dimarts, 24 de gener del 2017

Butlletí 318 - Ramon Rabella: “Invertir en adaptació sempre és rendible. El risc de no fer res és gran”


 

Butlletí 318 - Ramon Rabella: “Invertir en adaptació sempre és rendible. El risc de no fer res és gran”

 
 09-01-2017 al 23-01-2017 
 
REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS 
AGENDA
 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Ramon Rabella: “Invertir en adaptació sempre és rendible. El risc de no fer res és gran”

23/01/2017
Entrevistem Ramon Rabella sobre el projecte LIFE Clinomics per augmentar la resiliència de les entitats locals mediterrànies davant el canvi climàtic
 
 
Ramon Rabella és cap de l’Oficina Tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona i dirigeix el projecte LIFE Clinomics. En aquesta entrevista explica els aspectes més importants d’aquest projecte, que es desenvoluparà fins al 2019, i reflexiona sobre  les relacions entre l’adaptació al canvi climàtic i els aspectes ambientals i socials.
 
 

Pere Magrané: L’amor al Delta i l’estima al territori mouen el nostre voluntariat

13/01/2017
 
 
L’Associació de Voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre va néixer de la inquietud d'un grup de persones en protegir el Delta, que van decidir contactar amb el parc per posar-se’n a disposició, ara ja fa 15 anys. En Pere Magrané és l’actual president de l’entitat, un biòleg originari de Reus, a qui l’estimació per la natura li ve de ben petit. Ens explica que hi ha un fort component d’afectivitat i emotivitat que desperta el territori del Delta
 
 

Reportatges

 
 

Essen: un passat negre per a un futur verd

La ciutat alemanya és la Capital Verda Europea 2017 després de reconvertir la contaminació industrial en un model d’espais verds urbans.
 
 
Essen és la Capital Verda Europea 2017 gràcies a "les pràctiques exemplars en la protecció de la natura i la biodiversitat i els esforços realitzats per reduir el consum d'aigua", en paraules del jurat que va triar la ciutat com a Green Capital. I, sobretot, perquè "Essen ha après les lliçons del seu passat industrial per tal de construir un futur de prosperitat ambiental".
 
 

Opinions

 
 

Detalls endimoniats

23/01/2017
Albert Punsola
La implementació de les superilles a Barcelona és un cas que demana una anàlisi de mirada àmplia. Resulta evident que una part important del veïnat no ha rebut bé la primera de les superilles a la trama Cerdà: la del Poblenou. La superilla, conceptualment, sembla que ho tenia tot per triomfar... Què ha pogut fallar?

No fugis del canvi climàtic, atreveix-te a enfrontar-t’hi!

19/01/2017
Laura Faye Tenenbaum
Les notícies que es publiquen sobre el canvi climàtic són terriblement impactants i en general deixen poc espai a l’esperança. Laura Faye Tenenbaum, divulgadora climàtica de la NASA, proposa afrontar-ho com un repte, com una oportunitat per preocupar-nos pel planeta i dur a terme accions per posar-hi remei.
 
Notícies
 

Front comú de les administracions catalanes en la lluita contra la pobresa energètica

23/01/2017
 
 
La Generalitat i les administracions locals pacten un model comú de conveni per instar la corresponsabilitat de les empreses subministradores en relació amb la pobresa energètica i acorden també un nou protocol d'actuació per evitar talls en el subministrament. La proposta de conveni contempla que les empreses subministradores cobreixin com a mínim el 50% de la despesa que genera la pobresa energètica amb mesures com tarifes socials, condonacions de deute o aportacions econòmiques directes. 
 
 

Les Glòries, un nou pulmó verd per Barcelona

20/01/2017
 
 
El nou parc de la plaça de les Glòries, que es transformarà en una gran zona verda amb més de 1.300 arbres de diferents espècies, va prenent forma. Està previst que al juny s’acabi el projecte executiu del parc i que les obres comencin el primer semestre del 2018. Segons el consistori, el nou parc inclourà diferents usos, que s’han definit amb els veïns, com àrees de jocs, circuits didàctics i esportius i una zona d’espectacles, entre altres.
 
 

Barcelona incorpora clàusules per garantir els drets energètics en el nou contracte de subministrament elèctric

18/01/2017
 
 
L’Ajuntament de Barcelona ha incorporat per primera vegada clàusules de lluita contra la pobresa energètica i ambientals en els plecs de licitació del nou contracte de subministrament elèctric.
Segons el consistori, els drets energètics són un espai central i estratègic en les polítiques públiques de la ciutat.
 
