dijous, 3 de novembre del 2016

Visita guiada al Cementiri dels Caputxins per conèixer la seva història




Desenes de persones van seguir ahir al matí la visita guiada al Cementiri dels Caputxins feta per l’historiador i periodista, Manuel Cusachs. Un recorregut que es feia per quart any consecutiu al llarg del qual, Cusachs va explicar la història del cementiri antic de Mataró: les seves característiques urbanístiques, els racons, personatges allà enterrats i anècdotes que envolten la història d’aquest equipament obert fa 199 anys (el 2017 es compliran els 200 anys de la seva posada en funcionament). Començant per l’entrada principal i per l’escalinata que s’obre a partir d’aquí, Manuel Cusachs va anar recorrent els seus passadissos i explicant les diferències entre la part més moderna, construïda al segle XX i la més antiga ja del segle XIX. Ajudant-se de les tombes i mausoleus d’il•lustres mataronins, Manuel Cusachs va fer un recorregut per la història de la ciutat de Mataró. Una història, que diu el periodista es pot explicar a través d’aquestes persones i la influència que van tenir en el desenvolupament de la ciutat.

Un cop passada l’entrada principal, el recorregut va seguir pel mausoleu de Miquel Biada, el de Puig i Cadafalch o la tomba de Joan Peiró, les restes del qual descansen amb altres membre de la seva família des de 1987. La visita també va servir per explicar la història de cinc aviadors australians enterrats a Mataró. L’avió en el que viatjaven va ser abatut, el 1944, per un vaixell de l’exèrcit alemany, quan es van recuperar els seus cossos van ser enterrats al cementiri mataroní. Aquest any, a més, aprofitant el centenari de Sala Cabanyes, la visita va recordar a històrics intèrprets dels Pastorets i a Emili Cabanyes.
Arribats al capdamunt de l’escalinata s’hi troba el monòlit que recorda al Beat Josep Samsó just en el punt en què va ser afusellat l’1 de setembre de 1936. Precisament l’esplanada superior és on comença la part més antiga del cementiri, la que corresponia a l’antiga congregació caputxina.

Durant la visita, Manuel Cusachs va conduir els assistents a l’antic Cementiri Municipal, conegut com el Cementiri dels Espiritistes. Un espai que es va habilitar fora del cementiri catòlic on eren enterrats tots aquells que, per creences de l’època, no podien o no volien ser enterrats en terra consagrada.

Publicat per
31 d’octubre de 2016
Enllaç