dissabte, 26 de novembre del 2016

El Museu de Mataró acull l’exposició “Qui sóc vull contar-vos…” 100 anys d'Els Pastorets de Mataró de Sala Cabanyes

El Museu de Mataró acull l’exposició “Qui sóc vull contar-vos…” 100 anys d'Els Pastorets de Mataró de Sala Cabanyes

La mostra permet conèixer amb detall la llarga història d’aquesta representació
La lluna és un dels elements característics d'Els Pastorets. Foto: Ajuntament
La lluna és un dels elements característics d'Els Pastorets. Foto: Ajuntament

Els Pastorets de Mataró de Sala Cabanyes són una de les tradicions més emblemàtiques de la ciutat. Se celebren 100 anys de la seva primera representació amb un conjunt d’activitats entre les que destaca l’exposició ‘Qui sóc vull contar-vos…’ que es podrà veure a Can Serra. Museu de Mataró del 26 de novembre del 2016 fins al 19 de març del 2017. La mostra és una producció de la Direcció de Cultura amb la col·laboració de Sala Cabanyes i gràcies a les cessió de material divers del Museu Arxiu de Santa Maria, la mateixa Sala Cabanyes, Manel Cusachs Colomer, Pere Pons Fabres i Jesús Segura Pou.

L’evolució i renovació d’Els Pastorets de Mataró de Sala Cabanyes ha estat constant fins als nostres dies amb les adaptacions del llibret original de Ramon Pàmies, les diferents escenografies, la música i els balls. A la mostra hi són presents tots aquells elements que els han caracteritzat i fet tan especials, com el pròleg, el ball de les pedretes, l’apoteosi o el llengotejar de la lluna. L’exposició també ens permet descobrir què passa a l’altra banda de l’escenari, com es prepara i s’articula aquesta gran representació en viu que, any rere any, requereix de la participació de més de 300 persones per fer-la possible.

Cal destacar que enguany la Secció Teatral del Centre Catòlic ha merescut la distinció de la Creu de Sant Jordi per part de la Generalitat de Catalunya. La circumstància d’aquest guardó subratlla que la trajectòria de Sala Cabanyes és indissociable de la persistència amb què ha mantingut la seva obra nadalenca, raó principal de la força associativa de l’entitat.

Els Pastorets de Mataró de Sala Cabanyes són des de l’any 1981 Patrimoni Cultural de la Ciutat. L’Ajuntament de Mataró els va declarar així en reconèixer la seva singularitat, els valors culturals i tradicionals que contenen, la perseverança de diverses generacions de mataronins per mantenir-los vius al llarg de tants anys i sobretot el rigor en la seva execució.


La inauguració

El dissabte 26 de novembre es durà a terme l’acte d’inauguració, i comptarà amb la presència del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila. La inauguració anirà a càrrec de l’alcalde de Mataró, David Bote; el Regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez; i la presidenta de Sala Cabanyes, Anna Gené.

L’acte protocol·lari d’inauguració, s’acompanyarà d’una actuació davant del museu, on hi participaran personatges emblemàtics d’Els Pastorets amb la façana de l’edifici de Can Serra, com a teló de fons, amb l’objectiu de transmetre les especials sensacions d’aquesta obra centenària.


Una mostra única 

‘Qui sóc vull contar-vos...’ és un vers que diu un personatge de ‘L’Estel de Natzaret’ de Ramon Pàmies. El text serveix d’encapçalament a aquesta mostra que explica l’origen i l’evolució d’Els Pastorets de Mataró de Sala Cabanyes.

L’exposició s’estructura en una primera part històrica que explica què són Els Pastores i permet descobrir elements dels 100 anys de representacions d’Els Pastorets de Mataró de Sala Cabanyes a través de documents originals, fotografies, vestuaris... En un segon espai, es pot visualitzar l’obra des de diversos aspectes: a través d’un teatrí d’època, de decorats originals de paper, d’elements d’atretzo o d’enregistraments sonors que permeten veure de manera simultània el que passa davant i darrere de l’escenari. Tot plegat, pensat per conèixer com han evolucionat les interpretacions de les diferents escenes i poder escoltar les músiques que ja formen part de l’imaginari col·lectiu.


Característiques d'Els Pastorets de Mataró 

Els Pastorets de Mataró de Sala Cabanyes són un document viu d’una època, amb l’escenografia, la interpretació i la comunicació populars que resulten pertinents.

La seva singularitat es caracteritza per la sòlida base dramàtica del text en vers de ‘L’Estel de Natzaret’. S’hi sumen nombroses qualitats artístiques que els fan distintius dins el seu gènere: l’encís de la cinquantena de telons de paper, els més antics, de tela; les recreacions dramatúrgiques que es poden apreciar en el pròleg i recursos escenotècnics que ja són un símbol de l’obra, com la icònica lluna.

La representació compta amb gran suport musical en directe amb aportacions de noves peces musicals i també d’històriques. És una representació amb vigència encara avui gràcies al públic divers que hi assisteix any rere any. Amb relleus generacionals i renovació de persones s’han adaptat a les necessitats del grup humà que els protagonitza i a les expectatives d’un públic incessant. A través del treball i l’esforç col•lectiu, Els Pastorets de Mataró es mantenen sòlids i coherents, es restauren les decoracions i la maquinària que els anima, s’ajusta la interpretació a l’estil que exigeixen el text i la música, tot cercant l’equilibri entre tradició i renovació. Com una pintura d’època, són un document preciós d’un flaire i un encant que els fan únics a Catalunya.

 
Activitats complementàries

-Dissabte 3 de desembre, a les 18.00 h: Visita guiada

-Diumenge 4 de desembre, a les 12.00 h: ‘Coneixes la lluna d’Els Pastorets?’ Taller de construcció de la lluna que apareix a l’escenari d’Els Pastorets de Mataró, destinat a nens i nenes a partir de 5 anys. Places limitades.

-Dijous 22 de desembre, a les 19.30 h: ‘La música d’Els Pastorets de Mataró’. Conferència a càrrec de Jordi Lluch i Arenas, director musical de la gravació de la música i els cants d’Els Pastorets de Mataró. Aquest acte està organitzat per l’Associació Amics de Ca l’Arenas.

publicat per
http://www.mataro.cat/web/portal/contingut/noticia/2016/11/13053_pastorets_expo_100anys.html