dissabte, 15 de febrer del 2014

Sala Cabanyes adapta ‘El Sopar dels Idiotes’, un clàssic de la comèdia



publicat per
14 de febrer de 2014

Josep Maria Rabassa dirigeix aquest muntatge escrit pel francès Francis Veber
               
El Sopar dels Idiotes és un clàssic de la comèdia teatral contemporània. Un text del francès Francis Veber que s’ha representat arreu del món i també s’ha convertit en pel·lícula. El seu gran èxit es basa en la intel·ligència del seu text, una crítica a la societat en la que no és fàcil saber qui és realment l’idiota, si qui teòricament li toca jugar aquest paper, o bé aquells que es creuen tan intel·ligents com per designar així els altres. Veber construeix en aquest text una màquina perfecta de fer riure, una comèdia que tanmateix té un rerefons de reflexió sobre els rols socials.

L’argument és conegut per gairebé tothom: una colla d'amics organitzen periòdicament un sopar al qual conviden la persona més estúpida que han conegut, per tal de riure-se'n. Els sopars solen ser un èxit, fins el dia en que un dels organitzadors desconvoca el que s'ha de celebrar a casa seva per una lumbàlgia... i rep la visita inesperada de l'idiota convidat. Al llarg de la vetllada s’acaba posant en evidència els qui es creuen massa llestos i s’estableix empatia amb el personatge de l’idiota.

Sala Cabanyes adapta aquest muntatge, dirigit per Josep Maria Rabassa, que en els darrers anys s’ha encarregat de muntatges com ‘No et vesteixis per sopar’, ‘ER-Actrius’ o ‘Carnaval’. “Tenia moltes ganes de tornar a la comèdia, i més en els temps que corren”, explica Rabassa. El director destaca que Francis Veber, autor del Sopar dels Idiotes, “és un mestre de l’humor francès”, i que malgrat el to plenament còmic, té un missatge final crític que fa pensar a l’espectador.  L’obra s’estrena aquest dissabte, dia 15, i es podrà veure en més sessions els dies 16, 21, 22 i 23 de febrer i 2 de març a l’escenari del Centre Catòlic.