dimarts, 12 de juliol del 2016

En la contaminació atmosfèrica no hi ha nivells segurs”

 

Butlletí 307 - “En la contaminació atmosfèrica no hi ha nivells segurs”

 
 28-06-2016 al 11-07-2016 
 
REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   AGENDA
 
Reflexió
 

Entrevista

  
 

“En la contaminació atmosfèrica no hi ha nivells segurs”

11/07/2016
 
 
L’exposició a llarg termini a les partícules fines, les que hem tingut a les ciutats de tot el món al llarg dels últims anys, augmenta el risc de mortalitat en tots els tipus de càncer.
Estudis previs ja ho havien demostrat pel que fa al càncer de pulmó, però una nova recerca desenvolupada a Hong Kong amplia els efectes també a altres parts del cos, com ara el pit, el fetge o la part superior de l’aparell digestiu.

L’article, dirigit per investigadors de la Universitat de Hong Kong i la Universitat de Birmingham, ha estat publicat recentment. Hem parlat amb Neil Thomas, un dels autors de l’estudi, per conèixer més detalls.
 
 

Opinions

  
 

Quin estiu ens espera?

08/07/2016
Ramon Folch
Si amb una mà hem de procurar frenar les emissions, amb l'altra ens hem d'agafar fort i tractar de minimitzar la previsible patacada que s'acosta.

Sense terra per llaurar

Cal esperonar a la tramitació urgent de la llei d'espais agraris. I a la vegada consolidar, fomentar i diversificar l'activitat agrària.
 
NOTÍCIES
 

La Diputació de Barcelona aprova un programa de 15 MEUR contra la pobresa energètica

11/07/2016
La corporació coorganitza el I Congrés Català de Pobresa Energètica, que tindrà lloc el 3 i 4 de novembre a Sabadell
 
 
La Diputació ha aprovat un programa econòmic de 15 MEUR destinats a municipis i consells comarcals per combatre la pobresa energètica i cobrir necessitats socials bàsiques. Així mateix també s'ha desplegat el programa d'Auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energética. Així ho ha explicat Maite Fandos, diputada de Benestar Social  durant la presentació del 1r Congrés Català de Pobresa Energètica (CCPE), que organitza al costat de la Taula del Tercer Sector, l'Associació Ecoserveis, i  els ajuntaments  de Barcelona, Badalona i Sabadell.
 
 

El pla pilot de Roses per recuperar el lluç aconsegueix triplicar el nombre de juvenils

11/07/2016
La iniciativa inspira un nou model pesquer basat en la cogestió entre pescadors, científics, tercer sector i Administració.

Els resultats són fruit de la reserva de pesca que els pescadors de Roses van establir, per iniciativa pròpia, ara fa tres anys. La iniciativa, pionera al Mediterrani, inspira un nou model pesquer basat en els plans de cogestió entre pescadors, científics, tercer sector i Administració.

Cinc anys després de Fukushima el risc de radiació en les persones és ‘molt modest’

11/07/2016
Els nivells màxims de radiació en l’aigua arribaran aquest any a la costa de Nord-Amèrica

Un equip internacional de científics, amb participació de l’investigador de la UAB Pere Masqué, ha presentat al congrés Goldschmidt 2016 a Yokohama (Japó), una revisió dels efectes als oceans de l’accident de la central de Fukushima.
 
 

Es crea una planta experimental de depuració d’aigües que genera energia

08/07/2016
Redissenyar el tractament d’aigües residuals suposaria un estalvi d’entre 500 i 1000 milions d’euros l’any per als països de la UE

Investigadors de la UAB i personal de l’empresa DAM posaran a punt una planta experimental a l’Estació de Depuració d’Aigües Residuals de Rubí-Valldoreix amb l’objectiu que la depuració d’aigües residuals generi més energia de la que consumeix. La nova depuradora utilitzarà tota la matèria orgànica present a l’aigua residual per produir biogàs.

El consum municipal d’electricitat a Avià és energia 100% renovable


08/07/2016
La cooperativa Som Energia donarà  subministrament elèctric als edificis municipals

El subministrament elèctric dels edificis municipals d’Avià i l’enllumenat públic del poble són amb energia 100% renovable. El consistori avianès calcula que entre aquesta i altres actuacions que s’han fet dins del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible l’estalvi serà d’uns 200.000 euros cada legislatura.
 
