dimarts, 9 d’agost del 2016

La Sala Cabanyes porta les relíquies de les SantesArticle publicat el 9 d’agost de 2016 al blog personal de Jordi Romagosa Nebot
Foto Montse Estrems

Tots els mataronins sabem que les Santes són la Festa Major de Mataró. No tots els mataronins saben que el nom de "Santes" es refereix a dues noies cristianes i màrtirs a l'època romana i que la tradició situa com a filles de Mataró, l'antiga Iluro. Els noms, coneguts per molts, Juliana i Semproniana. A la basílica de Santa Maria se'n guarden les relíquies que l'any 1772 van arribar a la nostra ciutat provinents de Sant Cugat.
Des de l'any de la seva arribada fins avui, és tradició que el dia 27 de juliol, surtin les relíquies en processó pels voltants de Santa Maria, actualment en acabar la Missa de les Santes i en èpoques anteriors en una processó a la tarda.
És costum actualment, que es convidi a fer de portants de les relíquies i la resta d'estendards que formen part d'aquesta petita processó, a entitats i col·lectius de la ciutat per algun motiu especial. Enguany l'oferiment ha estat per a la Secció Teatral Sala Cabanyes del Centre Catòlic, que el proper desembre celebrarà el centenari dels seus Pastorets, coneguts ara com els Pastorets de Mataró, i que com la Missa de les Santes, són Patrimoni Cultural de la Ciutat.

Com a cantaire de la Missa i element actiu de la Sala (als Pastorets he interpretat el Satanàs, Sant Josep, Centurió, Úries i Somiel, a més de fer de figurant), no podia faltar a aquest esdeveniment i, juntament amb un grup de companys, ens hem encarregat de dur a terme tot el protocol i hem portat les relíquies amb l'orgull que tot mataroní ha de sentir.