diumenge, 16 de febrer del 2014

Josep Maria Rabassa s’atreveix amb ‘El sopar dels idiotes’



publicat per
14 de febrer de 2014

La Sala Cabanyes programa aquest clàssic de l’humor francès

La temporada de teatre de la Sala Cabanyes ha superat la censura que sempre suposa la representació dels Pastorets de Mataró i recupera tremp i novetats de la mà d’un dels directors que rarament falla a les programacions anuals: Josep Maria Rabassa. En aquesta ocasió la Sala, i el mateix Rabassa, plantegen tot un clàssic del teatre de comèdia amb ‘El sopar dels idiotes’ de Francis Veber. Un muntatge força conegut arran de l’adaptació francesa al cinema i que agafarà accent mataroní de la mà del repartiment de la Sala.
Seran sis representacions en tres caps de setmana durant els quals la Sala acollirà l’àpat més conegut de la comèdia teatral. S’estrena dissabte 15 i se’n faran passis els dies 16, 21, 22 i 23 de febrer i l’1 de març

Un sopar que es complica
Ferran Camps, Cristina Garcia, Carles Grañé, Jaume Pagès, Juli Cusachs, Anna Capdaigua, Santi Clavell i Mia Puig formen la companyia que disposa Rabassa per a aquest sopar dels idiotes d’argument més que conegut. A recordar, es tracta de la història d’un grup d’amics que es reuneixen setmanalment per a sopar, però amb una  condició ben peculiar: cadascú ha d’anar acompanyat d’un idiota, i aquell que porta l’idiota més idiota de tots, guanya.
En l’adaptació al català que posarà en escena la Sala, el tal Pere Canut és un dels del grup, i un amic li recomana portar Francesc Pinyol. Com que encara no el coneix, Pere decideix invitar-lo a casa seva, un fet que, a la llarga, es convertirà en un autèntic malson.

Veber, un mestre de l’humor
Francis Veber, l’autor del ’Sopar dels Idiotes’ és considerat un autèntic mestre de l’humor del segle XX. Francès nascut el 1937, escriptor, guionista i director tant teatral com cinematogràfic, va ser ell mateix qui va fer d’aquesta obra una pel·lícula d’èxit en base a saber crear situacions còmiques de forma constant i sorprenent. "El Sopar dels Idiotes" ha estat representat repetidament en l’era moderna, el darrer cop a l’Apolo de Barcelona amb el mataroní Edu Soto al repartiment.

Després, Lucena

El pròxim muntatge que prepara la Sala entre el 7 i el 16 de març és l’estrena absoluta a l’Espai Saleta de ‘Tots els nens juguen seriosament’ d’Enric Lucena.