 

Barcelona signa un nou contracte de manteniment de l'enllumenat públic per 56 milions d'euros

06/07/2016

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimecres, 22 de juny, en la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, la licitació del contracte de manteniment de l’enllumenat públic per al període 2016-2019 per un import de 56.100.000 euros. La durada del contracte és de tres anys, amb una possible pròrroga de dos anys més, i se’n preveu l’inici l’octubre del 2016.

Una cala del Parc Natural de Cap de Creus, el punt amb més diversitat d'opistobranquis de Catalunya

02/07/2016

El Grup de Recerca d’Opistobranquis de Catalunya (GROC) ha identificat 77 espècies diferents d’aquests animals marins a la cala es Caials, al Parc Natural de Cap de Creus, durant lacinquena edició de la marató que organitza anualment per fer noves identificacions, i que es va organitzar el cap de setmana passat.
 
 

Territori i Sostenibilitat actuarà en 158 punts de les carreteres amb major concentració d'accidents amb fauna

30/06/2016

Segons el darrer informe d’accidentabilitat a les carreteres catalanes provocada per animals en llibertat, els últims quatre anys hi ha un augment del 45% de les topades amb ungulats (senglars, cabirols i cérvols)  i del 35% si es tenen en compte tots els animals en llibertat (gossos, guineus, etc.)

Alliberats 18 exemplars de tritó verd al Parc de la Serralada Litoral


29/06/2016

Un total de 18 exemplars de tritó verd (Triturus marmoratus) han estat alliberats en una bassa del Parc de la Serralada Litoral situada al Vallès Oriental, a càrrec de tècnics dels parcs i de la Societat Catalana d'Herpetologia. Des del 2010 s'han alliberat un total de 1.560 exemplars en aquest mateix àmbit criats ex situ.
 
 

La Diputació de València aposta per la sostenibilitat local amb les ajudes als horts urbans

28/06/2016
 
 
La Diputació de València ha presentat el programa d’ajudes als horts urbans 2016 que s’ha obert des de l’àrea de Medi Ambient com a resposta a la demanda dels ajuntaments que disposen de terrenys municipals. Aquestes ajudes en aquesta edició passen de 145.000 euros a 275.000 en total.
 
RECURSOS
 

Recursos

  
 

El Señor del Reciclaje: El Retorno de Envases


El vídeo va ser creat per Megasteakman para el RCBC's trailer trashed film festival, 2011. Però continua d’actualitat i es difós per Amigos de la Tierra.

"Planeta en venta"La cinta documental d'origen francès, Planeta en Venda plasma la crisi que pateixen les terres fèrtils a nivell mundial, la compra i venda de les terres està sent explotada i portada al límit per grans corporacions i empreses, que busquen tenir sota el seu poder i control una gran quantitat d'hectàrees productives.
 
 
 

Bones Pràctiques

  
 

Elena Albareda i Jordi Calbetó, ex aequo del Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà


Els arquitectes Elena Albareda i Jordi Calbetó, juntament amb Marta Serra, han rebut l'ex aequo del Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà 2016 per haver fet realitat el sistema de rec de les hortes termals de Caldes de Montbui.

L’Ajuntament de Sant Cugat rep el Premi a la Millor Pràctica Sostenible de la Fundació Renault


El Premi ha estat en la categoria d’Administració Pública pel “Pla de Desplaçament d’Empresa”, el qual dóna compliment a l’obligació dels centres de l’administració pública de més de 200 treballadors de dotar d’un programa que millori la gestió de la mobilitat, promocioni els desplaçaments sostenibles i monitoritzi els seus indicadors públics.
 
Agenda
 

6a Edició del curs de maneig de rèptils al CRARC

11/07/2016

Jornada de presentació del Catàleg ecodisseny Catalunya

11/07/2016
 
 

JORNADA TÈCNICA: Aposta europea per la innovació en el sector agroalimentari

14/07/2016

La transició energètica als polígons industrials: una oportunitat per al món local

14/07/2016
 
 

Cap a una Barcelona sense residus

14/07/2016

Jornada: La contaminació atmosfèria a Osona

15/07/2016
 
 
   
Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona