divendres, 15 d’abril del 2016

Jaume Vellvehí recorda els orígens d’Els Pastorets de Mataró amb motiu del centenari de Sala Cabanyes



Publicat per

A l’acte acadèmic institucional han assistit un centenar de persones
Anna Gené, David Bote, Quim Fernàndez i Jaume Vellvehí, durant l'acte. Foto: Romuald Gallofré

El Saló de Sessions de l’Ajuntament s’ha omplert aquesta tarda amb motiu de la conferència de Jaume Vellvehí, historiador mataroní i president del Grup d’Història del Casal, “Els Pastorets de Mataró, una tradició que ve de lluny”. A l’acte institucional, en el marc del centenari de la Sala Cabanyes, han assistit un centenar de persones.

L’acte ha estat presidit per l’alcalde, David Bote, acompanyat pel primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura i Participació Ciutadana, Joaquim Fernàndez, que ha donat la benvinguda als assistents i ha recordat les gestions fetes per l’Ajuntament, entitats i ciutadans per aconseguir la Creu de Sant Jordi per a la Sala Cabanyes.

La presidenta de la Sala Cabanyes, Anna Gené, també ha assistit a l’acte, ha agraït el suport rebut per part d’institucions i ciutadans i ha presentat el conferenciant.

En la seva conferència, Vellvehí ha repassat els orígens de les representacions de Pastorets i del teatre amateur a Catalunya i Mataró.

El Círcol Catòlic d’Obrers –l’actual Centre Catòlic–, l’associació més antiga de la ciutat, es va crear al 1884 i va disposar d’una Secció Dramàtica que va desaparèixer a principis del segle XX. Uns anys més tard, Mossèn Josep Plandolit va proposar l’entrada d’un grup de joves obrers del Patronat de Sant Josep, per captar nous socis i treballar conjuntament, i l’any 1916 es va refundar la Secció Dramàtica, després anomenada Sala Cabanyes. L’any 1981 l’entitat va ser reconeguda Patrimoni Cultural de la Ciutat de Mataró.

L’alcalde, David Bote, ha finalitzat l’acte afirmant que l’“omple d’orgull” que la Generalitat de Catalunya atorgui el proper 26 d’abril a la Sala Cabanyes la Creu de Sant Jordi, per la tasca realitzada durant els seus 100 anys de vida. I ha destacat que “l’actitud, les accions i la manera de fer de Sala Cabanyes fan ciutat”, i que aquests són els valors més importants de l’entitat.

L’acte institucional d’avui formava part de les activitats programades per celebrar el centenari de Sala Cabanyes i d’Els Pastorets de Mataró, que s’allargaran fins al 2017.