diumenge, 10 d’octubre del 2010

Assumpta Trabal, aprendre a ensenyar

www.totmataro.cat
2 de setembre de 2010


Fa 28 anys que és mestra a l’escola Balmes
Laura Arias
Foto:Anna Aluart

Assumpta Trabal portava dos anys treballant en una escola bressol quan uns companys dels estudis de magisteri que tenien feina a l’escola Balmes de Mataró la van anar a buscar el setembre de l’any 1982. “Em van posar en una classe amb 42 alumnes de vuitè, abans les aules eren molt nombroses, jo tenia 24 anyets i començava la meva trajectòria”, recorda amb un somriure la mestra.
Tot i la primera impressió, va seguir al capdavant de les aules a la mateixa escola fins avui dia. Ara per ara, és tutora de sisè i ensenya català als cicles mitjà i superior de primària. A més, ha sigut cap d’estudis i coordinadora durant molts anys de forma intermitent.
Durant els 28 anys de trajectòria, Assumpta Trabal ha viscut en primera persona moltes transformacions en la seva professió, entre ells el canvi de l’ensenyament en castellà al català després de la transició. A més, opina que, tot i que els nens i els mestres són els mateixos que dècades enrere, el que ha canviat molt és l’entorn dels infants. “Molts nens s’han convertit en els reis de la casa, els que tenen raó, els que tot ho saben i un dels handicaps importants dels mestres es lluitar-hi”, diu Trabal. A tot plegat cal sumar-li els constants canvis polítics durant aquest període que han implicat, al seu torn, diferents models educatius. “Llavors quan tu ja tens una cosa programada, feta i a punt, et canvia el sistema educatiu i has de modificar-ho tot, tornar a començar”, lamenta la professora.
A banda de la seva activitat laboral, Trabal és membre de la colla castellera Capgrossos de Mataró des de l’any 96, quan es va fundar. “No faig castells perquè les meves condicions físiques no són per això, però sí per estar a en la part administrativa i d’organització”, raona Assumpta Trabal.

“Els marques molt”

“A part d’ensenyar, jugues un paper en la vida dels nois”
“Ensenyar és part de la meva feina però el que més m’agrada és la part humana de la canalla”, confessa la mestra. El contacte amb els alumnes i la relació directa són els aspectes que més omplen qui ha sigut professora durant més de 28 anys. A més, destaca la gran responsabilitat que tenen els educadors davant dels estudiants. “Els marques molt i has d’anar molt alerta i ser molt conscient del què fas”, considera Assumpta Trabal. No obstant això, l’educadora considera que una part d’aquest contacte i responsabilitats s’ha esvaït a causa de les rutines a l’escola. “Avui dia ets una mica buròcrata, has de fer tants papers, has d’estar tant pels les estadístiques, les proves...”, reflexiona Trabal. Obligacions que no li fan perdre de vista l’objectiu humà de la feina d’educar.
Apunts
Defineix-te
Activa, m’agrada fer coses, organitzar i a vegades em falla una mica la força de voluntat
Un llibre
“Mil sols esplèndids”, de Khaled Hosseini
Una pel•lícula
La trilogia d’“El senyor dels anells”, de Peter Jackson
Un viatge
L’Índia
Una assignatura
La meva, català i literatura catalana
Un somni
Cadascú té el seu i m’agradaria que tots aconseguíssim el nostre somni particular