divendres, 2 de setembre del 2016

Festes d'aquesta setmana (del 29 d'agost al 4 de setembre de 2016)

Festa de la Raïmà
la Pobla del Duc (la Vall d'Albaida), fins al 4 de setembre de 2016
La Pobla del Duc celebra cada any la seua ja tradicional i coneguda Festa de la Raïmà, una original i peculiar cita lúdica, hereva de de les antigues festes destinades a celebrar la fi de les tasques de la verema, en què la principal protagonista és una gran batalla amb raïm. 

BalldeFoc
Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès), 1 de setembre de 2016
En els darrers anys, els Diables de Vilafranca han fet evolucionar el Correfoc de Sant Fèlix fins a convertir-lo en una festa-espectacle que han batejat amb el nom de BalldeFoc. Es celebra cada any a partir de les 10 de la nit de l'1 de setembre i culmina amb una impressionant encesa a la façana de la Basílica de Santa Maria. #festesambpirotecnia

Festa de Sant Gil
Núria-Queralbs (el Ripollès), 1 de setembre de 2016
Des de fa segles, a principis del mes de setembre, els pastors de banda i banda de la Vall de Núria, baixen amb el seu bestiar per celebrar la tradicional Festa dels Pastors en honor de Sant Gil, el protector dels homes que any rere any recorren els camins del Pirineu buscant millors zones de pastura pels seus ramats.

Festa de l'albergínia
Barri del Pedreguet, Aj. Amer (la Selva), 3 de setembre de 2016
Cada any a principis de setembre els veïns i veïnes del Pedreguet d'Amer celebren la seva festa major al voltant de l'ancestral ritu de plantar un vern a la plaça més cèntrica del barri.

Festa Major
Torredembarra (el Tarragonès), del 26 d'agost al 5 de setembre de 2016
Torredembarra celebra cada 4 de setembre la festa major coincidint amb l’aniversari de la mort, l’any 1160, de la seva patrona Santa Rosalia. La festa es celebra almenys des del 1640 data en què la tradició situa el guariment col·lectiu de la pesta, un fet miraculós atribuït a un quadre amb la imatge de la santa. #festesambpirotecnia

Festa major
Sabadell (el Vallès Occidental), del 2 al 5 de setembre de 2016
El primer cap de setmana de setembre és la data assenyalada per a la Festa Major de Sabadell, una celebració que compta amb un amplíssim ventall d'activitats. Un dels esdeveniments més esperats de la festa és el Ball de la Bola, una dansa que es balla amb un còctel explosiu de cervesa, gasosa i rom amb un esponjat de sucre sòlid.

Festa Major del Camí
Cambrils (el Baix Camp), fins al 17 de setembre de 2016
Cada any pels volts del 8 de setembre, i durant més de deu dies, Cambrils celebra una de les seves festes més importants, la Festa Major del Camí, dedicada a la Mare de Déu del Camí, protectora de la vila.

Festa Major
Ulldecona (el Montsià), fins al 4 de setembre de 2016
La darrera setmana d'agost, i en dos caps de setmana, Ulldecona celebra les seves festes majors dedicades a la Mare de Déu de la Pietat amb centenars d'actes festius de tota mena i que destaquen pels jocs amb bous, el Ball de Mantons i la Gran desfilada de Carrosses.

Festa Major
les Borges del Camp (el Baix Camp), del 3 a l'11 de setembre de 2016
Les Borges del Camp celebra la seva festa major cada any pels volts del 8 de setembre amb l’Arribada de la Mare de Déu, un ancestral ritus que consisteix en anar a cercar la imatge d’aquesta marededéu, patrona de la vila, a la seva ermita i portar-la al poble enmig d’un gran esclafit de coets carretilles. #festesambpirotecnia

Festa major
Maó (Menorca), del 6 al 9 de setembre de 2016
Les festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó marquen la fi de l’intens cicle festiu de l’illa i el final de l’atrafegada temporada d’estiu. Com a totes les festes majors menorquines, els equilibris dels cavalls en els multitudinaris jaleos són els grans protagonistes de la celebració. #festesambaigua


NOVETATS EDITORIALS

Les muixerangues valencianes
Bofarull Solé, Joan / Onada Edicions
La Verema. En Ciscu de can Garnatxa i el raïm misteriós
Diversos autors, / El Cep i la Nansa edicions