastorets van ser màgics, perquè van donar vida a una secció teatral que estava en hores molt baixes. Des d'aleshores, amb l'única interrupció de la Guerra Civil, els Pastorets han estat els protagonistes de cada Nadal en aquesta ciutat del Maresme. I fins a enguany, que es compleix un segle de vida amb una salut de ferro. Fins al 29 de gener, els caps de setmana el teatre del Círcol acull la representació dels Pastorets, sota la direcció de Marc Abril. Són més de 350 persones, entre actors, tècnics i direcció, amb una orquestra en directe i espectaculars efectes especials, que en cap cas no fan perdre la màgia històrica. S'hi compten àngels, dimonis i pastors; nimfes, bruixes i follets; actors, músics i tècnics que, com explica la presidenta de la Sala Cabanyes, l'entitat que fa els Pastorets, Anna Gené, "preserven l'esperit dels Pastorets de L'estel de Natzaret, però juguem a donar-li notes de modernitat i hi introduïm elements tecnològics que ens transporten a l'actualitat".
Els Pastorets de Mataró també mantenen l'essència dels decorats i del vestuari de fa un segle, però inevitablement cal fer alguns canvis: "Hem volgut acabar allò que l'actual director va començar fa dos anys, el canvi de vestuari i la renovació dels decorats, que continuen essent els mateixos, però no de paper, sinó de roba, una còpia dels originals que ens permet mantenir l'escenografia del 1916", relata l'Anna, que explica també que durant les funcions del dissabte 14 i el diumenge 15 de gener, "l'espectador podrà veure al mateix temps què passa dalt de l'escenari i rere l'escenari a través d'unes pantalles, de manera que li descobrirem la màgia dels efectes especials".
Amb un segle de vida, per als Pastorets de Mataró també és moment de reflexió i de pensar en el futur. En aquest sentit, el principal repte que es planteja l'entitat és, en paraules d'Anna Gené, "mantenir la tradició i el text original i alhora incorporar la tecnologia a l'espectacle, tot plegat per seguir mantenint el públic fidel de cada any i atraure el públic que encara no ha tingut l'oportunitat de veure els pastorets de Mataró".
I per fer més difusió del centenari dels Pastorets, fins al proper 19 de març es pot visitar al Museu de Mataró una exposició sobre la història de l'espectacle. Amb el títol Qui sóc vull contar-vos, la mostra, organitzada per Sala Cabanyes i l'Ajuntament de Mataró, vol explicar l'evolució d'Els Pastorets de Mataró, i repassa tots els elements que caracteritzen el muntatge, tant els que pot veure el públic des de la platea com els que queden ocults entre bambolines.
PUBLICAT PER
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada