diumenge, 8 de novembre del 2015

La història dels derbis del bàsquet mataroní



publicat per
6 de novembre de 2015

Des dels anys trenta del segle XX hi ha hagut diverses confrontacions entre equips sèniors de la nostra ciutat
El diumenge el Palau Josep Mora viurà el primer derbi de bàsquet de la temporada, al més alt nivell local, amb l'enfrontament entre el Feimat Mataró i el Mataró Parc Boet en partit de la Copa Catalunya.

Els derbis més recents, els del segle XXI
Aquest derbi serà el cinquè entre aquests dos equips després dels quatre ja viscuts a les dues darreres temporades i en el balanç global domina l'equip de l'AE Boet ja que n'ha guanyat tres dels quatre disputats, amb aquests resultats:

2013-14   

30 nov. 2013       Boet Mataró 91-84 Platges Mataró
13 d'abril 2014    Platges Mataró 72-75 Boet Mataró  

2014-15   

18 gener 2015    Platges Mataró 60-62 Boet Mataró  
10 maig 2015      Boet Mataró 75-76 Platges Mataró  

S'ha de dir que tots quatre partits van ser autèntiques festes del bàsquet local amb gran ambient  al grades i partits de gran intensitat.
Però al llarg de la història hi ha hagut altres derbis locals, parlant d'equips sèniors del més alt nivell al qual estava el bàsquet de la ciutat, i que també van despertar gran interès.

Anys trenta
Els primers derbis van ser a l'inici del bàsquet (o basquetbol com se'n deia aleshores) a Mataró, poc després que aquest esport arribés a la nostra ciutat allà per l'any 1929.
El primer esdeveniment d'aquestes característiques va la ser la "Copa Parlophon"  disputada l'estiu del 1930 i on per primera vegada es van enfrontar l'Associació Esportiva i la secció de bàsquet de l'Iluro Sport Club, que després de la guerra seria el CE Mataró.

Aquell partit es va jugar el 31 d'agost, i es va disputar al mig del camp de futbol per l'expectació que havia despertat, i va ser guanyat pels joves del'Esportiva del Cercle Catòlic per 19-15, sense que acabés el partit degut a una batalla campal que obligà l'àrbitre a suspendre'l.

Per part de l'Esportiva van jugar Montasell, Ginesta, Berga, Llinés i Xivillé i per part de l'Iluro ho van fer Gaspar Canal, Jesús Canal, Cordon, Raimí i Costa.

Equip Iluro (1930-31)

Durant la temporada següent els dos equips van militar a la 2a Catalana, on hi havia dos equips més de la nostra ciutat l'Iris i la Penya Llevant, però ja es veia que el futur estava en aquests dos clubs, que van pujar tots dos a 1a Catalana, que era la màxima categoria del bàsquet català, on hi hauria derbis durant tres temporades.

1930-31    

Esportiva 13-26 Iluro   
Iluro 24-19 Esportiva   

1931-32   

Iluro 31-8 Esportiva  
Esportiva 0-2 Iluro     (per retirada)

1932-33   

Iluro 41-14 Esportiva 
Esportiva 12-44 Iluro 

La temporada 1933-34 en la qual l'Iluro va participar al 1r Campionat d'Espanya, els dos equips van jugar en grups diferents i ja no va haver-hi derbis oficials.
I es va haver d'esperar molt per tornar-ne a tenir…

Anys quaranta
Uns anys després de la guerra, quan l'Iluro ja era CE Mataró, van trobar-se a 2a Catalana

1945-46

CE Mataró 16-22 Esportiva
Esportiva 17-10 CE Mataró

Com es pot veure les puntuacions no eren les d'ara! Després van coincidir durant quatre temporades més en uns dels períodes més fluixos del bàsquet a la nostra ciutat. Fins que la temporada 1950-51  l'Esportiva va baixar.

Anys seixanta
La següent trobada important va ser a la 2a Divisió Estatal, a l'anomenat Trofeo Gonzalo Aguirre. El primer derbi d'aquella temporada es va jugar el mes de febrer del 1963, després de netejar la neu que hi havia a la pista de l'Esportiva, i van guanyar-lo els groc-i-negres, que també guanyarien l'altre derbi i acabarien pujant a la màxima categoria estatal on hi estarien molts anys. I s'hauria d'esperar molt per tenir un altre derbi local.

Per l'Iluro van jugar Martínez, Viñals, Vilavella, Vallès, Peiris, Bonamaison i Soler, i per l'Esportiva ho van fer Garcia, Lorente, Burgos, Alsina, Tarruella, Soler. Els entrenadors eren Antoni Serra i Antoni Salvà.

1962-63

Esportiva 25-40 CE Mataró  
CE Mataró 61-45 Esportiva  

L'equip del CE Mataró que va pujar a la Divisió d'Honor

A partir d'aquella trobada s'hauria d'esperar més d'un quart de segle per tornar a veure enfrontaments entre equips de la ciutat a alt nivell.

Anys vuitanta
La temporada 1988-89 el Club Esportiu Mataró es va retrobar amb l'Esportiva quan acabava de renunciar a la 1a Divisió B estatal i havia de baixar a baixa de tot, però l'Argentona li va cedir la plaça per jugar a la 1a Catalana.

Els dos equips tenien patrocinadors (JESMYN CE MATARÓ i POU PRAT ESPORTIVA)  I es van trobar ni més ni menys que a la final de la 1a Catalana, després ja d'haver obtingut l'èxit de l'ascens a 2a Divisió Estatal.

El títol va ser per a l'Esportiva que va remuntar el 76-68 que el CE Mataró havia obtingut al Palau Mora, ja que a la pista de la Gàbia va guanyar per 72-61.

Per l'Esportiva van jugar Solà, Arnauda, Bosch, Comas, Maymir, Cruells, Flores i Castelló i pel CE Mataró ho van fer Spà, Barrabés, Ribas, Canal, Gibert, Grabolosa, Vilar, Gallemí i Borràs.

1988-89

CE Mataró 76-68 Esportiva 
Esportiva 72-61 CE Mataró 

Equip de l'Esportiva campió de 1a Catalana (1988-89)

Equip del Jesmyn Mataró subcampió de 1a Catalana (1988-89)

Les dues temporades següents els dos equips van jugar a la 2a Divisió però en grups diferents i després uns van jugar la fase d'ascens i l'altre el de permanència i no van coincidir.

Al final de la temporada 1990-91 el CE Mataró va desfer la secció de bàsquet i es va crear el Club Bàsquet Mataró que va continuar jugant a la mateixa categoria però sense coincidir tampoc amb l'Esportiva. A final de temporada el CB Mataró amb el patrocini de NH Hotels va pujar a 1a Divisió B, on jugaria només una temporada abans de vendre la plaça al Plasència.


La temporada 1994-95 els clubs CB Mataró i Associació Esportiva es fusionarien en la Unió Esportiva Mataró i ja per tornar a trobar derbis hem hagut d'esperar fins el segle XXI, en concret fins fa dos anys.