 

La Diputació de Barcelona ajudarà 4.000 llars en risc de pobresa energètica

23/01/2017
Les auditories energètiques impulsades per la Diputació permetran un estalvi de 600.000 euros l’any i una reducció d'emissions de CO2 de 315 tones anuals. El programa pretén millorar l’eficiència dels habitatges en situació de pobresa energètica, reduint les despeses de subministraments bàsics

S'organitza una hackaton sobre mobilitat sostenible a Mataró


20/01/2017
El TecnoCampus, l'Ajuntament de Mataró i la cooperativa Som Mobilitat organitzen els propers 10, 11 i 12 de febrer una hackathon centrada en l'economia col·laborativa. La iniciativa neix amb la voluntat de generar propostes innovadores en el territori que abordin reptes estratègics.
 
 

Sant Fruitós de Bages comptarà amb una zona pública de recàrrega de vehicles elèctrics

20/01/2017
Sant Fruitós de Bages estrenarà properament el primer punt públic de recàrrega de vehicles elèctrics al municipi per tal d’oferir un servei més als ciutadans i alhora fomentar la implantació de vehicles menys contaminants.

Es presenten els resultats dels Cercles de comparació intermunicipal de medi ambient

19/01/2017
Gestió de residus, neteja viària, enllumenat públic i verd urbà són els serveis que han presentat llurs resultats en el marc del treball anual que realitzen diversos municipis amb el suport de la Diputació de Barcelona.
 
 

La xarxa de carrils bici a Barcelona continua creixent


19/01/2017
Barcelona va tancar l’any 2016 incorporant a la xarxa de carrils bici diversos trams per tal de fer créixer la infraestructura ciclista i afavorir-ne a seva interconnexió, entre ells els nous carrils bici al Baix Guinardó i a Les Corts.

La Diputació de Barcelona ofereix suport per a projectes d'estalvi energètic solidari

18/01/2017
El programa donarà suport als municipis que desenvolupin projectes d’estalvi energètic en els seus equipaments per posteriorment dedicar aquests estalvis a la lluita contra la pobresa energètica. 
 
 

Arrenca el Premi Catalunya d'Ecodisseny 2017 amb el taller Circulab

17/01/2017
Ja està obert el període de presentació de candidatures al Premi Catalunya d’Ecodisseny 201.  El 26 de gener es farà una primera sessió de presentació de les bases, tot jugant al joc Circulab sobre ecodisseny i economia circular.

Arrenca el projecte BLEUTOURMED, una nova comunitat de turisme sostenible al Mediterrani

17/01/2017
El projecte BLEUTOURMED té com a objectiu promoure el creixement sostenible de l’àrea Mediterrània mitjançant del desenvolupament de conceptes i pràctiques innovadores, l’ús sostenible dels recursos i el suport a la cooperació entre els agents del territori.
 
 

Argentona completa l'ampliació de la recollida de residus porta a porta a tot el municipi

17/01/2017
S'ha implantat el model a les urbanitzacions de Les Ginesteres, Can Cabot, Can Raimí i Can Ribosa, fins a completar ja tot el municipi.

La recollida porta a porta s'aplicarà a l'Anoia el 2017


15/01/2017
El nou sistema vol augmentar l'índex de reciclatge de la comarca, que actualment és del 19%. Durant el 2017 el Consell Comarcal de l'Anoia vol canviar el model de recollida selectiva d'escombraries porta a porta als més de 20 municipis on s'encarrega d'aquest servei.
 
 

La Diputació de Tarragona impulsa millores en tres indrets emblemàtics del Parc Natural dels Ports

14/01/2017
La carretera i el mirador del Mont Caro i la casa de la Cova Avellanes són els tres espais. El Mont Caro, que amb 1.441 metres és el punt geogràfic més alt de les Terres de l'Ebre i del conjunt de la demar.cació, llueix destacades millores al seu mirador, un indret que anualment acull unes 250.000 persones atretes per les magnífiques vistes que ofereix.

Baixa la contaminació per metalls pesants a la costa de Barcelona gràcies a les depuradores

13/01/2017
Un estudi liderat per l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, en col·laboració amb l’Agència Catalana de l’Aigua i de la UAB,  constata la disminució de metalls pesants en els sediments de la desembocadura del Besòs i de la platja de la Barceloneta. No obstant, els científics afirmen que cal seguir treballant per mantenir i millorar la qualitat de l’aigua i del sediment.
 
 

Sabadell treballarà en un nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible on els vianants seran els protagonistes

12/01/2017
La planificació estratègica, la recuperació de l’espai públic i la reducció de la contaminació atmosfèrica i acústica, són alguns dels principals objectius del nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Sabadell, que l’Ajuntament començarà a treballar gràcies a l’acord amb el qual ha arribat amb la Diputació de Barcelona i que permetrà el finançament a parts iguals.

