diumenge, 18 de desembre del 2016

Avui comencen les representacions del centenari de “Els Pastorets de Mataró” a Sala Cabanyes



Els Pastorets de Mataró celebren aquest 2016 el seu centenari. Aquest espectacle que un equip de 300 persones tira endavant any rere any a la Sala Cabanyes arriba a aquesta xifra històrica en molt bon estat de salut i amb ganes de continuar sumant anys.
La nit del 25 de desembre de 1916, un grup de joves encapçalats per mossèn Josep Plandolit van representar al Saló-Cafè del Círcol Catòlic d’Obrers “L’Estel de Natzaret”, de Ramon Pàmies. El que van iniciar aquests joves fa cent anys és avui una referència entre els espectacles nadalencs de Catalunya.
Al llarg d’aquest segle, en què Els Pastorets només s’han deixat de representar durant la Guerra Civil, milers de mataronins han trepitjat l’escenari de la Sala Cabanyes per posar el seu granet de sorra en la història de l’espectacle. Entre els diversos pastorets que, cada Nadal, es poden veure arreu de Catalunya, no és fàcil trobar espectacles que estiguin tan arrelats al seu entorn.
Àngels, dimonis i pastors; nimfes, bruixes i follets; la història universal del naixement de Jesús és un espectacle viu amb una orquestra en directe, més de 50 decorats i espectaculars efectes especials.
El centenari d’Els Pastorets coincideix amb l’any en què la Sala Cabanyes ha rebut la Creu de Sant Jordi. I, com que cent anys no es fan cada dia, les representacions d’Els Pastorets d’aquest any ho celebraran amb diverses activitats i alguna sorpresa durant les funcions.

Des de la Sala Cabanyes es vol que la commemoració del centenari d’Els Pastorets sigui ben especial. Per aquest motiu, s’han preparat diverses activitats per celebrar l’efemèride i que, tant els espectadors habituals com aquells que vindran per primer cop, de Mataró i d’arreu del país, puguin viure-la en primera persona.
En un esdeveniment únic, en les representacions dels dies 14 i 15 de gener el públic podrà veure tot allò que hi ha ocult darrere de l’espectacle. Les funcions es faran amb pantalles perquè els espectadors puguin veure allò que normalment no veuen: tots els canvis, transformacions i efectes especials que es preparen entre bambolines.
Una altra funció ben especial serà la del dia de Nadal, dia que farà cent anys exactes de la primera representació d’Els Pastorets.
A més, també hi haurà la tradicional visita de Ses Majestats els Reis Melcior, Gaspar i Baltasar a la representació del dia 6 de gener a la tarda. Després de repartir joguines durant tota la nit, els Reis participaran en la funció d’Els Pastorets abans de tornar cap a l’Orient.

APARICIONS ESTELARS PEL CENTENARI

Per celebrar el centenari d’Els Pastorets, cada representació tindrà un personatge amagat. Un mataroní il·lustre participarà en l’espectacle i els espectadors hauran d’endevinar qui és. En alguns casos, no serà la primera vegada que trepitgen l’escenari de la Sala Cabanyes perquè van començar-hi la seva carrera artística i formen part de la història de l’entitat.
En el moment de tancar aquest dossier de premsa, les personalitats confirmades són Vador Lladó, Àvia Remei, Espartac Peran, Pep Plaza, Jordi Bosch, Nacho Vidal, David Bote, Joan Antoni Baron i Joan Mora.

LA DIRECCIÓ

Marc Abril porta tota la seva vida vinculat a la Sala Cabanyes i, des de fa dos anys, s’encarrega de la direcció d’Els Pastorets. Aquest any porta a escena per darrera vegada una obra que, com aquell qui diu, el va veure néixer. Al llarg dels anys hi ha participat com a tècnic o bé com a actor, interpretant els papers de follet, dimoni, pastor i de Naïm.
A nivell formal, ha introduït canvis com ara la incorporació de vols dalt de l’escenari, la renovació global del vestuari i la il·luminació, la supressió d’un entreacte, una major participació dels personatges secundaris i la consolidació dels personatges sense text o masses.
Abril també ha revisat el pròleg per integrar-lo amb la resta de l’espectacle a través del somni d’en Jonàs. A més, ha renovat l’escena de Casa de Maria i ha realitzat nous decorats al tercer acte que han permès potenciar i donar major dimensió a les escenes. A nivell musical, ha incorporat noves cançons i ha potenciat el cor.
Però el canvi més important ha estat a nivell conceptual. En aquests dos anys, Abril ha fet una reflexió en què ha volgut entendre Els Pastorets com un espectacle i que, fins i tot en els anys que ell n’és el màxim responsable, sigui sempre diferent. Així, Els Pastorets de Mataró es converteixen en un espectacle únic i irrepetible: “Si t’ho has perdut, ja no ho podràs veure perquè l’any que ve serà diferent!”

+ INFO

Els Pastorets de Mataró
Autor: Ramon Pàmies
Autors de la música: Enric Torra, Felip Vilaró, Mn. Miquel Ferrer i Joan Fargas

DATES I HORARIS DE LA REPRESENTACIÓ
18 de desembre de 2016 – 17 h
25 de desembre de 2016 – 20,30 h
26 de desembre de 2016 – 19 h
06 de gener de 2017 – 19 h
07 de gener de 2017 – 19 h
08 de gener de 2017 – 17 h
14 de gener de 2017 – 19 h
15 de gener de 2017 – 17 h
21 de gener de 2017 – 19 h
22 de gener de 2017 – 17 h
29 de gener de 2017 – 17 h

INFORMACIÓ I RESERVA DE LOCALITATS
618.77.30.13 els divendres de 6 a 9 del vespre.
93.790.85.02 en horari de taquilla.

HORARI DE TAQUILLA PER PASTORETS
Divendres i dissabtes de 8 a 9 del vespre, i una hora abans de cada representació.

I LES 24 HORES DEL DIA A

Durada aproximada: 3 hores i 15 minuts

(amb 2 entreactes)