dissabte, 9 de juliol del 2016

Un diumenge amb 300 puntaires a La Riera



La trobada de Els Gramanets s'ha convertit en un clàssic del mes de juliol a la ciutat

Un total de 302 puntaires de 33 grups diferents seran aquest diumenge a Mataró en la trobada d’Els Gramanets, la secció de puntaires del Centre Catòlic de Mataró. A partir de les deu del matí, la part alta de la Riera, entre la Muralla i el carrer d’Argentona, s’omplirà de boixets, agulles, patrons i puntaires en la setena edició d’aquesta trobada.

La majoria de les escoles de puntaires que participaran en la trobada són de les comarques de Barcelona, principalment del Maresme (12) i el Barcelonès (11). Hi haurà també grups de puntaires vinguts del Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat i la Selva.

Una art tèxtil
La punta al coixí o boixets és un art tèxtil que consisteix a elaborar unes filigranes fines i complexes a partir de l’ús d’un patró de cartolina, fil, boixets, agulles i un coixí. Sembla que té l'origen a Venècia al segle XVI. A Catalunya, la tècnica de la punta al coixí va derivar a partir del segle XVIII en una indústria que va sobreviure fins a mitjan segle XX.

Avui en dia l'ofici està vivint un petit reviscolament, amb fires d'artesania i concursos.
Amb la trobada de puntaires, un esdeveniment que ja comença a ser una tradició del mes de juliol a Mataró, el Centre Catòlic tanca les seves activitats fins al mes de setembre.

Propi d'aquí
El Maresme ha estat, històricament, una referència puntaire de primer ordre en la mesura que aquesta pràctica va arrelar allà on també ho va fer la indústria tèxtil.

Publicat per
8 de juliol de 2016
Enllaç