dissabte, 6 d’abril del 2013

El misteri d’Agatha Christie captura la Sala Cabanyes amb “La ratera”
Toni Grané i Enric Lucena dirigeixen un clàssic del teatre que s’estrena aquest dissabte dia 6

“La ratera”, el clàssic del misteri escrit per Agatha Christie, s’estrena aquest dissabte dia 6 a la Sala Cabanyes, on se’n faran sis representacions fins que abaixi el teló el 21 d’abril. Toni Grané i Enric Lucena codirigeixen aquesta obra per a tots els públics sobre un assassinat en un hotel rural, aïllat en ple hivern per la neu.

La casa d’hostes que han obert la Mollie (Lídia Rovira) i en Frank (Toni Luna) a Monkswell Manor no ha tingut una bona estrena. Cau una forta nevada i la ràdio acaba d’anunciar un assassinat a Londres. De mica en mica, van arribant els visitants: el peculiar jove Christopher Wren (Pere Vàzquez); la senyora Boyle (Paquita de la Hoz), que es queixa per tot; el senyor Paraviccini (Santi Clavell), una víctima de la nevada que de seguida ha fet sentir incòmodes la resta d’hostes; el major Metcalf (Xavier Codony), un militar retirat; i l’estranya senyoreta Cassewell (Marta de Santos). Tots queden incomunicats a causa de la nevada i l’arribada de l’inspector Trotter (Enric Lucena) no ha millorat les coses: una nota trobada per la policia fa pensar que l’assassí de Londres va cap a l’hotel. Però quan descobreixen un cadàver s’adonen que no és veritat que l’assassí hagi d’arribar. Ja hi és.

El director Enric Lucena compara “La ratera” amb el muntatge ”8 dones”, estrenada a la Sala Cabanyes la primavera de 2009. “Quan vaig arribar a Mataró vaig veure “8 dones” que era una cosa lleugerament similar, on també hi havia vuit personatges i tenia una part de misteri molt intensa”.

“La ratera” és la segona obra que dirigeix Lucena a la Sala Cabanyes, després d’”Accident”, de Lluïsa Cunillé, estrenada ara fa un any. Els dos muntatges “no tenen res a veure”, explica Lucena, que valora el fet de poder compartir la direcció de l’espectacle amb Toni Grané: “dirigir i actuar és complicat, per això vam decidir codirigir perquè treu pes a l’hora d’interpretar”.

Una llegenda del West End

“The Mousetrap”, el títol original de l’obra, es va estrenar a Nottingham el 6 d’octubre de 1952 i, el mes següent, va arribar al West End de Londres. Des d’aleshores no ha deixat de representar-se i, el mes de novembre passat, va superar les 25.000 representacions.

“És l’obra més representada de forma ininterrompuda de la història del teatre”, recorda Lucena. De fet, la idea de portar “La ratera” damunt de l’escenari de la Sala neix quan “vam veure la notícia que se celebrava el 60è aniversari de l’estrena”. El director destaca que el text d’Agatha Christie “és excel•lent i molt mesurat, cada frase és allà per alguna cosa”.

Dies:
Dissabte, 6 d’abril de 2013, a dos quarts de deu del vespre (21:30 h)
Diumenge, 7 d’abril de 2013, a dos quarts de set de la tarda (18:30 h)
Dissabte, 13 d’abril de 2013, a dos quarts de deu del vespre (21:30 h)
Diumenge, 14 d’abril de 2013, a dos quarts de set de la tarda (18:30 h)
Dissabte, 20 d’abril de 2013, a dos quarts de deu del vespre (21:30 h)
Diumenge, 21 d’abril de 2013, a dos quarts de set de la tarda (18:30 h)
               
Preu:     11 euros (platea) / 9 euros (amfiteatre)

Informació i reserva de localitats: 618.77.30.13 (els divendres, de 6 de la tarda a 9 del vespre) i a través de l’adreça electrònica entrades.salacabanyes.cat