L’Escola Camins de Les Franqueses aposta per l’estalvi amb el Projecte Euronet 50/50

12/01/2017
El projecte EURONET 50/50 és un projecte a nivell europeu, promogut per la Diputació de Barcelona, per conscienciar en el bon ús energètic per part de les escoles i l’estalvi econòmic.
 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

L'hort comunitari de Badia del Vallès, finalista del Premi Josep M. Rueda i Palenzuela

 
 

Aigua

 
 

Castelló participa en un projecte de drenatge sostenible de l’aigua de la pluja

 
 

Contaminació

 
 

TERSA invertirà deu milions d’euros per reduir les emissions d’òxid de nitrogen a Sant Adrià del Besòs

 
 

Educació ambiental

 
 

Alcoi promou l'educació ambiental a les escoles

 
 

Energia

 
 

Vacarisses rep el certificat ISO en gestió energètica

Cardedeu ofereix assessorament energètic per fomentar un consum més eficient i responsable

 
 

Entren en funcionament els primers fanals amb energia solar a Sant Celoni

 
 

Mobilitat

 
 

Argentona i Mataró treballaran conjuntament per millorar la mobilitat a peu i en bicicleta entre els dos municipis

Sant Just potencia l'ús de la bicicleta amb nous aparcaments i un punt de reparació

 
 

Olesa de Montserrat vol apostar pel vehicle elèctric

La tercera part dels autobusos urbans de Granollers ja són híbrids

 
 

Nous aparcaments segurs per a bicicletes a Barcelona

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Millores ambientals a l’Espai Natural dels Colls i Miralpeix

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Mollet, primera ciutat catalana on s'instal·laran contenidors de roba usada de Càritas

Polinyà repartirà 2.500 porta entrepans reutilitzables als centres escolars

 
Recursos
 

La terminologia de la gestió ambiental, ara en línia

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Educació Ambiental, que se celebra el proper 26 de gener, el TERMCAT actualitza i publica en línia un diccionari de gestió ambiental. S'inclou terminologia de caire genèric relacionada amb l’impacte ambiental i els instruments i mesures de control, i d’altra de més específica vinculada al tractament de les aigües, l’ambient atmosfèric, el patrimoni natural, les radiacions o el soroll i les vibracions.

Es convoca el Premi Catalunya d'ecodisseny 2017

El Premi Catalunya d'Ecodisseny 2017 reconeix els productes, els productes en desenvolupament i les estratègies dissenyats/des, fabricats o executats/des a Catalunya que integrin en el seu disseny consideracions per millorar el seu comportament ambiental al llarg del seu cicle de vida. 
 
 

Els Supermonts ho tenen clar: "El reciclatge funciona si es fa correctament. Tu decideixes!"

 
 
Els Supermonts, els dos superherois que han arribat a Sant Celoni i la Batllòria en resposta a la crida ciutadana per a combatre l'incivisme, presenten un nou vídeo, aquest cop, amb un manual de bones pràctiques per aprendre a reciclar correctament.
 
 

Més Recursos

 
 

Convocatòria de subvencions per a empreses i entitats de la Xarxa de Parcs Naturals

L'hort a casa

 
 

El món de l'hort i la cuina de proximitat, a les biblioteques del Baix Llobregat

Què hem de llençar al cubell de l'orgànica ?

 
 

Fixa’t en què llences al contenidor de vidre

Voluntariatambiental.cat, el portal del voluntariat per les persones compromeses amb el medi ambient

 
Bones Pràctiques
 

BarriStop per facilitar els desplaçaments en cotxe de veïns i veïnes de Les Planes

El projecte BarriStop és una iniciativa veïnal que pretén millorar la mobilitat dels veïns i veïnes de les Planes que fan habitualment els desplaçaments a peu, a l’hora que rendibilitzar l´ús dels vehicles privats del barri.

Els Dibuixos dels nens i nenes de Badalona ajuden a promoure una mobilitat sostenible

La iniciativa vol reduir l’ús del cotxe i aposta pel transport públic i els desplaçaments a peu i en bicicleta per a una ciutat més saludable i segur.
 
 

"Arbres per viure" a BarcelonaBarcelona vol arbres millors, més biodiversitat, més funcionals i més resistents al canvi climàtic. L’Ajuntament de Barcelona presenta “Arbres per viure”- Pla Director de l’Arbrat 2017-2037 que guia l’acció municipal en matèria de planificació, gestió i conservació de tot l’arbrat de la ciutat. Hi ha més d’1,4 milions d’arbres, i més de 170 espècies.

