http://www.festes.org/arxius/
Festes d'aquesta setmana (del 19 al 25 de desembre de 2016)
El tió
A l'interior de cada casa, fins al 25 de desembre de 2016
La cerimònia del Tió de Nadal és una romanalla d’un antic culte a un amulet domèstic protector de la família que els nostres avantpassats realitzaven pels volts del solstici d’hivern. Amb les transformacions que el temps imposa i malgrat l’arribada de costums forasters, aquest culte manté la plena vigència en terres catalanes.
http://www.festes.org/
El cant de la Sibil·la
Diferents poblacions, 24 de desembre de 2016
La nit de Nadal, Mallorca celebra les Matines, les misses que commemoren el naixement de Jesús i, durant les quals, té lloc l’emotiu Cant de la Sibil·la, un drama litúrgic medieval nadalenc d’origen incert en què es profetitza la fi de món i la segona vinguda de Jesucrist per jutjar els fills de Déu.
http://www.festes.org/
Els focs de la nit de Nadal
Diferents poblacions, 24 de desembre de 2016
Durant la nit del 24 de desembre, nit de Nadal, són moltes les poblacions catalanes on és costum d’encendre focs, ja sigui en forma de fogueres o bé amb forma de torxes fetes amb tot tipus d'herbes. Aquesta és una pràctica que és hereva de mil·lenaris ritus propiciatoris de la fertilitat i d’expulsió del mal.
http://www.festes.org/
Festa de la Fia-faia i endreça de cases
Sant Julià de Cerdanyola (el Berguedà), 24 de desembre de 2016
Sant Julià de Cerdanyola acull, durant el vespre i la nit de Nadal, la festa de la Fia-Faia i l’Endreça de cases, una de les celebracions festives més importants de l'any al municipi. La jornada, que compta amb dos moments ben diferenciats, visualitza que aquesta és una nit especial per a tothom.
http://www.festes.org/
Era Soca de Nadau
Les (la Val d'Aran), 24 de desembre de 2016
L’esforç i la imaginació de la població aranesa de Les ha ajudat a convertir l’encesa de la Soca de Nadau, una antiga pràctica familiar quasi en desús, en una celebració popular amb un fort caràcter socialitzador i eix de les festes nadalenques de la comunitat.
http://www.festes.org/
Les aixames
Xixona (l'Alacantí), 24 de desembre de 2016
El dia 24 a la nit, a diverses poblacions del País Valencià, com Xixona, els xiquets i xiquetes acompleixen una tradició ancestral: van per els carrers amb unes torxes anomenades "aixames", que fan rodar mentre demanen, casa per casa, les estrenes.
http://www.festes.org/
Cançons per fer cagar el tió
A cada casa, fins al 25 de desembre de 2016
Es pot dir que hi ha tantes cançons per fer cagar el tió com cases i famílies. El repertori d'aquestes cançons en la nostra tradició cultural és extensíssim i, malgrat que totes responen a un mateix patró, les lletres tenen moltes variants. Us n'oferim un recull, agrupades per comarques, per cantar mentre es pica ben fort amb el bastó.
http://www.festes.org/
La Rabassa
Diverses poblacions, 25 de desembre de 2016
En moltes poblacions empordaneses es manté viva la tradició de la mona de Nadal, un tortell dolç que els padrins regalen als seus fillols el dia de Nadal. Conegut popularment per “Rabassa” o per "Tortell de Nadal", és un precedent autòcton del Tortell de Reis i sembla que està relacionat amb el ritu del tió.
http://www.festes.org/
Pessebre Vivent
La Pobla de Montornès (el Tarragonès), 18, 25 i 26 de desembre de 2016 i 1 i 6 de gener de 2017
Una estructura clàssica, amb un recorregut guiat per un “vell pastor” que va comentant els quinze quadres que conformen aquesta representació, i la presència de diàlegs i ambientació musical, juntament amb alguns detalls espectaculars són els components bàsics d’aquest Pessebre Vivent.
http://www.festes.org/
Els Pastorets
Mataró (el Maresme), fins el 29 de gener de 2017
Els actors Joan Pera, Borís Ruiz i Jordi Bosch, entre d’altres, van trepitjar el seu primer escenari gràcies als Pastorets de Mataró. L’obra, una escenificació fidel de l'original L'Estel de Natzaret de Ramon Pàmies, va ser declarada, el 1981, patrimoni cultural de la ciutat per part de l'ajuntament.
http://www.festes.org/
Noms dels números del quinto
Diferents poblacions, Nadal 2016
Hi ha moltes maneres de dir els números en el joc del quinto o la quina. Hi ha números que es diuen més o menys igual a tot arreu, mentre que n'hi ha d'altres que només es diuen d'una manera en un indret concret. En aquest article, que anem ampliant mica en mica, us n'oferim els que hem pogut recollir fins ara.
http://www.festes.org/
festes.org al Facebook --> http://www.facebook.com/pages/
festes.org a Twitter --> https://twitter.com/festesorg
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic (LSSI-CE) i de la vigent Llei Orgànica 15 13/12/1999 de Protecció de Dades, et comuniquem que la teva adreça de correu figura en aquest moment subscrita al nostre mailing, formant part d'un fitxer automatitzat de dades. Si no desitges rebre més el butlletí pots donar-te de baixa tu mateix directament des d'aquí (http://www.festes.org/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada