diumenge, 8 de juny del 2008

75 anys aixecant el teló : “2004: Sala Cabañes viatja fins a la Gàl•lia amb Astèrix i Obèlix”


75 anys aixecant el teló: 16 abril de 1933 – 16 abril 2008

www.capgros.com
18 abril de 2008

Un equip jove posa en escena un ambiciós muntatge

Les legions de Juli Cèsar intenten una i altra vegada completar la conquesta de la Gàl·lia. Però un petit poblet del nord, habitat per gals indomables, no deixa que se surti amb la seva. Així comença cadascun dels àlbums d'Astèrix i Obèlix, els herois del còmic més populars de tot el segle XX. Els espectadors de la Sala Cabañes podran veure com els seus personatges de paper creats per Uderzo i Goscinny prendran cos en l'escenari d'aquest teatre per posar en dansa l'espectacle Aventures a la Gàl·lia, que s'estrena avui diumenge a les 6 de la tarda.

El muntatge és fruit d’un col·lectiu de joves de Sala Cabañes capitanejat per Marc Molina, un dels valors en alça de l'entitat, disposat a demostrar que a l'històrica entitat mataronina hi bufen nous vents: «És una peça diferent al que es fa habitualment a la Sala perquè no és un conte sinó una adaptació d’un còmic i intentar plasmar aquesta estètica dalt l’escenari ho fa tot més difícil». L’adaptació del text l’han escrit el mateix Molina auxiliat per Xavier Constantí. El director s’ha envoltat d’un equip molt jove per assumir el repte: la majoria de la cinquantena de participants no supera els 25 anys. Per la majoria de l'equip directiu aquesta és la primera experiència dalt de l'escenari.

Pel que fa a l'estètica de l'espectacle, l’equip creatiu ha intentat respectar al màxim la de cada personatge, tant pel que fa el vestuari, com el maquillatge. Des de direcció, afirma Marc Molina, s’ha mirat que la interpretació dels actors doni un to, totalment de còmic, però sense arribar a la sobreactuació.

L’escenografia, dissenyada per Jaume Maymó, la formen un conjunt d’estructures mòbils que es monten i desmonten per tal de crear els diferents espais que requereixen les aventures del nostres amics. La coreografia, l'han creat creat Aina Irina Mosses i Marta Dalmau, dues joves ballarines que han donat vida, entre d’altres, a una escena realment complicada: un somni. L’encarregada del vestuari és Montse Ciudad, la del maquillatge Margarita Boladeras, les lluites les ha preparat l’actor mataroní Quim Castellà i la il·luminació i el so corren a càrrec de Miquel Esteve i Jordi Ribas. Pel que fa al repartiment, l'encapçalen Jordi Grané com a Astèrix i Toni Luna com a Obèlix.

L'aventura de crear aquest espectacle va començar l’any 2002, tal com recorda Marc Molina: “S’han fet molts assajos, moltes reunions, hem dedicat moltes hores a la construcció de l’escenografia... però el més important per nosaltres és que el públic gaudeixi veient el nostre espectacle”.

L’espectectacle està destinat a tot tipus de public i els seus responsables asseguren que en gaudiran tant petits com grans. Hi haurà color, llum i màgia pels mes menuts i a estones, humor àcid pels mes grans. La resta de representacions, d'una hora i mitja de durada, tindran lloc el dissabte dia 24 a 2/4 de vuit del vespre, el diumenge dia 25 a les sis de la tarda, l'1 de maig a les sis de la tarda i el 2 de maig també a les sis de la tarda.