La Biblioteca Vapor Badia de Sabadell estrena una il·luminació més eficient

L’actuació comportarà estalvis significatius en consum elèctric i té com a objectiu d’aconseguir un major estalvi energètic i econòmic i de millorar el confort dels usuaris.
 
 

Èxit en la reducció d’emissions de gasos dels Mercats Verds de Barcelona

 
 
Mercats de Barcelona ha impulsat durant els anys 2015 i 2016 la campanya Mercats lliures de bosses de plàstic amb l’objectiu de reduir-ne l’ús i potenciar la utilització del cistell, el carretó i les bosses reutilitzables a l’hora d’anar a comprar. Es calcula que la implantació de la mesura contribuirà a evitar l’ús de més de 10 milions de bosses a l’any, cosa que estalviarà l’emissió d’unes 230 tones de CO2eq.
 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Santa Perpètua de Mogoda disposa d'un servei de reutilització a la Deixalleria

Auditoria energètica als centres educatius del Prat

 
Especials
 

Adaptació al Canvi Climàtic

 
 
El món està canviant. L’evidència científica confirma múltiples alteracions en els ecosistemes a causa de l’escalfament global. L’adaptació s’està unint a la mitigació en totes les estratègies i accions de lluita contra el canvi climàtic. Així ho demostren els plans d’adaptació que ja s’estan posant en marxa a grans ciutats d’arreu del món com Copenhagen, Londres o París.

Sostenible.cat vol ajudar a abordar aquest gran repte amb aquest especial informatiu, on recollim informacions i reflexions valuoses per orientar aquells que han de prendre decisions en aquest sentit i acompanyar els ciutadans en la comprensió d’aquesta complexa situació.
 
Agenda
 

07/01/2017

Cicle "Sostenibilitat amb bon viure" : Projecte agro-ecològic de 'L'hort urbà'

24/01/2017

Sessió informativa: Serveis i productes de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

 
 

24/01/2017

Acte Final del Projecte BeWater

25/01/2017

Jornada sobre simbiosi industrial als Polígons d'Activitat Econòmica

 
 

25/01/2017

Jornada: Biomassa i administració

25/01/2017

Visita: L’Ateneu de fabricació: Imagina i ho tindràs

 
 

25/01/2017

Sopar- Tertúlia al voltant del del World Energy Outlook 2016

26/01/2017

DIA MUNDIAL DE L'EDUCACIÓ AMBIENTAL

 
 

26/01/2017

Taller: Habitat III i la nova agenda urbana mundial: impacte pels governs locals

26/01/2017

Mirades a la Mobilitat sostenible - Cicle de conferències de la contribució de Ciutats europees a la mobilitat sostenible

 
 

26/01/2017

Tertúlia: Exòtics a Barcelona

26/01/2017

Celebració del Dia Mundial de l'Educació Ambiental a Sant Cugat: exposició i xerrada sobre canvi climàtic

 
 

27/01/2017

Presentació del Dia mundial de l'aigua

27/01/2017

Presentació i taller "Upcycling de barri"

 
 

27/01/2017

II Fòrum energia i competitivitat

28/01/2017

Ruta: Les sensacions del pas de l'any: Sant Andreu: el Parc de la Pegaso

 
 

28/01/2017

Conferència “Els cants dels ocells i els vincles amb la nostra cultura”

29/01/2017

Sortida de descoberta del Parc “Volta a les Llaunes”.

 
 

30/01/2017

La transició de l’economia europea cap a un model circular, un repte indefugible

02/02/2017

5a jornada en eficiència energètica a instal·lacions esportives

 
 

02/02/2017

Jornada sobre compra agregada d’energia als Polígons d'Activitat Econòmica (PAE)

02/02/2017

Ruta: CIUTAT VELLA: Camins d'aigua: espais de trobada

 
 

02/02/2017

Conferència: L'aigua potable al món; reptes del segle XXI

06/02/2017

Wasteinprogress: Fòrum internacional de gestió de residus municipals

 
 

08/02/2017

Jornada “El Programa Voluntari de Compensació d’Emissions de Gasos amb Efecte Hivernacle (GEH)”

08/02/2017

Conferència: La pobresa energética: conclusions i resultats

 
 

10/02/2017

Som hackaton sobre mobilitat sostenible a Mataró

14/02/2017

4rt Congrés d'Energia de Catalunya

 
 

23/02/2017

5a Fira de Biomassa de Catalunya

03/03/2017

DIA MUNDIAL DE LA NATURA

 
 

14/03/2017

Exposició "Actuem amb energia" a Manlleu

21/03/2017

DIA INTERNACIONAL DELS BOSCOS

 
 

22/03/2017

DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

22/03/2017

II Congrés de l'Aigua a Catalunya

 
 
   
Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
 
   
Twitter Facebook YouTube