diumenge, 27 de març del 2011

Primer pas per tancar el litigi històric del Cafè Nou


El Cercle Catòlic i la Unió de Cooperadors de Mataró signen per primer cop un document de voluntats per establir un procés de diàleg que desencalli el futur d'aquest espai singular

El Centre Catòlic i la Unió de Cooperadors de Mataró han decidit aparcar les diferències que històricament els havien enfrontat i ahir van fer un primer pas per desencallar el futur del Cafè Nou i el seu pati adjacent. Per primer cop, les dues entitats i l'Ajuntament van segellar públicament un acord “per cercar camins, mecanismes legals i suma de voluntats” que serveixin per encarar el futur d'aquests espais destacats situats a la Riera. L'edifici, que es troba en molt mal estat, era i és una de les principals reivindicacions de la Unió de Cooperadors de Mataró. El Cafè Nou formava part del patrimoni històric dels cooperadors mataronins però, tal com va passar amb tots els seus immobles, durant la dictadura franquista se'n va perdre la propietat i va passar a mans de la mútua l'Aliança. A principis dels anys vuitanta, el president de la mútua va decidir deixar en herència l'espai al patronat Sagrada Família de Mataró, vinculat al Centre Catòlic, però mai en va poder fer ús perquè els cooperadors la tenien ocupada des de l'any 1984. Moguts per la necessitat de posar fi a una disputa que durava massa i que no duia enlloc, però també aprofitant que les juntes respectives s'havien renovat, l'acostament ha estat més fàcil. El president del Centre Catòlic, Antoni Blanch, va explicar que l'objectiu és recuperar tant el pati com el local “per a la ciutat” per fer-hi actes culturals, socials i esportius i que ara és possible tirar-ho endavant perquè hi ha “bona entesa” entre les dues parts implicades. “Fa poques setmanes vaig anar a veure el pati del Cafè Nou, una visita que fins fa poc no era possible”, va recordar Blanch, que també va admetre que feia trenta anys que no havia pogut trepitjar les instal•lacions. “Aquest és un acord de futur que no mira cap al passat”, va afegir-hi Blanch, que també va aprofitar per demanar perdó “a la societat civil” perquè aquest afer s'ha allargat massa en el temps.
De la mateixa manera va parlar la presidenta de la Unió de Cooperadors, Anna Huertos, que va assenyalar que l'inici oficial de les negociacions és una fita històrica que reflecteix el treball que les dues entitats han anat fent de manera discreta els últims mesos. “És un dia important perquè permet superar el passat i fer un pas endavant per recuperar el nostre patrimoni”, va apuntar Huertos, que també va destacar el paper de la Fundació Unió de Cooperadors, que finalment s'ha pogut inscriure al registre per assolir-ho. L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron (PSC), va voler destacar, per sobre de tot, “l'acte de generositat” tant dels uns com dels altres per avançar i desencallar una peça clau de l'anomenat Eix Riera, que pretén reordenar urbanísticament la zona, per aconseguir, entre altres coses, un teatre nou per a la sala Cabanyes. “No són moments fàcils per tirar-ho endavant i caldrà paciència i esperar el moment oportú”, va afegir-hi Baron, que confia que les converses continuïn com fins ara: de manera discreta i en clau de ciutat.
LA FRASE
Aquest és un acte de generositat de les dues entitats que fixa noves fites per poder avançar
Joan Antoni Baron
ALCALDE DE MATARÓ (PSC)

Publicat per
Lluís Martínez / Mataró
Foto Ll. M. (Antoni Blanch, Anna Huertos i Joan Antoni Baron, van signar ahir al migdia l'acord a l'Ajuntament de Mataró)
El Punt Maresme
www.elpunt.cat
22-02-2011 Pàgina 4